Jsou krásné, ale jedovaté. Na Vánoce pozor na poinsettii, brambořík, čemeřici i hvězdník
Češi jsou právem považováni za největší a nejvášnivější houbaře na světě. Houbaření máme spojené s odpočinkem, pohybem a spobytem v přírodě na čerstvém vzduchu. A v neposlední řadě jsou houby velice vítaným obohacením jídelníčku.
Houbaře můžeme rozdělit zhruba do tří základních skupin. V první jsou houbaři příležitostní a sváteční, kteří sbírají jen prověřené hřiby, kozáky a křemenáče. Druhá skupina je nejpočetnější, jsou to lidé, co mají znalosti o houbách natolik velké, že sbírají například holubinky, růžovky, klouzky, bedly, čirůvky, kačenky, václavky či ryzce, a tak se nikdy nevracejí domů sprázdným košíkem. Třetí je skupinka znalců, kteří se opravdu vyznají a vlese je můžeme potkat celý rok, protože houby rostou i vzimě.
Články o konkrétních druzích hub
- Bedla
- Čirůvky
- Holubinky
- Hřib bílý (pravý)
- Hřib hnědý
- Hřib kovář
- Hřib žlučník
- Hřib žlutomasý (babka)
- Kozák
- Klouzek
- Kotrč
- Křemenáč
- Muchomůrka růžovka (masák)
- Penízovky
- Shiitake
- Václavky
- Žampion
Níže najdete další články, ve kterých se dozvíte, jak houby zpracovat, co z nich uvařit, jak je nasušit nebo třeba, která houba se hodí k vašemu znamení!