Barvou roku 2023 byla zvolena optimistická a nepřehlédnutelná Viva Magenta

Institut Pantone, který každý prosinec vyhlašuje barvu roku, vybral pro rok 2023 barvu, kterou bychom česky mohli nazvat i jako karmínovou nebo purpurovou. Samozřejmě to neznamená, že bychom úderem Nového roku měli začít přebarvovat svůj byt či šatník do nových odstínů, ale pokud vás tahle optimistická a zářivá barva zaujala, pár drobností by se vám možná hodilo.

Barva roku je Pantone Color Institutem vybíraná už 24. rok, a ta letošní by se vám skutečně mohla líbit. Po celý loňský rok panovala neobvyklá Very Peri a poprvé se tak stalo, že se jednalo o zcela nový odstín, vytvořený počítačem. Byla to barva na rozhraní modré a fialové, něco mezi něžnou barvou květů barvínku a šťavnatým odstínem zralých borůvek. Byla to barva velmi krásná, z říše romantických snů, která jako by vystupovala z mlhy, která se k ránu zvedá někde daleko nad obzorem.

Viva Magenta je barva roku 2023

To letošní Viva Magenta, kterou bychom česky mohli nazvat i karmínovou, fuchsiovou či purpurovou, působí na rozdíl od zasněné Very Peri velmi jasně, optimisticky a vesele. Podle odborníků z Pantone Color Institutu má tento odstín symbolizovat sílu a je inspirován červeným karmínem, který patří mezi nejvzácnější přírodní barviva. Odstín Viva Magenta vychází z přírodního červeného barviva, které se získává z drobného hmyzu, červce nopálového.

Tato barva tedy není tak úplně nová, ale v oblibě už byla i v minulých letech. Možná se i ve vašem šatníku pár kousků v odstínu Viva Magenta najde. A pokud ne, vydejte se na nákup nového svetříku nebo se rovnou pusťte doma do malování. Odstín Viva Magenta se výborně hodí do dívčího pokoje, do kuchyně, ale i do obýváku. Snadno se kombinuje s hnědou a šedou barvou, ale i s olivově zelenou a odvážní jedinci k ní klidně mohou přidat i trochu tmavě oranžové.

Pantone 18-1750

Vzorníky barev Pantone vznikly poprvé v roce 1963 a jedná se o celosvětově uznávaný barevný standard. Využívají se ve všech odvětvích, v oděvnictví i v nábytkářství, ale i v grafice. Barvu Viva Magenta v katalogu Pantone najdete pod číselným označením 18-1750.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/bydleni-tipy-a-trendy-barvou-roku-2023-bude-malinove-cervena-s-nazvem-viva-magenta-40416307?fbclid=IwAR20SDgsScX108v_NimsBbdwC38s6dPzVXRUFzDnWLIV2XzhN0yKjFkheQQ#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart; https://www.lifee.cz/styl-a-zdravi/barvou-roku-2023-je-viva-magenta-vyvolava-prirodni-sily-a-pomaha-budovat-vnitrni-sebejistotu_450749.html

Sdílejte článek
Štítky kuchyně

Přečtěte si také