Vánoce

9. prosince 2023 09:00

Lenka Valjentová

33 nejkrásnějších vánočních přání. Jsou tradiční, veselá i ve verších

V posledních letech tradiční ruční psaní vánočních přání a posílání krásných vánočních pohlednic upadají do zapomnění a válcují je e-maily, SMS zprávy a sociální sítě. Ale i na nich se dá napsat hezký vzkaz a občas i veršovaný. Vánočních přáníček jsou snad tisíce, a abychom vám usnadnili hledání těch správných slov, vybrali jsme pod nás nás 33 nejlepších.

Kde se vzaly vánoční pohlednice

Existuje několik legend, kdy se zrodily vánoční pohlednice. Londýnského obchodníka jménem Henry Cole v polovině 19. století údajně už nebavilo psaní dlouhých vánočních pozdravů a napadlo ho, že si komunikaci usnadní, a zadal si proto nakreslení vánoční pohlednice. Tak spatřila světlo světla v roce 1843 ilustrovaná kartička s krátkým přáním a řádky pro adresu. Jeho nápad se rychle ujal a on nakonec z objednané tisícovky vánočních přání odeslal pouze necelou polovinu, protože ta ostatní prodal. Jiná hovoří o tom, že autorem myšlenky vánočních přání ve formě pohlednic byl v roce 1866 anglický tiskař Raphael Tuck, který se snažil zachránit svoje knihtiskařství před krachem. Ať tak či tak, vánoční pohlednice byly donedávna celosvětovým fenoménem.

Vánoční pohlednice v Čechách a na Moravě

V českých zemích se první pohlednice objevily na počátku 20. století, byly na nich nejčastěji zasněžené krajiny, stromečky či jesličky, cukroví nebo symboly křesťanství. Velkou oblibu mají ještě i v dnešní době obrázky Josefa Lady, takzvané ladovky.

Jak správně napsat vánoční přání?

Až do roku 1993 byly vánoce s malým počátečním písmenem. Ve starších vánočních pohledech se proto setkáte ještě s přáním šťastných a veselých vánoc s malým v. Podle nových pravidel pravopisu od roku 1993 však píšeme Vánoce, tedy s velkým počátečním písmenem. Ale přídavné jméno vánoční píšeme s malým počátečním písmenem. Pokud někomu přejeme veselé vánoční svátky, musíme napsat malé v., pokud veselé Vánoce, tak s velkým v.

V názvech konkrétních svátečních dnů píšeme vždy velké počáteční písmeno, protože jde o  významný den. Správně je Štědrý den a Štědrý večer. Přídavné jméno štědrovečerní má na začátku malé písmeno. Příklady: Máte na Štědrý den kapra? Co máte na štědrovečerní večeři?

Slovo Ježíšek s velkým písmenem označuje malého Ježíše, Štědrý den či Štědrý večer. Zastupuje tedy vlastní jméno osoby či název významného svátku. Naopak slovo ježíšek s malým počátečním písmenem označuje vánoční dárek nebo nadílku pod stromečkem. Těšíme se na Ježíška, nebo na ježíška? Tady záleží na tom, co tím myslíme, ani jeden pravopis totiž nemůže být bez znalosti kontextu považován za nesprávný. Můžeme se totiž těšit jak na Štědrý den, tak na nadílku, která nás ten večer čeká.

30 nejkrásnějších vánočních přání

Ať už jste příznivci tradičního posílání vánočních pohlednic, nebo dáváte přednost modernějším způsobům komunikace, bez textu se ani v jednom případě vánočního přání neobejdete. Jak popřát svým blízkým, přátelům a známým? Vánočních přáníček koluje mezi lidmi velké množství, vybrali jsme pro vás 30 vánočních rýmovaček, které můžete napsat ať už na pohlednici, nebo poslat elektronicky.

