Domácí citronová sůl jídlo dochutí a provoní. Na stole vypadá jako dekorace!
Pro všechny, kterým nestačí jídlo osolit, jsou tu ochucené soli. Jejich nabídka bývá ale chabá a vyplatí se je spíše vozit z dovolených u moře, například z jihu Francie. Ochucenou sůl si ale můžeme vyrobit i doma.
Kombinace soli a citronu je geniální a nikdy se neomrzí. Citron můžete naložit do slaného roztoku, a tak ho uchovat pro budoucí vaření. Z kombinace soli a citronové kůry zase vznikne úžasný kořenící přípravek, který se hodí do teplé i studené kuchyně. Navíc krásně vypadá.
Ingredience:
- 100 g mořské nebo hrubozrnné soli
- kůra z dvou citronů
Postup:
Nestačí jen smíchat ingredience a považovat věc za hotovou. Správný postup je v tomto receptu základem úspěchu!
Nastrouháme kůru z dvou chemicky neošetřených citronů. Pokud chceme bohatší chuť, můžeme použít i kůru pomerančovou. Kůru promícháme se solí a směs dáme do mixéru, ve kterém ji pořádně promícháme. Sůl dostane krásně žlutou barvu a kůra se rovnoměrně rozmělní.
Následně ochucenou sůl vysypeme na pekáč a dáme ji na dvacet minut do trouby. Sušíme ji při teplotě zhruba 50 až 70 ºC.
Potom sůl přesypeme do hmoždíře a rozdrtíme hrudky, které vytvořila kombinace zbytkové citrusové šťávy a soli. Hotovo! Sůl přesypte do dózy. Měla by vám vydržet prakticky neomezeně, protože sůl dezinfikuje a vlhkost jsme vysušili v troubě.