Bydlení

10. srpna 2024 12:35

Tomáš Durčák

Andrej Babiš prodává luxusní francouzský zámeček. Chce za něj přes půl miliardy

Malebný zámeček Château Bigaud na francouzské riviéře se od řady dalších luxusních sídel v oblasti na první pohled neliší. Tato nemovitost však říká už 15 let pane jednomu z nejbohatších Čechů, Andreji Babišovi. A nyní je opět na prodej, přičemž bývalý premiér její prodej svěřil do rukou prestižní realitní společnosti, která ji zájemcům nabízí za astronomických bezmála 570 milionů korun.

Inzerát, který se objevil na webu prestižního prodejce luxusních realit z celého světa Sotheby's International Realty, jehož dceřiná společnost je známá také pořádáním prestižních aukcí všemožných vzácných a hodnotných předmětů, však kromě majitele neuvádí ani adresu sídla. Jako první na něj upozornil web investigace.cz. Z popisu samotného pozemku, zámečku i fotky přilehlého bazénu, v němž se Babiš na sociální sítě před lety sám vyfotil, je však jasné, že jde o Château Bigaud.

Čtěte také: Fiala odjel s knihami, Babiš slavil narozeniny dcery. Jak čeští politici tráví dovolenou?

Sotheby's uvádí, že zámeček se nachází na pozemku o rozloze zhruba 5,5 hektaru a nabízí zcela výjimečné prostředí, zázemí a použití pouze ušlechtilých, prvotřídních materiálů. Kromě zmíněného bazénu s okolní terasou nechybí ani všudypřítomná zeleň, která kromě nádherné atmosféry pozemku poskytuje také kýžené soukromí.

Co se týče samotné stavby, ta podle všeho nabízí působivých 700 m² obytných prostor. V těch nechybí trojitá přijímací místnost s krbem, pětice luxusních apartmánů s koupelnami, kuchyní a vinným sklepem, herna, domácí kino nebo sauna. Prodejce láká nejen na prvotřídní materiály, ale i barevné sladění nemovitosti do „kouzelných tónů krémové, béžové a bílé“.

Andrej Babiš se v roce 2015 nechal vyfotit v rozlehlém bazénu u zámečku:

25.7 obhajuju rozpočet v Lánech, tak trénuju 😜

Posted by Andrej Babiš on Monday, July 13, 2015

Zámeček na rozlehlém pozemku doplňuje řada dalších staveb včetně obydlí pro správce pozemku, stájí s přilehlou jízdárnou, tenisovým kurtem, zmíněným vyhřívaným bazénem a domem pro hosty, jež sám obsahuje čtyři ložnice i další bazén určený právě jim. Sotheby's také v inzerátu uvádí, že nemovitost byla na pozemku postavena v roce 2008, tedy rok před tím, než si ji Andrej Babiš oficiálně, byť poněkud pochybným způsobem, pořídil.

Není jasné, jak moc Andrej Babiš a jeho rodina během let francouzský zámeček využívali. On sám se ve zdejším bazénu vyfotil v roce 2015, kdy odtud v červenci sdílel snímek na své sociální sítě. O tři roky později zde dle snímků z jejich sociálních sítí pro změnu trávila čas jeho manželka Monika s kamarádkami. V nedalekém Cannes však dovolenou trávila i v dalších letech. V letošním roce manželé oznámili po třiceti letech rozchod a je možné, že Andrej Babiš sídlo prodává i v reakci na rozpad manželství s Monikou.

Čtěte také: Babiš po Mirai naštval další slavnou kapelu. Nedaří se ho odehnat, hlásil zpěvák z festivalu

Ať už je důvod jakýkoli, cenovka u inzerátů hlásá 22,5 milionu eur, respektive 24,45 milionu dolarů, což dělá v přepočtu zhruba 568 milionů korun. Andrej Babiš je kvůli nemovitosti od února 2022 vyšetřován Francouzským úřadem pro boj s korupcí a finančními a daňovými podvody. Tomu se nelíbí nejen nejasný původ peněz použitých na koupi pozemku, ale také Babiše podezřívá z toho, že se použitím off shore firem vyhnul placení daně z bohatství, která ve Francii funguje.

Monika Babišová a Andrej Babiš se po 30 letech rozešli, společné léto na Francouzské riviéře už tak spolu zřejmě trávit nebudou:

Sdílejte článek
Štítky Francie Andrej Babiš sociální síť nemovitost pozemek Sotheby's Sotheby's International Realty plavecký bazén produkty a služby ekonomika, obchod a finance stavebnictví a nemovitosti

Přečtěte si také