Encyklopedie

23. června 2014 18:16

Iva Kropáčková

Petržel / Petroselinum crispum

Má široké uplatnění v potravinářství. Je to rod dvouletých rostlin z čeledi miříkovitých (Apiaceae).

Popis:

Rostlina s typickou vůní. Obsahuje spoustu prospěšných látek.

Pěstování:

Petržel se u nás pěstuje převážně ve dvou kultivarech: Petroselinum crispum var. radicosum Hill (petržel obecná kořenová) a Petroselinum crispum var. vulgare Danert (petržel obecná naťová).

Kořenovou rostlinu vysévejte v březnu rovnou do záhonu asi 2 centimetry hluboko. Naťový kultivar vysévejte také do dvoucentimetrové hloubky v dubnu. Sklízet můžete v srpnu.

Využití:

Lze konzumovat syrovou i vařenou.

Bílý kořen petžele patří mezi základní zeleninu při vaření, najdeme ho v téměř každé polévce.

Kromě potravinářství nachází petržel odpradávna uplatnění i v lékařství.

Petržel/Petroselinum crispum, Foto: Jindřich Votýpka

Sdílejte článek
Štítky petržel

Přečtěte si také