Bydlení

27. srpna 2024 15:00

Komerční sdělení

7 důvodů, proč si pořídit tepelné čerpadlo země–voda

Trend v moderním vytápění rodinných domů udávají tepelná čerpadla. Získáte s nimi dokonalý tepelný komfort, pro který nemusíte hnout prstem, a navíc ještě ušetříte. V tuzemsku jsou jedněmi z nejoblíbenějších řešení tepelná čerpadla země–voda. Prozradíme vám, proč.

1.     Hodí se pro všechny typy domů

Tepelné čerpadlo země–voda funguje na všech typech rodinných domů. Nezáleží, zda vlastníte dobře zateplenou novostavbu, či starší hůře izolovaný dům. U starších domů s dobrou otopnou soustavou se dokonce počáteční investice vrátí ještě rychleji, protože se výrazně sníží spotřeba elektřiny (v porovnání s používáním standardního elektrokotle).

2.     Nabízí nízké provozní náklady

Tepelné čerpadlo potřebuje pro svůj provoz pouze z 1/3 elektřinu ze sítě, zbývající 2/3 čerpá z okolních zdrojů. Jeho pořízením snížíte náklady na energie až o 60 %. Modely země–voda patří mezi nejefektivnější systémy vytápění, dokáží dosáhnout vysokého topného faktoru (až 5), to znamená, že na 1 kW energie dodané ze sítě vyprodukují až 5 kW tepla.

3.     Poskytuje stabilní výkon

Technologie země–voda funguje za všech podmínek. Představuje nejúčinnější řešení vytápění a ohřevu vody, protože jej neovlivňuje proměnlivost venkovní teploty. Využívá stabilní teplotu země. Kompresor tepelného čerpadla nemusí reagovat na prudké ochlazení a i v chladnějších klimatických podmínkách dosahuje skvělého výkonu. I proto jsou tyto druhy tepelných čerpadel vhodné i pro oblasti s vyšší nadmořskou výškou.

4.     Nabízí dlouhou životnost, snadnou údržbu i tichý provoz

Dalším důvodem, proč si pořídit tepelné čerpadlo, je dlouhá životnost. U modelů pracujících na principu země–voda je to až 30 let spolehlivého provozu s minimální údržbou. V porovnání s čerpadly pracujícími na principu vzduchu jsou navíc výrazně tišší.

5.      Lze ho zkombinovat s fotovoltaickými panely

Snižte svou závislost na dodávkách elektřiny ze sítě kombinací tepelného čerpadla s fotovoltaikou. Tento tandem zjednodušeně funguje tak, že fotovoltaické panely vyrábějí elektřinu ze slunečního svitu, kterou následně tepelné čerpadlo použije k ohřevu vody v akumulační nádrži nebo vytápění domácnosti. Energetickou potřebu domu pokryjete z vlastních zdrojů až ze 3/4. V konečném důsledku s nimi ušetříte až 75 % nákladů na energie.

6.     Vytápí i chladí

Tepelné čerpadlo může i efektivně nahradit klimatizaci. Navíc, zkombinujete-li ho s fotovoltaikou, chladíte dům téměř zdarma. Obecně platí, pokud má tepelné čerpadlo dostatečný výkon k vytápění daného objektu v zimě, má i dostatek chladicího výkonu na jeho ochlazení. Nezbytná je samozřejmě správně navržená otopná soustava.

7.     Na jeho pořízení lze čerpat dotace

Pořizovací cena tepelného čerpadla země–voda se pohybuje od 400 000 do 750 000 Kč. Navíc před jeho uvedením do provozu je potřeba na velkou plochu do země umístit kolektory nebo na menším pozemku provést hlubinný vrt, na který je potřeba získat stavební povolení. I přes tyto překážky se však investice do tepelného čerpadla vyplatí a na jeho financování nemusíte být sami. Za určitých podmínek můžete využít dotace ze státního programu Nová zelená úsporám.

Sdílejte článek
Štítky elektřina energie investice životní prostředí topení přírodní zdroje tepelné čerpadlo Zelená úsporám produkty a služby ekonomika, obchod a finance energie a zdroje technická infrastruktura vytápění a chlazení obnovitelné energie

Přečtěte si také