návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Jak udělat domácí ochucenou hořčici? Dolaďte ji ananasem, chilli, citronem i tymiánem

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 20.06.2021
Jak udělat hořčici s příchutí citronu?
Autor: iStock Jak udělat hořčici s příchutí citronu?
Sezona grilování je tady a s ní letní experimentování s chutěmi. Co takhle připravit jedinečné domácí hořčice, které ozvláštní jakékoli grilované maso, klobásky, sýry nebo zeleninu. Plnotučnou a kremžskou hořčici zná každý, ale taková hořčice ochucená a provoněná tymiánem nebo ananasem, chilli či citronem vás posune do jiných chuťových dimenzí. Dejte letos přednost neobvyklým kombinacím a vyzkoušejte něco nového.

reklama

Základní ingrediencí domácí hořčice jsou světlé plody hořčice seté (Sinapis alba). Mají štiplavou chuť a výrazné aroma, které se plně rozvine až po rozdrcení. Hořčičná semínka jsou mj. zdrojem vitaminů skupiny B, vápníku, zinku, selenu, manganu, hořčíku, fosforu a omega 3 mastných kyseliny a jako semínka dýňová, slunečnicová nebo konopná jsou prospěšná zdraví.

Základní ingrediencí domácí hořčice jsou světlé plody hořčice seté (Sinapis alba). Mají štiplavou chuť a výrazné aroma, které se plně rozvine až po rozdrcení.
Autor: iStock Základní ingrediencí domácí hořčice jsou světlé plody hořčice seté (Sinapis alba). Mají štiplavou chuť a výrazné aroma, které se plně rozvine až po rozdrcení.

Domácí hořčice se hodí ke grilovanému masu, uzeninám a zelenině, používá se do marinád, dipů a dresinků. Nemusíme však zůstávat jen u plnotučné a kremžské české klasiky a můžeme zkusit experimentovat, letos v létě frčí hořčice ochucené například tymiánem, rozmarýnem, estragonem, oreganem či provensálským kořením nebo sladkým ananasem, ostrou chiili papričkou nebo mletou pálivou paprikou i svěží citronovou šťávou a kůrou.

Udělejte si vlastní hořčici podle své chuti a bez zbytečné chemie

Domácí hořčici bez zbytečné chemie připravíte snadno. Zkuste i kremžskou

Klíč ke zdraví klíčí v semínkách

Klíč ke zdraví klíčí v semínkách... Stačí je odemknout!

Exotická ananasová hořčice

Palčivá chuť hořčice se sladkým ananasem vytváří jedinečně exotickou harmonii chutí i vůní, která rozhodně stojí za vyzkoušení. Čerstvě udělaná ananasová hořčice může být hodně pikantní, ale během několika dní se chutě příjemně rozleží.

Ingredience

  • 100 g hořčičného semínka
  • 60 g ananasu
  • 150 ml studené převařené vody 
  • 2 lžíce vinného octa
  • 3 až 4 lžíce medu
  • 1 lžička soli

Příprava

Oloupaný a na malé kousky nakrájený ananas smícháme s hořčičným semínkem, přidáme všechny ostatní ingredience a necháme nejméně 24 hodin (klidně i tři dny) rozležet v ledničce. Pak rozmixujeme a opět dáme na jeden až dva dny do chladničky. Hořčici skladujeme v uzavřené sklenici v chladničce.

Letos frčí domácí hořčice: palčivá chuť hořčice se sladkým ananasem vytváří jedinečně exotickou harmonii chutí i vůní, která rozhodně stojí za vyzkoušení
Autor: Labeta Letos frčí domácí hořčice: palčivá chuť hořčice se sladkým ananasem vytváří jedinečně exotickou harmonii chutí i vůní, která rozhodně stojí za vyzkoušení

Svěží citronová hořčice

Čerstvě připravená citronová hořčice je poměrně ostrá, po několikadenním rozležení se ale chuť zjemní. Díky citronu má hořčice atraktivní světle žlutou barvu.