  1. Sníh se kolem třpytí, mlčí kraj i les, hvězdy tiše svítí v dáli u nebes. Závějí jde ztěžka s dárky Ježíšek. I vám k tomu svátku nechá na památku zlatý oříšek. Krásné Vánoce!
  2. Tím nejkrásnějším dárkem k Vánocům není, co se zlatem třpytí. Je to úsměv, láska, pohlazení. Nad takový dar žádný není! Krásné Vánoce!
  3. Hvězdy na nebi vánočním ať září svitem svátečním. Lásku, štěstí, zdraví nesou vám, ten den nemá být nikdo sám.
  4. Na Štědrý den nepůjdeme ven, nacpeme si bříška, počkáme na Ježíška, na just žádný půst. Veselé Vánoce!
  5. Veselé Vánoce, plné radosti a pohody v kruhu nejbližších a spoustu dobré nálady přeje…
  6. Přeji ti plno dárků, krásné prožití těchto svátků, štěstí, zdraví a hlavně radosti, za hlavu hoď své starosti.
  7. Co víc si můžeme na Vánoce přát, než aby měl jeden druhého stále rád? Přeji Ti krásné Vánoce!
  8. Když vločky z nebe padají, svítí vánoční stromeček, všechny problémy padají, přeji ten nejhezčí dáreček. Šťastné a veselé Vánoce!
  9. Štěstí a zdraví jen přeju vám, ať venku jsou sněhu závěje, že Vánoce jsou tu, radost mám, ať každý se jako já raduje.
  10. Vánoční dary ať štěstí ti přinesou, radost do srdce blízcí ti zanesou, a úsměvem ať záříš celičký den, Vánoce jsou jako krásný sen.
  11. Naplno a zplna plic užij si těchto svátků, maximálně radosti, užij si všech dárků.
  12. Krajina zahalila svou tvář do sněhových závějí. Ze stromečku line se zář a lidé se radují. Příjemné prožití vánočních svátků přeje...
  13. Sníh ať tiše padá Vánocemi, ať jsou tedy krásné, krásnější než vloni, ať přinesou štěstí, pohodu a klid, nový rok pak zdraví a vše, jak má být.
  14. Až zazvoní zvoneček, rozsvítí se stromeček, malý dárek rozbalte si a na všechny vzpomeňte si. Pak vykročte lehkým krokem za tím novým rokem.
  15. Ucpěte komíny, nepusťte Santu, použij cement anebo maltu. Otevři okno, nasaď si kulíšek, dárky vám přinese jedině Ježíšek.
  16. Tím nejkrásnějším dárkem k Vánocům není, co se zlatem třpytí. Je to úsměv, láska, pohlazení. Nad takový dar žádný není! Vše nej přeje…
  17. Když vločky z nebe padají, svítí vánoční stromeček, všechny problémy padají, přeji ten nejhezčí dáreček. Šťastné a veselé Vánoce!
  18. Posílám Ti anděla, aby Tě chránil, posílám Ti lásku, které věříš, posílám Ti plamínek, ať Ti v srdci plápolá a přeji Ti ty nejkrásnější Vánoce.
  19. Za oknem sype se sněhová nadílka, záclony provoní anýz a vanilka. Sváteční koledy zpívají andělé, už jsou tu Vánoce šťastné a veselé…
  20. Pod stromeček balík zdraví, vzácný poklad, jak se praví, lásku, štěstí, žádné hádky, spokojenost, hezké svátky, radost, úspěch, pevný krok a pak šťastný nový rok. Veselé Vánoce přeje …
  21. Co to cinká, co to zvoní, kouzlo Vánoc jako loni, tichá chvíle k zastavení, závan štěstí nad něj není.
  22. Letí Ježíšek s nadílkou, vrtí při tom prdýlkou, žízeň má prý jako trám, letí, letí přímo k Vám. Jestli čekáš nadílku, nech za oknem lahvinku.
  23. Na nebi svítí vánoční hvězdička a lidé na zemi otvírají srdíčka. Pro pokoj, pro lásku, pohlazení – ať štěstí Vánoc náš život změní!
  24. Štěstí a radost, lásku a něhu, ať vám přinese vánoční sen. Vaše štěstí najdete na vločkách sněhu, ať šťastný je váš Štědrý den.
  25. Hromadu dárků, co srdce pohladí, rodinu, přátele, co nikdy nezradí. K bohatství krůček, ke štěstí skok, nádherné Vánoce...
  26. Až koledy budou hrát, pověsíme pod strop jmelí, políbím Tě a budu si přát, ať jsme spolu život celý.
  27. Požehnané vánoční svátky naplněné pokojem a radostí z příchodu Spasitele.
  28. Už nadešel nádherný vánoční čas a kouzlo Vánoc je všude kolem nás. Tak oslavte tento svátek spolu, bok po boku u štědrovečerního stolu! Krásné Vánoce!
  29. Domečky zahalené bílou peřinou, sladké tajemství se šíří krajinou, nastává krásný vánoční čas, přejeme, ať přijde štěstí, zdraví, pokoj a láska mezi vás.
  30. K Vánocům: a) nechci nic, b) hlavně zdraví, c) nedělej si škodu, d) nic si nezasloužím … Správnou odpověď mi pošli obratem. Tvůj Ježíšek.

3 vánoční přání v angličtině

1. Best wishes for a joyous Christmas filled with love, happiness and prosperity!

2. Wishing you a joyful time and a lot of pleasant memories of this season of love and magic. May all your dreams come true.

3. May your Christmas be graced with peace, joy, and blessings! Merry Christmas to you!

Vánoční přání vlastnoručně vyrobená, třeba s dětmi, udělají  radost

Nechcete se letos po letech rozesílání elektronických zpráv vrátit k ručně psaných i vyrobeným přáním? Vlastnoručně vyrobené vánoční přání je obzvláště pěkný způsob, jak blízkým ukázat, že si jich opravdu vážíte. Taková s láskou dělaná přání jsou osobní a naprosto jedinečná, takže okamžitě zaujmou, a mají tak před ostatními vánočními přáními ohromnou výhodu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Návod, jak si vyrobit ruční papír

Na výrobu vánočního přání potřebujete papír, nůžky, lepidlo, případně tavnou pistoli, fixy či pastelky, a různé věci na zdobení, například: barevné kousky látek či plsti, knoflíky, korálky, mašle a stužky, přírodní materiály jako jsou větvičky, klacíky a lisované listy...

Popusťte uzdu své fantazii a dejte se do tvoření. Je to snadné a zároveň taky vítaná aktivita pro děti v předvánočním čase. Inspirujte se našimi tipy, jak vyrobit vánoční přání v klidu domova.

Tipy na vánoční přání z Pinterestu

Zdroje: vanocniprani.info, vanocnisen.cz, pranickovnice.cz, ceskevanoce.infoprani-pranicka.czmojecestina.cz, cz.pinterest.com


Přečtěte si také