Encyklopedie

24. června 2014 14:51

Iva Kropáčková

Růžičková kapusta / Brassica oleracea var. gemmifera

Je to druh košťálové zeleniny vhodné ke konzumaci, kultivar brukve.

Pěstování:

Růžičkové kapustě vyhovují středně těžké humózní půdy, která musí mít dostatek živin.

Osivo vyséváme v dubnu do pařeniště, na záhony pak od června do července.

V létě potřebuje vydatnou zálivku.

Sklízet je možné najednou zhruba od října, nebo postupně až do dalšího jara. Růžičková kapusta je mrazuvzdorná.

Využití:

Její listy jsou bohaté na základní živiny včetně vitaminu C.

Tato zelenina je velmi bohatým zdrojem hned několika pro naše tělo nepostradatelných látek. Obsahuje například vitamin B1-thiamin. Tento vitamin je potřeba neustále do těla dopravovat stravou, protože jeho případné přebytky se z něj vyplavují.

Růžičková kapusta/Brassica oleracea var. gemmifera, Foto: Jindřich Votýpka

Sdílejte článek
Štítky růžičková kapusta brukev zelná

Přečtěte si také