Vánoce

27. prosince 2023 08:00

Lenka Valjentová

30 originálních novoročních přání. Víte, co znamená zkratka PF a kde se vzala?

Novoroční přání, novoročenky, lidově péefky koncem roku rozesílá spousta lidí svým blízkým, přátelům, známým a kolegům, aby jim popřáli šťastný nový rok. A každému udělá radost, když péefko dostane – a je jedno, jestli přijde poštou klasická pohlednice nebo dorazí přání v elektronické podobě. Víte, kde a kdy se novoročenky i ona dvě známá písmenka PF zrodily? Pokud hledáte inspiraci, jak novoroční přání napsat, vybrali jsme 30 nejoriginálnějších.

Novoročenky v Česku

Popularizátorem a průkopníkem novoročenek u nás je hrabě Chotek z Chotkova a Vojnína (1783–1868). Údajně si v roce 1827 uvědomil, že už ho nebaví navštěvovat na přelomu starého a nového roku všechny příbuzné a známé, a tak přemýšlel, jak se novoročním návštěvám elegantně vyhnout, aby nebyl ve svých kruzích za nezdvořáka. Nakonec ho napadlo, že by to mohla vyřešit přání zaslaná poštou. Nechal vyrobit originální lístky, které svým příbuzným a známým s malým dárkem rozeslal. První české novoroční přání bylo na světě. Na přelomu 19. a 20. století se posílání novoročenky stalo oblíbeným společenským zvykem nezávisle na sobě v několika zemích.

Co PF znamená

Víte, co zkratka PF znamená a kde se vzala? Jedná o počáteční písmena z francouzského „pour féliciter“ (volně v překladu k blahopřání, pro poblahopřání, místo blahopřání). Ve Francii ale původ nehledejme. Když na novoroční blahopřání poprvé napsal český grafik a malíř Viktor Stretti (1878–1957) dvě francouzská slova pour féliciter, zrodil se česko-slovenský fenomén. A proč bylo přání na české novoročence ve francouzštině? Protože v té době byla jazykem vyšších vrstev, takže francouzská inspirace nijak nepřekvapí.

Celé spojení se užívá zřídka, rozšířená je jeho zkratka PF, správné jsou i tvary p. f. a P. F., která u nás natolik zdomácněla, že ji chápeme jako značku, jako něco, co je synonymem přání šťastného nového roku.

Tahle zkratka je ale pouze naší specialitou, na novoročenkách jiných zemí se neobjevuje. Tam bývá například: Happy New Year, Frohes neues Jahr, Feliz año nuevo či Bonne année.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak na Nový rok, tak po celý rok. Novoroční tradice a zvyky u nás i ve světě

Píše se Nový rok, nebo nový rok?

Jak je s psaním velkých písmen? S velkým písmenem píšeme Nový rok  tehdy, když myslíme konkrétní datum 1. ledna – například: Na Nový rok budeme mít na oběd čočku. Na péefku přejeme hodně štěstí a zdraví do nového roku, tedy do celého roku 2023.

25 inspirativních novoročních přání

Vymyslet originální novoroční přání, kterým potěšíme své okolí v prvních minutách příštího roku, může být někdy fuška. A tak se docela určitě hodí pětadvacet inspirativních novoročních přání:

