České chaty snů: Typické áčko dělá svým majitelům radost už dlouho, a tak si zaslouží nový kabát

České chaty snů 2 sledujte v sobotu na Primě

V třetím díle oblíbeného pořadu České chaty snů zavítáme do Lužických hor. Proměnu čeká klasická áčková chata v Kytlici. Jak si tentokrát poradí architekti Petr Portych, Ondřej Zdvomka a sochař Sebastian Wojnar? Nechcete-li čekat, pusťte si další díl Českých chat snů už teď na prima+. Premiérový díl České chaty snů uvidíte na Primě v sobotu 6. dubna ve 21.40 a reprízu v neděli v 8.05.

Chata v malebné Kytlici v Ústeckém kraji je poměrně netradiční svým konstrukčním řešením (původně vysoké áčko) – tvoří ji pouze střešní konstrukce. Navíc ji současný majitel spolu se svým otcem obohatil o hřmotnou přístavbu koupelny, která narušila původní jednoduché vyznění lapidárního tvaru. Tato kombinovaná dřevěno-zděná stavba dělá sice radost svým majitelům už po dvě generace, ale i přes neustálé vylepšování se jim nedaří dospět k vysněnému cíli.

Podívejte se ve fotogalerii, jak vypadala chata před rekonstrukcí:

Před našimi architekty Petrem Portychem, Ondřejem Zdvomkou a sochařem Sebastianem Wojnarem stojí náročný úkol, jak vytěžit maximum z u nás velmi oblíbeného áčkového tvaru chaty a skrýt veškeré nedokonalosti svépomocné přestavby.

Rekonstrukci potřebuje přízemí chaty, kde je velmi výrazný, složitě vyzdívaný krb, který svou  mohutností přebíjí vše ostatní okolo. Navíc na tak malém prostoru znemožňuje spojení kuchyně s obývacím pokojem. Proměnou musí projít také podkroví.

Jak rekonstrukce áčkové chaty v Kytlici dopadla, uvidíte v premiérovém díle České chaty snů v sobotu 6. dubna ve 21.40 na Primě a reprízu v neděli  7. dubna v 8.05 na Primě. Premiérový díl Českých chat snů můžete vidět už o týden dříve na prima+.

Zdroj: FTV Prima


Přečtěte si také