23. června 2014 16:36
Iva KropáčkováKapusta hlávková / Brassica oleracea var. sabauda
Hlávková kapusta obsahuje velké množství vitamínu C a provitamínu A. Také má vitamíny ze skupiny B. Dále zde nalezneme minerální látky. Jsou to vápník, draslík, síra a ještě některé další.
Pěstování a využití:
Kapusta hlávková je chladnomilná zelenina, která vytváří hlávky již vprvním roce.
Nároky na pěstování jsou podobné jako u zelí, ale kapusta je méně náročná na kvalitu půdy a na množství živin.
Je odolná vůči mrazíkům a celkově snáší drsnější podnebí. Zejména pozdní odrůdy dobře vydrží i zimu.
Sazenice kapusty vysazujte na vzdálenost 30 x 30 centimetrů, pozdní odrůdy až na 50 x 50 centimetrů.
Kapusta hlávková patří mezi zeleniny, které můžete využít čerstvé po celý rok. Dá se tak zmrazit.
Působí močopudně.
Kapusta hlávková/Brassica oleracea var. sabauda, Foto: Jindřich Votýpka