reklama

V Mostkovicích na Prostějovsku navázali vilu na skálu

zidkovm
3. června 2016
V obci Mostkovice, která leží 5 km od Prostějova, se naskytl výjimečný pozemek, na němž stanula neméně výjimečná vila.
reklama

Architekt Martin Habina ze stejnojmenného brněnského ateliéru se v popisu svého nejvýraznějšího projektu zmiňuje o náročném klientovi. O tom, že s ním neměl lehké pořízení, svědčí poznámka o tom, že interiér je řešený „bez respektu k původnímu záměru architekta“. Nehledě na to klientovi ani architektovi nelze upřít, že spolu vytvořili mimořádně osobitý dům.

Jak je patrné z fotografií, koncept se opírá o zvláštnost pozemku v podobě osamoceného skalního výčnělku. Zatímco hlavní křídlo je zády zapuštěné do svahu, hlavní obytný prostor se rozvíjí v křídle kolmém, takže propojuje svah a přilehlou skálu. „Tím ji získává pro interiér,“ vysvětluje architekt. Aby se dostalo dost denního světla do jídelny a jako kompoziční protiváha skály je na styku obou křídel umístěn „trychtýř“ atria.

Zajímavě řešená je i zelená střecha, která navazuje na terén. Jak už bylo zmíněno v úvodu, architekt zalitoval, že se nemohl více podílet i na uspořádání interiéru. Dodává ale, že jeho podoba, jakou mu dal majitel vily, prostorový koncept domu neohrozila. Alespoň že tak!

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: vila Mostkovice
reklama