reklama

Zahrada u činžáku ležela ladem. Až pavilon jí dal nový smysl

bras
12. prosince 2016
Pozemek u činžovního domu oživili a zhodnotili pavilonem s knihovnou a amfiteátrem.
reklama

Zahrada pojatá jako rozšířený obývací prostor je jedním z nejlepších způsobů, jak využít pozemek okolo domu. Ideálně díky závětří, zastřešenému venkovnímu sezení, stínu i polostínu nabídne příjemné spočinutí za nejrůznějšího počasí.

Díky zpevněnému povrchu a přítomnosti odolného nábytku je zahradní sezení o poznání vhodnější k relaxaci na čerstvém vzduchu než navlhlý trávník či záhon plný klíšťat, vos, kolonií agresivních mravenců nebo pavouků.

Tento zahradní pavilon s knihovnou u domu v indickém městě Bangalore nabízí jeho obyvatelům na ploše 70 m² záhony hustě osázené různými druhy okrasných rostlin a mezi nimi místo k posezení, čtení i relaxaci.

Autoři návrhu z indického designového studia Collective Project pavilon pojali jako „obyvatelný kus nábytku“ zasazený do zahrady s bujnou vegetací. Konstrukce opláštěná úzkými latěmi rámuje výhled do bujné zahradní vegetace a pro ty, kteří se neobejdou bez kousanců od hmyzu, vymezuje i zatravněný amfiteátr. Ten při zvláštních příležitostech, jako jsou rodinné oslavy, může sloužit i jako pódium.

Kvůli odstínění hluku z blízké ulice je objekt zahloubený. Žulou obložené prostranství je osazené zapuštěnými svítidly pro orientační osvětlení, takže se na jeho schodech ani v noci nikdo nepřerazí.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama