Naše tipy

20. března 2024 08:00

redakce Prima Living

Dubnové Prima vychytávky jsou tu a zaručeně vás probudí ze zimního spánku

Na co se můžete těšit v dubnovém časopise Prima vychytávky? Jako vždy nechybí užitečné rady a praktické tipy pro kutily, zahrádkáře, chovatele i kuchařky.

Nápady pro domácí kutily

Pro budoucí řidiče i fanoušky podomácku vyrobených rychlých kol máme tip na výrobu nadupané „samo-domo“ motokáry. Rodičům menších nezbedů, kteří ještě netouží usednout za volant, přijde vhod návod na uzavíratelné pískoviště s lavičkami. Čtyřnohým mazlíčkům můžete novou sezónu na zahradě zpříjemnit dřevěnou boudou ve tvaru teepee. Patříte mezi milovníky starých časů? A neleží vám na půdě starý stolek, který už nemůžete využívat? Přeměňte ho na praktickou poličku do kuchyně a bude vám opět dělat radost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mozaiky s Láďou Hruškou: Vyrobte si dekorace, ozdobte nábytek

Návštěvu můžete ohromit i originálním podnosem na dobroty ze starého svícnu nebo designovým servírovacím prkýnkem podle Pepy Libického. Máte doma starý globus? A marně si říkáte, kdy naposledy jste ho použili? Nevyhazujte ho, ale přetvořte ho v magický lustr pro malé dobrodruhy. Pokud se vám v domácnosti hromadí nevzhledné krabičky, dózy či koše, bez kterých se ale nedokážete obejít, vyzdobte je jednoduchou provázkovou metodou a sjednotíte svůj interiér raz dva.

Vychytané Velikonoce

Letošní Velikonoce můžete ve svém domově přivítat obřím dekorativním vejcem s jarními květinami. Nebo je raději umístíte do dřevěné kabelky s francouzským šmrncem? V nabídce máme i minizahrádku ze špalku s mechem a cibulovinami. Na stůl doporučujeme půvabnou skořápku vlastní výroby. Stačí balonek, papírové kapesníky, mouka a voda. Už jste někdy zdobili kraslice slámou? Zkuste to letos! Období rašení mladých proutků je ideální chvílí pro výrobu proutěných dekorací – naučíme vás plést košíky i pomlázky.

Tipy do dílny i zahrady

Provedeme vás také jednoduchými kroky, jak připravit svoji zahradu i dílnu na jaro. Zopakujeme si, jak vysévat, hnojit a pečovat o naklíčené rostlinky, ale nezapomeneme ani na trávníky či bazény. A slyšeli jste už o rychlírnách zeleniny, které vaše rostlinky ochrání před výkyvy počasí? Určitě je oceníte, pokud nemáte skleník. Děsí vás každoroční boj se žravými slimáky? A co proti nim nasadit hejno indických běžců? Ti si na nich smlsnou s chutí.

Sladké i slané recepty

Je tu čas na zadělání velikonočních mazanců. Letos ho můžete ale zkusit jinak – ve tvaru věnce a se třemi lahodnými náplněmi. Chybět by vám neměl ani tradiční beránek. Tentokrát ho připravte podle hrnku. Pokud na vás padá jarní melancholie, připravte si sirup z medu a kvítků růží, který potěší vaše oči i mysl. Luboš s Oldou opět mají tip na vaření beze ztrát – tentokrát využijí vařené drůbeží maso. Vyzkoušet také můžete plněné cibule pečené ve slanině, focacciu s nivou a vlašskými ořechy, celou plejádu pomazánek nebo fantastický retro punčák.

NENECHTE SI UJÍT: Růže jsou úžasný přírodní lék. Udělejte si z květů čaj, růžovou vodu, med nebo olej

Psí sport

Pozitivní přístup ve výchově je důležitý nejen u dětí, ale i u pejsků. Poradíme vám, jak na to, a přidáme pár tipů na psí agility, tedy v současnosti nejpopulárnější psí sport.

To vše, a ještě mnohem víc, na vás čeká v novém čísle časopisu Prima vychytávky. Kromě toho nejlepšího z pořadů Vychytávky Ládi Hrušky, Receptář prima nápadů a Libovky Pepy Libického nabídne top nápady, které se vám budou určitě hodit.

Časopis najdete na všech novinových stáncích nebo přímo ve své schránce jako předplatné na rok 2024 ZDE.


Přečtěte si také