Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Bydlení

Dům v Posázaví ční na hraně skály nad jezerem

Na prototypu rodinného domu postaveném v bývalém žulovém lomu autoři ověřují vlastnosti atypické konstrukce
Vydáno: 07.06.2016
Jeho obyvatelé ocení výhled na vodní plochu v zatopeném lomu

Dům v členitém terénu lomu v Kamenné Lhotě těží maximum ze svého okolí. Stavbu příhodně obklopují vzrostlé břízy a obyvatelé domu kromě nich ocení i výhled na vodní plochu nebo přístup na louku uprostřed lesa.

Kvádr o rozměrech 15 x 15 x 4 m ukrývá složitěji formovaný interiér. Důmyslně tvarovaný labyrint vnitřního obytného prostoru umožňuje lepší proslunění i prosvětlení, výhledy a průhledy i ze středu interiéru. Tento dům z návrhu ateliéru A69 architekti nemá klasické základy a takřka levituje nad terénem. Ocelový montovaný roznášecí rošt stavitelé usadili na žulové bloky, které na místě nechali těžaři. Na zmíněný rošt pak připevnili sloupkovou dřevěnou konstrukci.

Bílý interiér - tedy v různých valérech („odstínech“) bílé dává vyniknout měnícím se barvám stromů
Bílý interiér - tedy v různých valérech („odstínech“) bílé dává vyniknout měnícím se barvám stromů
archiv ČCA

Strop je dřevěný (ze sbíjených vazníků), střecha plochá a fasáda z dřevěných hranolů. Okna hliníková.

Posuvná skleněná stěna umožňuje propojit obytný prostor s venkovní terasou na louce. Pro různě bílý interiér se architekti rozhodli kvůli tomu, že dá nejlépe vyniknout měnící se barevnosti lesa v různých denních a ročních obdobích. Tento demontovatelný dům může zmizet beze stopy.

Dům je jedním z projektů přihlášených v soutěžní přehlídce Česká cena za architekturu (ČCA), jejíž první ročník letos vyhlásila Česká komora architektů.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Freedomek na první pohled ani nevypadá jako mobilní příbytek

Dřevěný mobilní dům od brněnských architektů nabízí čistý styl a plochu bytu 2+kk

Reklama
Článek je zařazen v: bydlení, dům v lomu, ateliér A69 architekti
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama