Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Architekti vytvořili díky rekonstrukci z „překážkové dráhy“ prostor pro život

Dům byl plný dveří a do zahrady vedlo jen malé okno. Rekonstrukce prostor otevřela a propojila se zahradou.
Vydáno: 22.08.2016
Kulatý stůl a za ním nově proražené francouzské okno tvoří příjemné prostředí pro rodinnou sešlost
Kulatý stůl a za ním nově proražené francouzské okno tvoří příjemné prostředí pro rodinnou sešlost Autor: ATELIER 111 architekti s.r.o.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Rekonstrukce spodního patra dvougeneračního rodinného domu v Jižních Čechách změnila byt plný stěn v prosvětlený prostor. Už nebylo třeba dvou ložnic a nevhodné propojení místností také už nevyhovovalo. Razantní změnu navrhl Ateliér 111 architekti s.r.o. a povedl se mu nevšední kousek. Jen se podívejte, jak pěkné a prostorné moderní bydlení vykouzlil v domku se zahradou ze 70. let.

Stačilo přijít na návštěvu domku ještě před rekonstrukcí a hned byste pochopili, že projekt nazvaný Rekonstrukce pro rodiče bylo třeba hodně dobře promyslet. Po příchodu do bytu jste narazili na velkou chodbu, ze které se vcházelo do několika místností. Všude samé dveře. I když byt sousedil se zahradou, mohli jste se na ni koukat leda tak z malého okna.

Poznáte pár změn před a po rekonstrukci?  Foto: Poznáte pár změn před a po rekonstrukci? , Foto: ATELIER 111 architekti s.r.o.

Architekti Barbora Weinzettlová, Jiří Weinzettl navrhli změnu, která překážkovou „dveřní“ dráhu změnila v příjemný a propojený prostor. A to v rámci možností, protože s některými stěnami nebylo možné hnout. Tam, kde to šlo, alespoň kus stěny zmizel. Vzniklo tak třeba krásně velké francouzské okno s výhledem do zahrady a pochopitelně rovněž s prosklenými dveřmi na terasu. Z dvou ložnic se najednou stala rozlehlá kuchyň s prostornou jídelnou. Za kuchyní se stále nachází obývací pokoj, stejně jako před rekonstrukcí. Vstup do něj ze zcela jiné strany a nový nábytek jej ovšem také proměnil k nepoznání. Z malé kuchyně se pak stala útulná ložnice. Koupelna naopak doznala zvětšení.

Dříve zbytečně velká chodba získala zcela nový účel, stala se z ní podélná šatna. Jakýsi předprostor, kterým rychle projdete do prosvětlených a propojených místností. Celý byt pak také šatnou získal ústřední prvek, v kterém jsou z obou stran (z chodby i z propojených místností) ukryty úložné prostory. Je v ní ale i průchod z chodby do kuchyně a zasouvací dveře.

Do rozsáhlé skříně se nenápadně ukryl i šicí koutek
Do rozsáhlé skříně se nenápadně ukryl i šicí koutek
ATELIER 111 architekti s.r.o.

Chytré řešení se šatní stěnou přineslo obyvatelům bytu kromě moderního a účelného obytného prvku také skvělé místo pro pracovní desku místo psacího stolu v obývacím pokoji a pro malou šicí dílnu v jídelně. Ta zavřením šatních dveří rázem zmizí. Kuchyňská linka má také uzavíratelnou odkládací plochu, a to za pracovní deskou. Ostatně i pracovní plocha kuchyňského ostrůvku je zakryta pohledům od jídelního stolu převýšeným paravánem.

Tady se dá vařit a připravovat jakékoliv jídlo
Tady se dá vařit a připravovat jakékoliv jídlo
ATELIER 111 architekti s.r.o.

Dnes je v prosvětleném a pěkně uspořádaném bytě radost bydlet. A navíc, když dojde na velkou sešlost, pro všechny je tu dost místa.

Foto: Atelier 111 architekti s.r.o.

(fis)

Mohlo by vás zajímat:



Článek je zařazen v: rekonstrukce , Barbora Weinzettlová , Jiří Weinzettl , Ateliér 111 architekti s.r.o. , dvougenerační dům
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
7