Bydlení

13. ledna 2024 08:40

Lenka Valjentová

Jak ještě smysluplně využít lichá plastová víčka od krabiček na potraviny

Krabičky na potraviny jsou velice praktické, protože nabízejí snadnou možnost, jak uchovat a přenášet potraviny. V každé domácnosti se nějaké najdou. Ale asi všichni už někdy zažili, že když dózu nejvíc potřebujeme, tak najednou máme krabičky a víčka, které k sobě nepasují... Máme pro vás několik nápadů, jak lichá plastová víčka od krabiček na potraviny ještě využít.

Krabičky a dózy na potraviny různých tvarů a velikostí jsou šikovnými a oblíbenými pomocníky v domácnosti. Představují velmi jednoduchý způsob skladování a transportu potravin a míváme jich doma v kuchyni většinou dost, aby byly vždycky po ruce, když je potřebujeme. Ale známe to patrně všichni, i když nevíme, jak je to možné, tak v okamžiku, když tyhle praktické pomocníky chceme použít, máme po ruce jen krabičky a víčka, které k sobě nepasují, prostě nejdou do páru. Je to podobné jako s ponožkami. Co s lichými plastovými víčky ještě můžeme udělat?

6 tipů, jak ještě využít lichá plastová víčka

  1. Jako miska pod květináčky: Lichá plastová víčka se hodí na zachycení přebytečné vody ze zálivky pod malé pokojové květiny nebo předpěstovanou sadbu ze semínek.
  2. Provizorní náhrada špuntu v dřezu či umyvadle: Nemůžeme-li zrovna najít zátku do dřezu umyvadla nebo vany, provizorním řešením může být položit na odpad měkké plastové víčko a pustit vodu. Tlak vody ho na odtok přitlačí, takže voda hned tak nezmizí.
  3. Lednička už nebude nikdy upatlaná: Že v lednici musíme udržovat stálou čistotu, o tom žádná. Jde přece o místo, kde skladujeme potraviny. Občas se však stane, že něco ukápne na poličku a ani si toho hned nevšimneme. Tady je prostor pro uplatnění lichých plastových víček – dáváme je pod všechno, co by mohlo způsobit skvrny, nepořádek i nepříjemný zápach. Když se víčka zamažou, stačí je dát do myčky a znova použít.
  4. Tácky pod skleničky se sladkými nápoji: Přišla nečekaná dětská návštěva a my bychom byli jistě rádi, aby ji přežila bez úhony i deska stolu. Rychlým řešením je dát dětem pod skleničky s limonádou barevná plastová víčka - a můžeme na ně napsat fixou jejich jména, aby si skleničky vzájemně nepopletly. Takhle se lichá plastová víčka dají použít taky v létě za zahradě.
  5. Jednoduchý trik, aby ze štětce nestékala barva: Zvláště při výmalbě stropu nebo opravě malby na stropě se často pocákáme. Jak nám může pomoci plastové víčko z dózy? Jednoduše vyřízneme uprostřed víčka otvor (nejlépe kulatého příslušné velikosti nebo si ten správný tvar předem uděláme), prostrčíme jím rukojeť štětce tak, aby víčko drželo na nejužším místě rukojeti, tedy nad rukou držící štětec. Na víčku se zachytí stékající a okapávající barva. Ale ani s takovým štítem při práci s barvou nad hlavou štětec raději příliš nenamáčíme!
  6. Čistění teflonového nádobí: Teoreticky by se na teflonovém a jiném nepřilnavém povrchu nemělo nic přichytit, ale z praxe víme, že je to složitější… V žádné případě nesmíme použít drátěnku a ostré předměty, ale zkusme do boje s připáleninou vyrazit vyzbrojeni starým plastovým víčkem.

Zdroj: Neobyčejné užití obyčejných věcí (Reader´s Digest Výber)

Sdílejte článek
Štítky jídlo kuchyně léto recyklace stůl miska štětec krabičky na potraviny plastová víčka plastová víčka využití stará plastová víčka

Přečtěte si také