Ingredience

  • 100 g hořčičného semínka
  • 160 ml vody
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 3 lžíce cukru nebo medu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička čerstvě nastrouhané kůry z bio citronu
  • 1,5 lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy

Příprava

Hořčičná semínka smícháme s cukrem, solí a citronovou kůrou, zalijeme vodou s octem a citronovou šťávu. Důkladně promícháme. Zakryjeme a dáme na 24 až 48 hodin do lednice. Pak směs rozmixujeme do požadované konzistence. Rozmixovanou hořčici dáme nejméně do druhého dnes rozležet do chladničky, kde ji následně také skladujeme.

Letos frčí domácí hořčice: čerstvě připravená citronová hořčice je poměrně ostrá, po několikadenním rozležení se ale chuť zjemní, díky citronu má hořčice svěží žlutou barvu
Autor: Labeta Letos frčí domácí hořčice: čerstvě připravená citronová hořčice je poměrně ostrá, po několikadenním rozležení se ale chuť zjemní, díky citronu má hořčice svěží žlutou barvu

Ostrá papriková hořčice

S množstvím mleté papriky – a především s chilli papričkami – můžeme experimentovat, avšak s respektem, jelikož i malé množství dodá hořčici výrazně ostrý říz.

Ingredience

  • 100 g bílých hořčičných semínek
  • 160 ml vody
  • 2 lžíce bílého octa
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mleté pálivé papriky nebo drcených chilli papriček (podle chuti)

Příprava

Všechny ingredience dáme do mísy a pečlivě promícháme. Zakryjeme a necháme  dva dny v chladničce rozležet. Směs rozmixujeme klasickým mixérem. Jemnost konzistence volíme podle vlastní chuti. Rozmixovanou chilli hořčici dáme znovu na nejméně 24 hodin ledničky v uzavřené sklenici, kde ji také skladujeme. 

Letos frčí domácí hořčice: S množstvím mleté papriky – a především s chilli – můžeme experimentovat, avšak s respektem, jelikož i malé množství dodá hořčici výrazně ostrý říz
Autor: iStock Letos frčí domácí hořčice: S množstvím mleté papriky – a především s chilli – můžeme experimentovat, avšak s respektem, jelikož i malé množství dodá hořčici výrazně ostrý říz

Voňavá tymiánová hořčice

Plnotučnou a kremžskou hořčici zná u nás každý, ale taková hořčice provoněná tymiánem, to je lahoda. Kdo má rád bylinky, s hořčicí provoněnou tymiánem rozhodně nešlápne vedle. Místo tymiánu můžeme vyzkoušet taky estragon, rozmarýn nebo provensálskou směs.

Ingredience

Příprava

Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Zakryjeme a necháme 24 hodin rozležet v ledniče. Pak směs rozmixujeme. Pokud chceme hrubší konzistenci hořčice, použijeme mixér tyčový. Rozmixovanou hořčici dáme znovu na 24 hodin odležet do ledničky, kde ji následně také skladujeme v uzavřené sklenici. Po jednodenním odležení můžeme podávat, ale lepší bude po dvou až třech dnech.

Mohlo by vás taky zajímat:

V pojídání palivých paprik se konají i závody

Tajuplná zkratka SHU měří pálivost u paprik. Víte, jak se počítá?

Chilli papričky můžete pěstovat v květináči i na záhoně

Jak pěstovat chilli papričky v květináči i na zahradě? A který druh si vybrat?

Mít po ruce citron se rozhodně vyplatí

Zázračný citron – zlepšuje spánek, snižuje krevní tlak a mnoho dalšího

Ananas si kupte zas!

Ananas si kupte zas!

ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ: Jak pěstovat středomořské koření a léčit se domácím rozmarýnovým vínem

Jak pěstovat rozmarýn a udělat z něj léčivé víno?

Staročeská dobromysl (oregano) posiluje nervy a zlepšuje náladu

Dobromysl (oregano) posiluje nervy a rozveselí mysl. Připravte si koupel, čaj i med

Jak si doma namíchat proslovenské koření? Nesmí v něm chybět tymián, rozmarýn, bazalka, oregano a saturejka

Namíchejte si provensálské koření. Použijte tymián, rozmarýn, oregano a další bylinky

TYMIÁN

TYMIÁN: Jak vypěstovat koření, ze kterého si připravíte mast na klouby i domácí chleba

reklama

Článek je zařazen v: hořčice , DIY hořčice , domácí hořčice , ochucené hořčice , citronová hořčice , ananasová hořčice , papriková hořčice , tymiánová hořčice , hořčice recept

reklama

Přečtěte si také