návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Hřib žlučník / Boletus felleus

Aktualizováno: 19.07.2021
Hřib žlučník (Tylopilus felleus), ve starších atlasech podhřib žlučový, lidově většinou hořčák nebo žlučák má hnědý klobouk jako ostatní hřiby, a proto se dá s nimi na první pohled snadno splést s hřibem dubovým, hřibem smrkovým i hřibem hnědým
Autor: iStock Hřib žlučník (Tylopilus felleus), ve starších atlasech podhřib žlučový, lidově většinou hořčák nebo žlučák má hnědý klobouk jako ostatní hřiby, a proto se dá s nimi na první pohled snadno splést s hřibem dubovým, hřibem smrkovým i hřibem hnědým
Hřib žlučník, též zvaný podhřib žlučový či hřib hořký, lidově hořčák nebo žlučák patří do čeledi hřibovité – Boletaceae.

reklama

Hřib žlužník se občas zaměňuje se občas za hřib smrkov nebo hřib dubový, od nichž ho poznáte podle nápadné síťky na třeni, růžových rourek a hlavně nepříjemné hořké chuti.

Kdy roste: červenec–říjen

Klobouk: 6–12 centimetrů široký

Třeň: 4–12 centimetrů dlouhý

Dužnina: bílá

Výtrusný prach: růžový

Výskyt: jehličnaté lesy

Hřib hořčák
Autor: Tylopilus_felleus/wikimedia.org Hřib hořčák

reklama

Článek je zařazen v: hořčák , houby , hřib , hřib žlučník

reklama

Přečtěte si také