reklama

Připravte si přepuštěné máslo nebo ghí. Už naše prababičky věděly, že patří do kuchyně

bras
13. ledna 2020
Je skvělé na smažení při vysokých teplotách a vydrží daleko déle než klasické máslo. Přepuštěné máslo nebo ghí si můžete připravit i doma. Je to jednoduché a v kuchyni se tenhle všeobecný pomocník rozhodně neztratí. Můžete na něm smažit a dokonce si ho namazat na chleba!
reklama

Ke vzpomínkám na babičku patří i kastrůlek s rozpuštěným máslem, který měla neustále v kuchyni nebo ve špajzu. Jako dítě mě to zaujalo, hlavně proto, že moje máma už máslo v této podobě vůbec nepoužívala. Až po letech jsem díky kuchařským knihám a odborníkům na výživu zjistila, že babička používala přepuštěné máslo.

Zázrak, který vydrží

Dnes se dá přepuštěné máslo koupit v prodejnách se zdravou výživou pod exoticky znějícím názvem ghí. To odkazuje na indickou ájurvédu, která o něm hovoří jako o skvělém elixíru života. Ať už je řeč o přepuštěném másle, nebo ghí, máme na mysli mléčný tuk bez vody a mléčné bílkoviny. Nežlukne jako běžné máslo, můžeme ho skladovat i při pokojové teplotě, nejlepší je ale chladnější a tmavý špajz, kde ghí vydrží i několik měsíců. Můžeme ho bez obav použít i při smažení a pečení, nepřepaluje se totiž ani při teplotách 200 až 250 °C.

Je libo namazat?

Přepuštěné máslo krásně voní, má zlatavou barvu a jemnou nasládlou chuť, obsahuje řadu minerálů, vitamíny A, a E, zlepšuje stravitelnost a chuť připravovaných potravin. Použít se dá všude, kde máme rádi klasické máslo, výborné je v polévkách nebo při přípravě zeleniny, vhodné je dokonce i k namazání na pečivo. A nejenom na pečivo, přepuštěné máslo má totiž hojivé účinky, takže obklady z něj se používají na rozpraskanou či poraněnou kůži.

Koupit nebo připravit?

Jak už bylo uvedeno, ghí je běžně k dostání v prodejnách se zdravou výživou. Jeho cena se závisí na velikosti sklenice, ale většinou neklesne pod stovku.

Jak udělat přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo si ale můžeme vyzkoušet připravit sami, ideální je to například v případě, když nakoupíme více másla, než jsme schopni zkonzumovat a bojíme se, že se nakonec zkazí.

Potřebujeme:

  1. máslo
  2. hrnec
  3. čistou uzaviratelnou sklenici
  4. jemný cedník nebo plátýnko

Jak správně přepouštět:

Máslo dáme do hrnce a pomalu, na mírném plameni ho zahříváme. Průběžně odpařujeme vodu a odebíráme bílou pěnu a sraženiny, které se objeví na povrchu. Čtvrtkilogramová kostka másla by se měla vařit zhruba 15 minut, s množstvím másla se doba přípravy prodlužuje. Dáme si opravdu záležet, abychom tuk nepřipálili, správně přepuštěné máslo má zlatavou, ne nahnědlou barvu. Obsah hrnce necháme trochu zchladnout a potom ho přelijeme přes nerezový cedník nebo plátýnko do připravené sklenice.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama