Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Encyklopedie

Petržel / Petroselinum crispum

Má široké uplatnění v potravinářství. Je to rod dvouletých rostlin z čeledi miříkovitých (Apiaceae).
Vydáno: 23.06.2014
Petržel/Petroselinum crispum
Autor: Jindřich Votýpka Petržel/Petroselinum crispum
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Popis:

Rostlina s typickou vůní. Obsahuje spoustu prospěšných látek.

Pěstování:

Petržel se u nás pěstuje převážně ve dvou kultivarech: Petroselinum crispum var. radicosum Hill (petržel obecná kořenová) a Petroselinum crispum var. vulgare Danert (petržel obecná naťová).

Kořenovou rostlinu vysévejte v březnu rovnou do záhonu asi 2 centimetry hluboko. Naťový kultivar vysévejte také do dvoucentimetrové hloubky v dubnu. Sklízet můžete v srpnu.

Využití:

Lze konzumovat syrovou i vařenou.

Bílý kořen petžele patří mezi základní zeleninu při vaření, najdeme ho v téměř každé polévce.

Kromě potravinářství nachází petržel odpradávna uplatnění i v lékařství.

Petržel/Petroselinum crispum Foto: Jindřich Votýpka

Petržel/Petroselinum crispum, Foto: Jindřich Votýpka

Článek je zařazen v:
Speciály:
Reklama