  1. Ať letos daří se vám lépe než loni, ať starosti a stres vás nedohoní, ať peněz máte dostatečné množství, jako klíště ať drží se vás štěstí.
  2. Krásný rok 2023 = (zdraví + láska + peníze) x štěstí
  3. Někdy stačí jediný paprsek slunce, aby zazářila duha, někdy stačí málo, abychom potěšili lidi okolo nás: Laskavé slovo, pozdrav, úsměv… Štěstí a zdraví v novém roce přeje...
  4. Aby nový rok 2023 za to stál a krásná překvapení vám přichystal, ze srdce přeje...
  5. Zvoní, zvoní zvonec, že je roku konec. Zvedněme skleničky, připijme na příští rok celičký. Ať štěstí, zdraví nás v něm provází a nic dobrého se nezkazí!
  6. Rozsypej čočku na zápraží, ať máš peněz dost, ať se ti daří. Ať nový rok je lepší než ten starý, máš práci, přátele a hlavně pevné zdraví.
  7. Ať nový rok se v pohádku změní, v které rychle najdete zalíbení. PF 2023
  8. Do nového roku pohodu na každém kroku. Ať vaše přání se splní, oko slzu neuroní, a když, tak jen slzu štěstí, mějte se celý rok hezky!
  9. Až bude se psát příběh nového roku, ať nechybí vám v něm ničeho trochu.
  10. Nový rok přináší opět své poselství, přejme si navzájem lásku a přátelství. Ať štěstí a zdraví provází náš každý krok, přeji vám úspěšný celý příští rok.
  11. Ať nový rok krásný je a každý hned ožije. PF 2023
  12. Posílám ti zlaté prasátko pro štěstí, ať obloukem vyhne se ti smůla a neštěstí. Ať se ti všechna přání splní a nový rok lepší je než ten uplynulý.
  13. Andílkovi pošeptám, děkuji, žes při mně stál, tobě, bože, za lásku tvou, za ochranu a víru mou a vám všem ať zdraví máte, lásku v sobě uchováte. Krásný rok 2023 přeje...
  14. Ať starý rok všechno, co je špatné, odnese a nový rok vám jen radosti přinese. PF 2023
  15. Ať všechny starosti se zruší, ať zavládne klid a pokoj v duši. Co bolelo, ať se zhojí, co těšilo, ať se zdvojí. Aby byly v novém roku jen slzy štěstí v každém oku.
  16. Nechme stranou starosti, je tu doba radostí. Odšpuntujme lahvinky, nadělujme pusinky. A pak ať se zpívá, slaví, v novém roce štěstí, zdraví!
  17. Rok se s rokem sešel, čas novoročního přání nadešel. Přejeme vám zdravíčko, žádný mráček, jen sluníčko. Jen dobré zprávy na obzoru, ať nic nestáhne vás dolů. Každý den si vychutnejte, hlas svého srdce poslouchejte. Přejeme vám úspěšný nový rok!
  18. Zdraví, lásku, štěstí mít, to znamená v novém roce šťastně žít!
  19. Do nového roku zbývá jen pár hodinek, přeji, ať ti přinese spousty dobrých novinek. Zdraví, štěstí, lásku a kupu penízků, ať máš dobrých lidí vždy hodně nablízku!
  20. Až v novém roce budeš mít přání, ať spadne hvězda znenadání a do puntíku se ti splní vše, co se ti hlavou honí.
  21. Nový rok přinese ti hrsti plné štěstí! Já věřím v to a držím pěsti! K silvestru nejbližších přátel partičku, koupit kvalitnější lahvičku, trochu rozveselit hlavičku a nerozbít žádnou skleničku!
  22. Kapičku štěstí, obláček naděje, každý den někdo ať se na vás usměje, šťastný nový rok 2023 přeje...
  23. Co ti do nového roku přát? Říká se prý, když máš štěstí, máš vlastně všechno – zdraví, lásku i peníz. Tak ti tedy přeji plnou náruč štěstí!
  24. Silvestrovská noc je krátká, nechejte si zadní vrátka. S pitím to moc nepřehánět, jinak hrozí jater zánět. Jídlo zase škodí břichu, proto radši hodně smíchu. A do nového roku co nejvíce šťastných kroků přeje…
  25. Oceán štěstí, moře lásky, jezero porozumění, řeku vášně a jen maličký potůček slz ti do příštího roku ze srdce přeje…

5 tipů na novoroční přání z Pinterestu

Zdroje: cs.wikipedia.orgujc.avcr.czvaseliteratura.czvanocnisen.czczechtheworld.comvanocni-prani-novorocenky.cz, cz.pintrest.com

Sdílejte článek
Štítky peníze zdraví Francie láska inspirace silvestr nový rok Viktor Stretti Vojnín novoročenka pf pf pinterst

Přečtěte si také