Zahrada

12. května 2023 13:52

Simona Sedláčková

Unikátní čapí láska. V Chýnově o vejce pečují dvě samičky. Dočká se rodinka mladých?

V jihočeském Chýnově nedaleko Tábora mohou místní lidé pozorovat velmi neobvyklý jev. Dvě samice čápa bílého se tu usadily ve společném hnízdě, každá snesla svá čtyři vajíčka a nyní se o ně společně starají. Neobvyklý pár se podle ornitologů čápat zřejmě nedočká, neboť vajíčka budou neoplozená, ale můžeme společně s nimi doufat v zázrak.

Hnízdění čápů bílých každoročně přitahuje pozornost mnoha lidí z řad naprostých laiků a odborníci jim v tom pomáhají i nainstalováním kamer s přímým přenosem poblíž hnízd. Do hledáčku kamery v Chýnově nedaleko Tábora se tak dostaly i dvě samičky, které střídavě snášely vajíčka do jednoho hnízda. Nyní se společně starají o osm vajec.

Jedna ze samiček je opatřena kroužkem, a tak je jisté, že se jedná o samici, která na tomto hnízdě minulý rok vyseděla tři mláďata a starala se o ně společně se svým partnerem. Ten však letos nepřiletěl a ovdovělá samička místo něho přijala do hnízda druhou samičku. Obě samičky podle ornitologů dokonce propadly milostným hrám.

Při stejnopohlavním páření však samozřejmě nemůže dojít k oplodnění vajíček. Na hnízdě se sice objevil i nový nápadník, s ním však k páření, podle pozorování ornitologů, nedošlo. Vzhledem k tomu, že u čápů dochází téměř výhradně k páření jen na hnízdě, je velmi nepravděpodobné, že se některá ze samic spářila se samcem mimo hnízdo, a tedy i mimo dosah kamer. Ale příroda je mocná a občas si pro nás připraví velké překvapení.

Vzhledem k tomu, že se malí čápi líhnou na svět většinou kolem poloviny května, rozuzlení celého příběhu je tak na spadnutí. Obě snaživé samičky může veřejnost pozorovat nepřetržitě pomocí online přenosu na YouTube.

Podle odborníků se však happyendu s velkou určitostí pozorovatelé nedočkají. Jak uvádí ornitolog Michael Strnad, za padesát let, po které se věnuje ornitologii, o podobném případu neslyšel. Samičky se k sobě podle něho zpočátku nechovaly příliš vstřícně, později se však jedna z nich vžila do role samce.

Zdroj: https://www.denik.cz/zvireci-denik/unikat-lesbicky-capi-par-hnizdi-na-hnizde-v-chynove-stara-se-o-osm-vajec-2023051.html; https://www.youtube.com/watch?v=kFmRCvZs3oE

Sdílejte článek

Přečtěte si také