Zahrada

6. června 2023 11:41

Simona Sedláčková

Čapí samičky v Chýnově pečují o dvě mláďata. Která je biologickou matkou, neřeší

Městečko Chýnov na Táborsku už je několik týdnů v centru pozornosti díky dvěma samičkám čápa bílého, které se zde rozhodly společně zahnízdit. V úspěšné rozmnožení neobvyklé rodinky nedoufali odborníci ani nadšení pozorovatelé z řad laiků. A přece se čápicím povedl unikátní kousek. Společně se už pečlivě starají o dva malé potomky.

Neobvyklý párek čapích samiček se usadil ve společném hnízdě a každá do něho snesla svá čtyři vajíčka. A ačkoliv ornitologové nepředpokládali, že by se mohlo jednat o vajíčka oplozená, čapí dámy je tak trochu převezly. Jak se jim to povedlo, nikdo neví, ale z osmi vajíček se zatím vylíhla dvě čápata.

Díky kamerovému systému mají odborníci i veřejnost dobrý přehled o dění v hnízdě, ale co předcházelo snášení vajíček mimo hnízdo, to už se nikdy nedovíme.

V úvahu tak připadá možnost, že se obě samičky pářily s neznámými samci mimo hnízdo, i když to není pro čápy zrovna obvyklé. Čapí dvojice se oddávají milostným hrátkám téměř výhradně jen na hnízdě. Pak je tu také možnost, že některá ze samic je hříčkou přírody a má funkční samčí i samičí pohlavní orgány. Této možnosti nahrává i fakt, že jejich páření na hnízdě bylo opakovaně pozorováno.

V každém případě se oběma samičkám vyklubala z vajíček zatím dvě mláďata, o která se společně svědomitě starají. Která se tak stala biologickou matkou, zatím nikdo netuší a jak se zdá, hlavu si s tím nelámou ani samotné čapí maminky. Podle ornitologů se jedná o první známý stejnopohlavní pár čápů bílých. Ale jak řekl pro web birdlife.cz Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické: „Jde sice o neobvyklé hnízdění, ale rozhodně nejde o první stejnopohlavní pár mezi ptáky. Někdy takové páry i vychovávají mláďata.“

Zdroj: chynov.cz; birdlife.cz

Sdílejte článek
Štítky příroda čáp mláďata Chýnov samičky

Přečtěte si také