České chaty snů: Úžasná proměna interiéru malebné krkonošské roubenky

Před a po rekonstrukci - České chaty snů S2 (2)

Druhý díl pořadu České chaty snů nás zavedl do malebné krkonošské dřevěnky přímo na sjezdovce s výhledem na celou českou kotlinu, která má bohatou rodinnou historii. Současný majitel si přál zachovat genius loci, ale zároveň posunout interiér z hlediska komfortu do 21. století. Co říkáte, jak si s náročnou historicky-futuristickou proměnou poradili naši architekti Petr Portych, Ondřej Zdvomka a sochař Sebastian Wojnar?

Kromě toho, že se jednalo se o nejstarší chalupu aktuální série (výstavba stavení začala už v roce 1861), přinesla tahle proměna ještě další NEJ letošní série: Byla to proměna nejdelší, technicky nejnáročnější a nejdražší.

Podívejte se ve fotogalerii, jak vypadal interiér roubenky před rekonstrukcí a po ní:

Hlavně nic nepokazit!

Tato proměna byla více o tom, hlavně toho moc nepokazit. Nezasáhnout necitlivě do spřažené dřevěné konstrukce – pokud něco vyřežete chybně, může se stát, že se celá chalupa rozjede. Takže architekti přistupovali k rekonstrukci s úctou. Jak už to tak bývá, u přestavby jde vždy o to, odhalit, co je původní, z čeho se dá vycházet a co jsou zbytečné přílepky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: České chaty snů: Stará chatka na břehu rybníka má teď šmrnc. A vešla se do ní i kuchyň

Výrazné změny v podkroví

V roubence zůstalo spodní patro skoro celé téměř nedotčené, zato v podkroví, které bylo rozdělené do mnoha zbytečných komůrek, snížených stropů a změn výšek, došlo k výraznému bourání. Tedy až na dělící stěnu mezi pokoji. A do větší části se vešlo hygienické zázemí. Záchod je ukrytý uvnitř, kuchyně je pak navěšená zvenku. Rozdělení na spodní a horní část se tak ještě zvýraznilo. Spodní, tradiční část objektu bude rájem pro rodiče. Podkroví, volně plynoucí prostor, si budou užívat mladá generace.

Základní barevné řešení

Na původních architektonických detailech se architekti inspirovali základním barevným řešením – tmavě zelená, zlatě žlutá, sytě červená, bílá a tmavě hnědá. Barvy byly použity na konstrukčních prvcích i v podkroví, aby se zachoval jednotný architektonický jazyk. Nosné konstrukce jsou červené, štíty a svislé stěny zelené, dveře žluté a tak dále, v jemném architektonickém dialogu mezi starou a novou konstrukcí. Vložené hygienické zázemí je odražené od stěn, aby se zvýraznila volnost, která v podkroví zavládla. Do této volnosti už byl jen umístěn nábytek a postel.

Jakou barvu podlahy zvolit? Podívejte se, co radí Ondřej Zdvomka:

Proměna interiéru roubenky očima Ondřeje Zdvomka

„Spodek chalupy byl příliš krásný na to, abychom v něm něco měnili. Kamna zůstala – ta jsou určujícím prvkem. Dopasovali jsme k nim dlažbu s chybějícím tónem. Protože je tmavý dřevěný obklad opravdu dost temný, ostatní prvky – nábytek, kuchyně, osvětlení – byly zvoleny čistě bílé, jako perly na semišovém koberečku ve zlatnictví. Pevně srostlé tělo roubenky vypráví o staletích života v horách. Rodina za rodinou v ní žije a obtiskuje do ní svou historii. Její vyjádření pro současné obyvatele tvoří malý artefakt od Sebastiana Wojnara – rám diapozitivu, který znovu oživuje hřejivé vzpomínky na mládí i stáří. A stejnou péči jako obyvatelé si zaslouží i stavba, která jim slouží. Proto starobylé truhly – obnovené čerstvým dřevem a kůží – tak dobře zhmotňují architektonickou ideu v návaznosti na historii. Nové tak vychází ze starého, krása místa, okolí i konstrukce zůstává. Tak se nám to snad podařilo.“

Na tuto i předcházející epizody pořadu České chaty snů se můžete podívat zde.

Na prima+ si můžete novinkovou přestavbu pustit s týdenním předstihem.

Zdroj: FTV Prima


Přečtěte si také