Jalovec pomůže s trávením, hubnutím i kašlem. Jak ho bezpečně užívat?
Jalovec je jedno z mála koření, které je u nás doma. Jeho léčebnou náplní je pomáhat při detoxikaci, hubnutí, problémech s močovým ústrojím a trávením. Jak ho bezpečně užívat?
Jalovec obecný (Juniperus communis) je stálezelený jehličnatý keř nebo strom. Má ostré, tmavě zelené jehlice uspořádané po třech. V přírodě roste jako podrost světlých lesů, na pastvinách a stráních. Na zahradách se pěstují okrasné druhy.
Aromatické plody – jalovčinky – mají slabě hořkou pikantní chuť. Svou černomodrou barvou připomínají borůvky a jsou chráněny špičatými bodlinkami. Sušené se běžně používají jako aromatické koření, které je typické hlavně pro českou, rakouskou a bavorskou kuchyni.
Aromatické plody jalovce jalovčinky mají černomodrou barvu, připomínají borůvky a jsou dobře chráněny špičatými bodlinkami Zdroj: iStock
Účinky jalovce
Léčivá síla jalovce je v aromatických plodech. „Jalovčinky obsahují účinné látky jako silice, flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny, vitamin C, vápník, draslík, pryskyřice a další. Jalovec má účinky detoxikační, antibakteriální a dezinfekční, působí regeneračně na játra, pomáhá i při chronickém zánětu jater a cirhóze, příznivě ovlivňuje krevní cukr a lymfatický systém,“ vysvětluje bylinkář Martin Kolár.
Vyplatí se vědět: Nové koření má zajímavé účinky. Na bolavá kolena funguje tinktura, proti kašli čaj.
Na co se používá jalovec?
Dnes je hlavní léčebnou náplní jalovčinek pomáhat při onemocněních močového ústrojí, kdy se kombinuje s vřesem, břízou nebo lichořeřišnicí. Jalovcové koupele jsou vhodné na dezinfekci močových cest i proti revmatickým bolestem. Koupel také dokáže rozproudit lymfatický systém a detoxikuje organismus.
Jalovcový čaj je dobrý při dusivém kašli, pomáhá pročistit dýchací cesty. Působí také proti zadržování vody v těle a tím zmírňuje otoky.
„Když občas sníme víc vydatného jídla, než je zdrávo, pečlivě rozžvýkáme jednu jalovcovou kuličku. Zrychlí to trávení a brzy se nám uleví. Působí také proti nadýmání a plynatosti. Zrychluje i zlepšuje látkovou výměnu, a tak podporuje hubnutí i odbourávání alkoholu," doporučuje bylinkář.
Nežádoucí účinky jalovce
„S vnitřním užitím jalovce se musí opravdu opatrně, jalovčinky jsou mírně jedovaté, jejich předávkování může vést k otravě, která se projevuje především bolestí ledvin, častým močením a zbarvením moči dorůžova. Obezřetní musí být lidé s onemocněním ledvin. I když je jalovec silně močopudný, látky v něm obsažené nedělají ledvinám dobře. Rozhodně by jalovec neměly užívat těhotné ženy a malé děti,“ varuje M. Kolár.
Jalovčinky obsahují účinné látky jako silice, flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny, vitamin C, vápník, draslík, pryskyřice a další Zdroj: iStock
Z historie léčení jalovcem
Ve středověku se jalovcové silice, vznikající při pálení plodů i dřeva, využívaly jako obrana proti moru, choleře, tyfu, úplavici a jiným zdravotním pohromám. „Léčitelka Hildegarda z Bingenu jalovčinky používala při horečkách a jako močopudný prostředek. Kouřem z jalovce se dezinfikovaly pokoje s nemocnými za druhé světové války a lékaři doporučovali pacientům preventivně jalovčinky žvýkat. I dnes je žvýkání jalovčinek v kurzu, a to zejména v případě, kdy usilujeme o detoxikaci organismu," dodává bylinkář.
Přečtěte si: Badyán pomůže při kašli i nadýmání. Nejkrásnější koření oceníme nejen o Vánocích
Léčivé recepty s jalovcem
Jalovcový čaj
Čtvrt litrem vroucí vody zalijeme 2–3 rozdrcené jalovčinky, necháme 4–6 minut vyluhovat, scedíme a vypijeme. Stačí jeden šálek čaje za den.
Jalovcová koupel
Přibližně 20 g kuliček jalovce rozdrtíme v hmoždíři, zalijeme studenou vodou, necháme nejméně 3 hodiny macerovat. Potom asi 10 minut povaříme, scedíme a vlijeme do připravené koupele, ve které zůstaneme 15–20 minut.
Jalovcové víno na trávení
Asi deset kuliček jalovce rozdrtíme, zalijeme kvalitním červeným vínem, necháme tři týdny stát, potom scedíme přes husté sítko nebo kávový filtr. Víno, přibližně půl deci, užíváme pro zrychlení trávení půl hodiny před jídlem. Jalovcové víno je super také na podlévání masa při pečení a na ochucení omáček a salátů.
Jalovcová kúra na podporu hubnutí
„Jalovčinky žvýkáme - minimálně jednu, maximálně šest kuliček denně. Slupku můžeme vyplivnout. Lepší je začít s jednou za den a postupně dávku zvyšovat a poznávat, jak na jalovec reagujeme. Přímé žvýkání jalovce provádíme pouze jedenkrát ročně po dobu maximálně tří týdnů. Tak to doporučuje proslulý český bylinkář Jiří Janča ve svém Herbáři,“ doporučuje Martin Kolár.
Nepřehlédněte: Vše o léčivých bylinách a koření
Jalovec jako koření
Jalovec má slabě hořkou pikantní chuť, na jazyku zanechává jemně palčivý pocit. Intenzivní pryskyřičné aroma se výborně hodí ke zvěřině a k masu, kterému chceme dát nádech zvěřiny, hlavně drůbeži nebo hovězímu. Při přípravě zvěřiny se jalovec nejčastěji používá společně s pepřem, bobkovým listem a novým kořením.
Jalovec dobře ladí s červeným vínem, nejčastěji při nakládání a marinování mas před pečením. Jalovčinky se přidávají při uzení masa a do nakládané zeleniny. Když vezmeme v úvahu výborné dezinfekční účinky jalovce, není od věci sušené kuličky do masových jídel přidávat co nejčastěji. Jalovec dodává specifickou chuť destilátům ginu a borovičce. Ve středoevropské kuchyni se jalovec často používá do kysaného zelí.
Zdroje: bylinkovo.cz, cs.wikipedia.org, bylinkář Martin Kolár