Výlety

28. července 2023 14:34

Lenka Valjentová

Cesta kolem světa po Česku: Navštivte Českou Kanadu, Moravské Toskánsko nebo České Švýcarsko

Nemusíte vůbec překročit hranice, a přesto můžete navštívit místa nesoucí světové názvy. Prozkoumejte například romantickou Českou Kanadu, pokochejte se magickou krajinou Moravského Toskánska nebo navštivte Národní park České Švýcarsko, oblast skalních měst, roklí a bludišť.

Toulky Českou Kanadou

Rozlehlé tajemné lesy, skaliska a balvany rozmanitých a zajímavých tvarů, rybníky i vesničky a města plná života. Taková je krajina přírodního parku pojmenovaného Česká Kanada, který se rozkládá na pomezí jižních Čech a západní Moravy mezi městy Slavonice, Dačice, Kunžak, Nová Bystřice a Jindřichův Hradec. Romantická krajina s nižšími teplotami a spíše sychravým podnebím je vyhledávaná turistická destinace. Oblíbené je historické centrum Slavonic, neméně populární jsou kamenné útvary v lesích kolem Valtínova nebo pomník Járy Cimrmana u obce Kaproun.

Českou Kanadu můžete důkladně poznat z nové stezky určené především pro dálkovou pěší turistiku. Měří 118 kilometrů a je rozdělena do osmi etap. Začíná v Jindřichově Hradci. Čeká vás cesta kolem meandrů Hamerského potoka a Jindřišské údolí. Odtud se kolem nejvyššího bodu Jindřichohradecka vydáte do Nové Bystřice a dál cestami kolem majestátní zříceniny hradu Landštejn. Ze Starého Města pod Landštejnem vás zavede kolem bizoní farmy v Rožnově k rybníku Zvůle a dál k rozhledně U Jakuba a balvanu Ďáblova prdel. Při cestě od opravovaného zámečku v Českém Rudolci poznáte místa, kde působil proslulý loupežník Grasel, i archeologické vykopávky na Pfaffenschlagu u Slavonic. Odtud už vás čeká poslední úsek vedoucí po naučné Vydří stezce až do Dačic.

Magický klenot: Moravské Toskánsko

Pokud se rádi kocháte malebnou krajinou, Moravské Toskánsko je pro vás to pravé ořechové. Nádherný kraj v jižní části Moravy nápadně připomíná atmosféru italského Toskánska – dlouhé pásy barevných polí se vlní až k obzoru a dotýkají se nebe, jen sem tam je zdobí osamělý strom, remízek nebo bílá kaplička... Moravské Toskánsko najdete v okrese Hodonín nedaleko Kyjova. Návštěvníci obvykle považují krajinu za přírodní, ale ve skutečnosti je vytvořená člověkem. Na vzhledu zvlněné krajiny se podepsala i důlní činnost, která k původním terénním vlnám přidala po propadech půdy další.

Moravské Toskánsko je nejen jedna z nejkrásnějších a nejmagičtějších, ale taky nejfotografovanějších a nejfotogeničtějších lokalit  u nás, tak si rozhodně nezapomeňte udělat pár fotek! Vydejte se do okolí Šardic, srdce Moravského Toskánska, odkud jsou nejhezčí pohledy na širá pole a zvlněné kopce, prozkoumejte Svatobořice, Mistřín a Stavěšice, navštivte Karlín na Moravě, Strážovice, Velké Bílovice, Čejkovice či Žeravice. A taky milovníci dobrého moravského vína si v tomto kraji přijdou na své!

Národní park České Švýcarsko

Nejmladší národní park v České republice České Švýcarsko vyhlášený dne 1. 1. 2000 leží v Ústeckém kraji a přiléhá ke státní hranici, kde na něj navazuje Národní park Saské Švýcarsko (Nationalpark Sächsische Schweiz). Jméno mu dali švýcarští malíři Adrian Zingg a Anton Graff, jimž krajina podél Labe připomínala domovinu.

Oblast borových lesů a hlubokých údolí, z nichž vystupují majestátní skalní věže, brány, rokle i celá skalní města a labyrint je úchvatná. Z Hřenska vede několik stezek do okolních roklí, část cesty propojuje bludiště skal, tunelů a lávek. Některé úseky se dají prozkoumat pouze na člunech.  Symbolem parku je Pravčická brána, největší skalní oblouk v Evropě, k němuž vede stezka pro pěší.

Už je to rok, kdy v Národním parku České Švýcarsko vypukl nejrozsáhlejší lesní požár v novodobé historii Česka a Saska. Ohnivé inferno postupně zasáhlo plochu přesahující 1 600 hektarů a zkrotit plameny trvalo dlouhých 20 dní. Dnes je naprostá většina oblíbených míst přístupná, a to včetně Pravčické brány a Divoké soutěsky. Zůstávají uzavřeny Edmundova soutěska a Gabrielina stezka. Místo ní je pro pěší zajímavou alternativou nově zpřístupněná Mlýnská stezka, která propojuje například Mezní Louku s Pravčickou bránou.

V průběhu letošní sezony byla také otevřena nově proznačená Hřebenovka Českým Švýcarskem – dálková trasa, která turisty provede proslulými i téměř neznámými, a přitom pozoruhodnými místy v oblasti plné skalních měst, stěn a solitérů.

Až do konce srpna je na Mlýnské stezce navíc k vidění outdoorová výstava velkoformátových fotografií, která pod názvem „Neodcházím. Jen se měním“ vypráví příběh smrkových lesů v Českém Švýcarsku za posledních 100 let.

Zdroje: ckanada.cz, moravsketoskansko.cz, kudyznudy.cz, ceskesvycarsko.cz

Sdílejte článek
Štítky výlet Národní park České Švýcarsko Česká Kanada Moravské Toskánsko

Přečtěte si také