23. června 2014 18:16
Iva KropáčkováPetržel / Petroselinum crispum
Má široké uplatnění v potravinářství. Je to rod dvouletých rostlin z čeledi miříkovitých (Apiaceae).
Popis:
Rostlina s typickou vůní. Obsahuje spoustu prospěšných látek.
Pěstování:
Petržel se u nás pěstuje převážně ve dvou kultivarech: Petroselinum crispum var. radicosum Hill (petržel obecná kořenová) a Petroselinum crispum var. vulgare Danert (petržel obecná naťová).
Kořenovou rostlinu vysévejte v březnu rovnou do záhonu asi 2 centimetry hluboko. Naťový kultivar vysévejte také do dvoucentimetrové hloubky v dubnu. Sklízet můžete v srpnu.
Využití:
Lze konzumovat syrovou i vařenou.
Bílý kořen petžele patří mezi základní zeleninu při vaření, najdeme ho v téměř každé polévce.
Kromě potravinářství nachází petržel odpradávna uplatnění i v lékařství.
Petržel/Petroselinum crispum, Foto: Jindřich Votýpka