Hasicí přístroj se mu špatně ovládal. A tak vymyslel převratný model ve tvaru štítu

Designový hasicí přístroj má 21 výhod a neobvyklý kulatý tvar

Některé věci vypadají sto let víceméně stejně. Většinu lidí ani nenapadne, že by se možná daly inovovat, aby vypadaly lépe a bylo zároveň snazší je používat. Architekta Přemysla Kokeše to napadlo a přišel společně s kolegyní Zuzanou Ambrožovou s hasicím přístrojem, který na první pohled vypadá spíše jako umělecké dílo.

Takhle to dopadne, když se podaří spojit funkčnost s designem – řeč je o hasicím přístroji, který ve dvou základních variantách představil Přemysl Kokeš a jeho tým. Hasičák by měl být vidět a měl by být na dosah, a to v řádech vteřin, vysvětluje spoluautorka Zuzana Ambrožová a reaguje tak na fakt, že v mnoha prostorách jsou nevzhledné klasické hasicí přístroje různě ukryté a nebývá úplně snadné se k nim v případě potřeby dostat.

Problém má podle ní řešení třeba v tom, že hasicí přístroj bude vypadat dobře, případně se dokonce přizpůsobí interiéru, takže nikomu nebude vadit, že je stále na očích a tím pádem také kdykoli po ruce.

Architekt Přemysl Kokeš se před několika lety ocitl v budově, v níž hořelo a nikdo nemohl najít hasičák, protože byl poměrně dobře ukrytý. Nakonec se to naštěstí podařilo a přístroj fungoval.

Ale i tak jsem se nadýchal kouře a žár ohně byl těžkým protivníkem. V budovách, které jsem navrhoval od té doby, ještě více dbám na hasicí techniku. Hledal jsem přístroje, které nebudou kazit navržený styl a v celém světě jsem nic vhodného nenašel. Spojil jsem se s odborníky a zjistil jsem, že má zkušenost není ojedinělá. Nad hašením se ani z ergonomického hlediska nikdo nezamýšlel. Lidé se k tomu velmi často udusí a to nejen u hašení, ale i při pokusu uniknout z hořící budovy. Ve spolupráci s oslovenými odborníky jsem vytvořil návrh, který odpověděl na mou zkušenost i jejich poznatky, popisuje architekt cestu k inovativnímu návrhu dvou typů hasicího přístroje.

K mání jsou dva základní typy, levnější HUSSECHUCK a dražší SHIELD – první z nich se drží klasické červené barvy a i když je rovněž kruhový, zpracováním na první pohled prozrazuje funkci, druhý kruhový v mnoha různých designech lze přizpůsobit interiéru, v němž může sám vyniknout.

Snažili jsme se nejen o pěkný vzhled, ale řešili jsme i ergonomii, to, aby s přístrojem během nepoužívání nikdo nijak nemanipuloval, aby byl placatější a nezabíral tak místo v úzkých chodbách, doplňuje Kokeš.

Dneska se právě kvůli hasicím přístrojům často budují různé niky a výklenky, což není moc praktické ani vhodné, ale je to výsledek snahy přístroj někam schovat. Mimochodem, slovo Hussechuck se může číst jako hasičák, Shield znamená štít. Použití je podle autorů intuitivní, přístroj se dobře drží a ovládá jednou rukou.

Zdroj: FTV Prima/Nový den, www.amplla.com

Sdílejte článek
Štítky FTV Prima Světová výstava hasicí přístroj Přemysl Kokeš

Přečtěte si také