Pátek třináctého je smolný den opředený řadou pověr. Kde se vzala jeho špatná pověst

Je pátek třináctého. Den jako každý jiný, ale mnozí ho považují za nešťastný, a proto nemá moc dobrou pověst. Strach z pátku 13. a čísla třináct sahá až do počátků křesťanství, a ani moderní doba na tom nic moc nezměnila. Pátek třináctého je prostě den opředený řadou pověr. Letos nás čeká ještě jeden pátek 13. v prosinci. A kdy budou v dalších letech?

Z historie pátku třináctého

Nejběžnější vysvětlení, proč je zrovna pátek třináctého považován za smolný den, vychází z počátků křesťanství – na Velký pátek byl ukřižován Ježíš Kristus a u jeho poslední večeře sedělo třináct lidí, a jen dvanáct jich přežilo. Hned několik dalších nešťastných událostí, popisovaných v bibli, se odehrálo také v pátek: Eva nabídla Adamovi jablko hříchu ze stromu poznání, začala potopa světa, došlo ke zmatení jazyků, Kain zabil bratra Ábela.

INSPIRUJTE SE: Pátek třináctého: Co nosí smůlu? Pozor si dejte na sůl, rozbité zrcadlo i na cestách

Původ strachu z pátku třináctého se ale nejčastěji pojí s templáři, kteří byli jedním z nejmocnějších rytířských řádů středověku. Nosili charakteristické bílé pláště s červeným křížem. Francouzský král Filip IV. Sličný, který měl spadeno na templářský majetek, dal v pátek 13. října 1307 řadu členů templářského řádu uvěznit a postupně zlikvidovat. Oficiálně byli templáři zrušeni roku 1312 papežskou bulou, a řád nebyl nikdy obnoven. Tečkou za celým případem bylo upálení velmistra řádu Jacquese de Molay roku 1314, který prý krále před smrtí proklel. Filip skutečně ještě téhož roku zemřel – a špatná pověst pátku třináctého tak byla potvrzena na dlouhá staletí.

Nešťastné je i číslo 13

Smůlu nenosí pouze pátky třináctého, stačí pouhé číslo třináct. Kdysi to byly dny poprav, na šibenici či popraviště prý vedlo třináct schodů a i uzel popravčí smyčky býval třináctkrát obtočen. A když se prý na sabatu sešlo třináct čarodějnic, mohly společně přivolat samotného ďábla.

Dnes některé hotely napříč světem ignorují třinácté patro a po dvanáctém zkrátka následuje hned čtrnácté. Dokonce mnohá letadla nemají sedadla a řadu číslo 13, a na letištích nenajdete třináctou bránu; třináctkám se vyhýbají i sportovci. V některých ulicích chybí domy číslo třináct, v amerických městech nenajdete 13. Street nebo 13. Avenue.

  • Jiní ale naopak osudovou třináctku milují a na pátek třináctého se těší. Třeba proto, aby si vsadili, ač jindy loterii a sázky ignorují

Někde je smolný den pátek 17. a úterý 13.

Ve Španělsku a Latinské  Americe ale i v Řecku, je za nešťastný den považováno úterý třináctého.  V Itálii je za nešťastný den považován pátek sedmnáctého, ačkoli vlivem amerikanizace se i zde již mohla rozšířit pověra o pátku třináctém. V Itálii se tak lze setkat s vynecháním nešťastného čísla 17 v číslování ulic, řad, hotelových pokojů a tak podobně.

Nejčastější pověry

Pátek třináctého je den opředený řadou pověr. Čeho se vyvarovat, aby se eventuální neštěstí ještě neznásobilo:

  • Černá kočka přes cestu: Jedná se o jednu z nejčastějších pověr vůbec. Pokud vám už černá kočka cestu přeběhne, je lepší se raději vrátit a zvolit jiný směr.
  • Rozbité zrcadlo znamená sedm let neštěstí. což v tento den působí ještě hrozivěji. Pomůže, když zrcadlo slepíte zpátky kousek po kousku zase dohromady.
  • Rozsypání soli nebo převrhnutí slánky má přinést také  sedm let neštěstí. Ovšem toto je snadno zažehnatelné tím, když špetku oné rozsypané soli hodíme přes své levé rameno.
  • V pátek třináctého žádném případě nevstupujte na víko od kanálu. Pro jistotu na něj nevstupujte ani nikdy jindy, protože víko může být prasklé nebo špatně usazené a neštěstí je na světě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pátek třináctého napříč světem. Co nosí smůlu? V Malajsii sedět pod stromy, v Turecku žvýkačky

Pozor na cestách

Lidé už v dřívějších dobách věřili, že v tento den by neměli nikam chodit, protože se snadno mohou dostat do potíží. Králi pověrčivých, kteří v pátek třináctého odmítali kamkoliv cestovat, byli prý americký prezident Franklin Roosevelt a britský politik Winston Churchill. Pokud už dnes musíte někam jet, snažte se dávat větší pozor než obvykle.

Chorobný strach z pátku 13.

Někteří lidé dokonce dospěli tak daleko, že mají pátku třináctého až chorobný strach, neboli fóbii zvanou paraskavedekatriafobie. Pokud se lidé bojí pouze čísla 13, označuje se to jako triskaidekafobie.

NENECHTE SI UJÍT NÁS SPECIÁL TRADICE A SVÁTKY

Každý rok se vyskytuje alespoň jeden pátek třináctého

Nejčastěji bývají v průběhu roku jeden nebo dva pátky třináctého. V některých letech jsou až tři. V nepřestupných letech, kdy je pátek třináctého v únoru, jej následuje pátek třináctého i v březnu. Každý rok se vyskytuje alespoň jeden pátek třináctého.

Kdy bude pátek třináctého v následujících letech:

ROK MĚSÍC
2025 červen
2026 únor, březen, listopad
2027 sroen
2028 říjen
2029 duben a červenec
2030 září a prosinec

Zdroje: wikipedia.orgkudyznudy.czkalendar-online.czzeny.iprima.cz


Přečtěte si také