Kuchyně

20. června 2021 08:00

Lenka Valjentová

Jak udělat domácí ochucenou hořčici? Dolaďte ji ananasem, chilli, citronem i tymiánem

Sezona grilování je tady a s ní letní experimentování s chutěmi. Co takhle připravit jedinečné domácí hořčice, které ozvláštní jakékoli grilované maso, klobásky, sýry nebo zeleninu. Plnotučnou a kremžskou hořčici zná každý, ale taková hořčice ochucená a provoněná tymiánem nebo ananasem, chilli či citronem vás posune do jiných chuťových dimenzí. Dejte letos přednost neobvyklým kombinacím a vyzkoušejte něco nového.

Základní ingrediencí domácí hořčice jsou světlé plody hořčice seté(Sinapis alba). Mají štiplavou chuť a výrazné aroma, které se plně rozvine až po rozdrcení. Hořčičná semínka jsou mj. zdrojem vitaminů skupiny B, vápníku, zinku, selenu, manganu, hořčíku, fosforu a omega 3mastných kyseliny a jako semínka dýňová, slunečnicová nebo konopná jsou prospěšná zdraví.

Domácí hořčice se hodí ke grilovanému masu, uzeninám a zelenině, používá se do marinád, dipů a dresinků. Nemusíme však zůstávat jen u plnotučné a kremžské české klasikya můžeme zkusit experimentovat, letos v létě frčí hořčice ochucené například tymiánem, rozmarýnem, estragonem, oreganem či provensálským kořením nebo sladkým ananasem, ostrouchiili papričkou nebo mletou pálivou paprikou i svěží citronovou šťávou a kůrou.

Exotická ananasová hořčice

Palčivá chuť hořčice se sladkým ananasem vytváří jedinečně exotickou harmonii chutí i vůní, která rozhodně stojí za vyzkoušení. Čerstvě udělaná ananasová hořčice může být hodně pikantní, ale během několika dní se chutě příjemně rozleží.

Ingredience

  • 100 g hořčičného semínka
  • 60 g ananasu
  • 150 ml studené převařené vody
  • 2 lžíce vinného octa
  • 3 až 4 lžíce medu
  • 1 lžička soli

Příprava

Oloupaný a na malé kousky nakrájený ananas smícháme s hořčičným semínkem, přidáme všechny ostatní ingredience a necháme nejméně 24 hodin (klidně i tři dny) rozležet v ledničce. Pak rozmixujeme a opět dáme na jeden až dva dny do chladničky. Hořčici skladujeme v uzavřené sklenici v chladničce.

Svěží citronová hořčice

Čerstvě připravená citronová hořčice je poměrně ostrá, po několikadenním rozležení se ale chuť zjemní. Díky citronu má hořčice atraktivní světle žlutou barvu.

Ingredience

  • 100 g hořčičného semínka
  • 160 ml vody
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 3 lžíce cukru nebo medu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička čerstvě nastrouhané kůry z bio citronu
  • 1,5 lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy

Příprava

Hořčičná semínka smícháme s cukrem, solí a citronovou kůrou, zalijeme vodou s octem a citronovou šťávu. Důkladně promícháme. Zakryjeme a dáme na 24 až 48 hodin do lednice. Pak směs rozmixujeme do požadované konzistence. Rozmixovanou hořčici dáme nejméně do druhého dnes rozležet do chladničky, kde ji následně také skladujeme.

Ostrá papriková hořčice

S množstvím mleté papriky – a především s chilli papričkami– můžeme experimentovat, avšak s respektem, jelikož i malé množství dodá hořčici výrazně ostrý říz.

Ingredience

  • 100 gbílých hořčičných semínek
  • 160 ml vody
  • 2 lžíce bílého octa
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mleté pálivé papriky nebo drcených chilli papriček (podle chuti)

Příprava

Všechny ingredience dáme do mísy a pečlivě promícháme. Zakryjeme a necháme dva dny v chladničce rozležet. Směs rozmixujeme klasickým mixérem. Jemnost konzistence volíme podle vlastní chuti. Rozmixovanou chilli hořčici dáme znovu na nejméně 24 hodin ledničky v uzavřené sklenici, kde ji také skladujeme.

Voňavá tymiánová hořčice

Plnotučnou a kremžskou hořčici zná u nás každý, ale taková hořčice provoněná tymiánem, to je lahoda. Kdo má rád bylinky, s hořčicí provoněnou tymiánem rozhodně nešlápne vedle. Místo tymiánu můžeme vyzkoušet taky estragon, rozmarýn nebo provensálskou směs.

Ingredience

Příprava

Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Zakryjeme a necháme24 hodin rozležet v ledniče. Pak směs rozmixujeme. Pokud chceme hrubší konzistenci hořčice, použijeme mixér tyčový. Rozmixovanou hořčici dáme znovu na 24 hodin odležet do ledničky, kde ji následně také skladujeme v uzavřené sklenici. Po jednodenním odležení můžeme podávat, ale lepší bude po dvou až třechdnech.

Mohlo by vás taky zajímat:


Přečtěte si také