24. června 2014 14:51
Iva KropáčkováRůžičková kapusta / Brassica oleracea var. gemmifera
Je to druh košťálové zeleniny vhodné ke konzumaci, kultivar brukve.
Pěstování:
Růžičkové kapustě vyhovují středně těžké humózní půdy, která musí mít dostatek živin.
Osivo vyséváme v dubnu do pařeniště, na záhony pak od června do července.
V létě potřebuje vydatnou zálivku.
Sklízet je možné najednou zhruba od října, nebo postupně až do dalšího jara. Růžičková kapusta je mrazuvzdorná.
Využití:
Její listy jsou bohaté na základní živiny včetně vitaminu C.
Tato zelenina je velmi bohatým zdrojem hned několika pro naše tělo nepostradatelných látek. Obsahuje například vitamin B1-thiamin. Tento vitamin je potřeba neustále do těla dopravovat stravou, protože jeho případné přebytky se z něj vyplavují.
Růžičková kapusta/Brassica oleracea var. gemmifera, Foto: Jindřich Votýpka