reklama

Loft v přádelně bavlny přestavěli k nepoznání

klára beščecová
24. listopadu 2015
Rekonstrukce napomohla lépe využít prostor a prosvětlila byt.
reklama

Loft vposledním, čtvrtém podlaží bývalé viktoriánské přádelny bavlny vManchesteru na severu Anglie vznikl už vroce 2000, letos jej ale majitelé kompletně předělali. „Když se mi ozvali, byl byt pěkně zašlý,“ vzpomíná přivolaný architekt Scott Donald, který měl za úkol loft zmodernizovat, dodat mu čisté linie a víc světla. Obě koupelny a kuchyně musely zůstat na svém místě, změna dispozic tedy nepřipadala vúvahu. Architekt ovšem změnil podhledy a zvýšil stropy vobývací zóně i vjídelně. Strop kuchyně resp. podlahu ložnice tvoří jediná vrstva opískovaných prken, což šetří prostor na výšku. Vybouráním některých příček pak byt prosvětlil a podlouhlá kuchyně je nově přístupná ze dvou stran. Ložnice skoupelnou zůstaly ve vestavěném patře, kde knim přibyla i malá knihovna. Další knihy jsou i dole. Majitelé si výslovně přáli netradiční knihovnu vobývací části. Architekt jim vyhověl žlutě vyvedenými hliníkovými boxy – jedná se o jejich oblíbený odstín, který vbytě představuje osobitý akcent.

Kvýsledné moderní podobě bytu přispěla působivá kombinace dřeva, holých cihel a skla. Podlaha zprken z Douglasovy jedle pokračuje i jako obklad některých stěn i schodiště. „Toto dřevo má širší využití. Jeho použitím i na stěnách jsme byt proteplili,“ vysvětluje Donald. Na každý ze schodů míří jedno bodové svítidlo. Na průmyslový ráz prostor a jejich notné stáří nadále odkazují načerno natřené ocelové sloupy a traverzy. Celkový atypický ráz loftu ještě podtrhují nápadité knihovny jakož i umělecká díla majitelů.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
reklama