reklama

Nejíte luštěniny kvůli nadýmání? Tak zkuste fazolky adzuki, ty tento problém nezpůsobují

bras
21. srpna 2019
Adzuki patří k fazolím, které neobsahují puriny, a tudíž nenadýmají, jako jiné druhy. Jsou menší, než jsme zvyklí, jejich délka je asi půl centimetru a mají tmavočervenou až hnědou barvu. Jsou oblíbené zejména v čínské a japonské kuchyni (tam se z nich připravují hlavně sladká jídla).
reklama

Ve světě se pěstuje neskutečné množství odrůd fazolí. Některé zdroje jich uvádějí 500, jiné dokonce až 1000! Tyto jednotlivé odrůdy se liší velikostí, tvarem, barvou a samozřejmě chutí. Jedno ale mají společné – jedná se o stravu, která tělu dodává potřebnou energii, bílkoviny, vlákninu, draslík, hořčík a také například železo. Konzumací fazolí prospějeme ledvinám, játrům, srdci, krevnímu oběhu a dokonce štíhlé linii.

Dlouhé vaření a břichabol?

I z výše uvedených důvodů někteří odborníci na výživu doporučují konzumovat až tři šálky fazolí týdně, což je množství, ke kterému se většina z nás ani nepřiblíží. Možná nás odrazuje zdlouhavá příprava – fazole je určitě dobré na několik hodin předem namočit a teprve potom vařit, bez papiňáku někdy až hodinu. Případně se můžeme obávat i toho, že konzumace fazolí většinou přináší bolesti břicha a plynatost. Ale právě těmto nepříjemným důsledkům se můžeme vyhnout výběrem vhodného druhu fazolí a také pravidelnou konzumací ze začátku menšího množství fazolí nebo i ostatních luštěnin

Jak na adzuki

Ano, adzuki patří k fazolím, které neobsahují puriny, a tudíž nenadýmají, jako jiné druhy. Jsou menší, než jsme zvyklí, jejich délka je asi půl centimetru a mají tmavočervenou až hnědou barvu. Jsou oblíbené zejména v čínské a japonské kuchyni (tam se z nich připravují hlavně sladká jídla), u nás jsou k dostání v prodejnách se zdravou výživou a stále častěji i v některých supermarketech. Mají nasládlou, oříškovou chuť a připravují se stejně jako naprostá většina jiných druhů fazolí – přes noc je namočíme, vodu vyměníme a potom vaříme nejméně 45 minut. Solíme je až po uvaření. Adzuki jsou ještě s mungem jediný druh fazolí vhodný k nakličování a při jejich kuchyňské přípravě se nemusíme omezovat pouze na oblíbené chilli con carne. Jsou výborné jako příloha, pro přípravu pomazánek, polévek a omáček, ideální jsou i jako přísada do salátů. Pro inspiraci jsme pro vás vybrali několik jednoduchých receptů.

Ostrý gulášek z fazolek adzuki

Budeme potřebovat: Půl balíčku adzuki, předem namočených a uvařených, 3 velké cibule, česnek dle chuti, papriku sladkou a pálivou, sůl, pepř, kmín a tři lžíce oleje nebo sádla

Postup: V kastrolu rozpálíme tuk, osmahneme na něm cibuli na kolečka a česnek na plátky. Přidáme zhruba dvě lžičky sladké a půl lžičky pálivé papriky, špetku kmínu a dáme dobrý pozor, abychom nic nepřipálili. K základu přidáme slité uvařené fazolky, osolíme, opepříme a podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a pod pokličkou dusíme asi 20 minut. K fazolkám můžeme přidávat libovolnou zeleninu – výborný je například na kolečka nakrájený pórek, překrájená rajčátka nebo nastrouhaný celer. Ke guláši přikusujeme čerstvý chleba.

Pomazánka z adzuki a sušených rajčat

Budeme potřebovat: 300 g uvařených fazolí adzuki, 1 středně velkou cibulku, 3 stroužky česneku, sušená rajčata naložená v oleji, umeocet, lahůdkové droždí a čerstvou petrželovou nať

Postup: Cibulku a česnek nakrájíme nadrobno a osmahneme na lžíci olivového oleje. K uvařeným fazolkám přidáme pět až šest nakrájených sušených rajčat, osmahlou cibuli s česnekem, dvě lžíce olivového oleje a všechno dohladka rozmixujeme. Nakonec dochutíme umeoctem a lahůdkovým droždím (pokud nemáme, postačí sůl a pepř) a přidáme nasekanou zelenou petrželku.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama