Návrhářka Liběna Rochová vstoupila do designové síně slávy. Kdo získal další ceny?

Ceny Czech Grand Design za rok 2021 ovládlo duo Vrtiška & Žák, slavnostní ceremoniál zase hejno plameňáků! Do Síně slávy českého designu vstoupila Liběna Rochová. Tak by se dalo shrnout nedávné vyhlášení tuzemských cen pro nejlepší designové počiny za loňsky rok.

Absolutními vítězi – Grand Designéry roku 2021 se stalo etablované duo Roman Vrtiška & Vladimír Žák. Sílu práce v tandemu vysvětlují jednoduše. „Když už to nadšení a radost ve vás klesá a jste zaseknutí, tak je tu ten druhej, se svým postojem a nadhledem. Tím neustálým vzájemným ping-pongem se doplňujeme a vyvažujeme.“

Duo vyhrálo v kategorii Designér roku – Ceny Ministerstva kultury ČR a zároveň se stali Grand Designéry roku 2021. Odborná porota ocenila především tři počiny, které perfektně charakterizují široký záběr typický pro jejich studio Vrtiška & Žák – kolekce umyvadel a koupelnového nábytku, lavička a katamarán.

U kolekce koupelnového nábytku a umyvadel Yard pro RAVAK ocenila porota především elegantní řešení vizuálního smogu různých obalů a mýdel, u lavičky Reforma pro mmcité zase současný design, který je ale všem archetypálně blízký.

„Zcela dechberoucí je katamarán, který duo Vrtiška & Žák vyvinulo ve spolupráci s konstruktérem Tomášem Jandou a investorem Jaromírem Popkem. Jedná se o spojení závodního katamaránu a komfortního cruiseru. Elegantní loď totiž umožňuje jak rychlou adrenalinovou plavbu, tak pohodlný pobyt, který navíc vylepšuje „provedení kabrio“ neboli možnost složit střechu v případě hezkého počasí. Loď je zároveň demontovatelná, a tím pádem ji lze snadno transportovat v lodním kontejneru nebo jako přívěs za auto kamkoliv po světě,“ shrnuje za odbornou porotu kategorie Designér roku kurátorka a publicistka Tereza Kozlová.

Do Síně slávy letos vstoupila módní designérka, profesorka Liběna Rochová, protože jestli někdo dokáže odpovědět na palčivou a lehce konfrontační otázku – „Je móda uměním?“ – pak je to tvorba a dílo Liběny Rochové. Autorka, která celý život dokazuje, že móda a oděvní design jsou multidisciplinárními obory, které vyžadují ultimátní propojení vize, řemesla, konceptu, formy a vizuality.

Ceny se rozdělovaly v osmi kategoriích a vítězové převzali historicky nejtěžší trofeje, letos v podobě pětikilového pečetidla. Slavnostní ceremoniál se nesl v duchu ráje a večerem diváky provedla trojice moderátorů Anna Fialová, Jan Vejražka a Jiří Konvalinka.

Móda v modré

Netradiční vítěze mají letos kategorie móda a šperk. Nad večerními róbami a ready-to-wear kolekcemi zvítězily sneakers značky PÁR. Za kolekcí stojí Jan Kloss a Darina Zavadilová, kteří spolu s designérkou Eliškou Horčíkovou přinesli na českou scénu nadčasové unisex boty mající výraz a balancující mezi městem a přírodou.  Akademie ocenila spojení precizního řemesla a prvotřídního designu v kolekci hodinek AERODYNAMIC, které pro značku BOHEMATIC navrhlo legendární Studio Olgoj Chorchoj designérů Michala Froňka a Jana Němečka.

Fotografem roku 2021 se stal Vojtěch Veškrna za rozmanitou plejádu projektů minulého roku. Ocenění získal za fotografie pro designéry Lukáše Nováka a Terezu Rosalii Kladošovou a pro Haenke, za fotografie pro CAMP, magazín Dolce Vita a také za spolupráce s hudebníky AnnetX a PSH.

Mezi grafickými designéry zvolila Akademie vítězkou Adélu Svobodovou, a to za grafické zpracování katalogu Móda v modré, ke stejnojmenné výstavě v Uměleckoprůmyslovém museu a dále za grafické zpracování knih Výstava jako médium. České umění 1957–1999 (AVU) a Divadlo ulice (UMPRUM).

Město jako fascinující lidský vynález

Na poli ilustrace sbírá ocenění manuál urbanisty začátečníka, kniha Město pro každého, která je společným dílem architekta Osamu Okamury, fotografa Pavla Horáka a respektované výtvarné dvojice Davida Böhma a Jiřího Franty, kteří za zachycení města jako fascinujícího lidského vynálezu získali prvenství v kategorii Ilustrátor roku.

Na nové tváře na poli designu každý rok upozorňuje kategorie Objev roku. Tím se letos stala čerstvá absolventka UMPRUM Monika Martykánová za porcelánové sošky Alegorie Covidu, kterými na příkladech kurýra s jídlem, nařízeného večerního venčení a stříhání sebe sama tematizuje obecné zkušenosti z období lockdownu. Cenu pro Výrobce roku získala letos zavedená firma Master & Master, a to hned za dvě úspěšné spolupráce z loňského roku – stolek Gon navržený Jakubem Pollágem a židli Mistra od designérky Lucie Koldové.

Sdílejte článek
Štítky design móda Česko Ministerstvo kultury České republiky Czech Grand Design Liběna Rochová Olgoj chorchoj Pavel Horák Tomáš Janda Anna Fialová Jan Němeček Lukáš Novák

Přečtěte si také