Květiny pro dušičkovou výzdobu hrobu: Zvolte tradiční vřesy a chryzantémy, ale i okrasnou kapustu

Stánky před hřbitovy bývají v období svátku Všech svatých, tedy na Dušičky, přeplněné nejrůznějšími věnci, převážně z chvojí a šišek, ale také řezanými květinami. Pokud však na hrob svých blízkých nechodíte příliš často a potřebujete, aby výzdoba vydržela pěkná co nejdéle, zvolte živé rostliny v květináči, které dobře zvládnou i chladné počasí.

Živé rostliny můžete na hrob vysadit přímo do půdy, ale pokud je hrob překrytý kamennou deskou, pak je zasaďte do většího květináče nebo mísy. Vřesy a vřesovce, listopadky, macešky, ale i okrasné kapusty a libavky, doplněné například starčeky v nich vydrží dlouho svěží.

Odolné macešky

Macešky patří mezi typické hřbitovní květiny, i když se v posledních letech stále více prosazují i jako balkonové a zahradní rostliny. Jsou to dvouletky, které můžeme vysévat na podzim i na jaře a tím regulovat dobu kvetení. Na záhonech, tedy i na hrobech vydrží dlouho krásné, a dokonce zvládnou odolat i menším mrazům. Pokud nebude panovat příliš krutá zima, budou na hrobech kvést až do jara. Dokonce i pod slabší sněhovou přikrývkou se jim bude dařit.

Chryzantémy neboli listopadky

Oblíbené dušičkové květiny nakvétají po velmi dlouhou dobu a podzimní vlhké a chladné počasí jim vyhovuje. Bohužel nepřežijí první mráz, ale pokud je podzim pěkný a mrazy zatím nehrozí, bývají listopadky skvělá volba. Při výběru barev květů raději vsaďte na žluté, růžové či vínové než čistě bílé květy, které mívají sklony k hnědnutí okrajů okvětních lístků i po velmi slabém mrazíku, ale i v suchu.

Vřesy a vřesovce

Tyhle vřesovištní rostliny, kterým vyhovuje kyselejší půda s přídavkem rašeliny, mají jednu velkou výhodu. Jejich květy neztrácejí nic ze své krásy ani v případě, že rostliny celé zaschnou. Na první pohled vypadají růžové, karmínové či bílé květy stále stejně. I tak jim to ale mnohem více sluší v čerstvém stavu. Naštěstí nemají velké nároky na teplo, ale ani na vláhu. Pokud přežijí na hrobě po celou zimu, můžete je na jaře radikálně seříznout, aby pěkně obrazily.

Stříbrolisté starčeky

Starčeky jsou neuvěřitelně mnohotvárné rostliny, na výzdobu hrobů se tak nejlépe hodí starček přímořský, který má listy rozeklaného tvaru a stříbrné barvy. Ve své domovině, ve Středomoří, roste jako trvalka, ale i u nás se mu v mírnějších zimách občas podaří přežít. Často se využívá jako doplňková rostlina v parcích i na hrobech. Velmi dobře také odolává suchu.

Proměnlivé okrasné kapusty

Okrasná kapusta nejprve vypadá jako naše běžná zelenina, ale až s poklesem teplot pod 10 °C se její listy začínají vybarvovat do růžových, červených nebo krémově bílých tónů. Na hrobě vydrží i ve velmi chladném počasí po dlouhou dobu.

Okouzlující libavky

Vřesovištní rostliny, které svými barevnými plody v bílé, růžové nebo červené barvě nádherně rozjasňují každý truhlík a květináč. Od června do srpna vykvétají nenápadnými bílými květy, ale následné bobule jsou jednoduše nepřehlédnutelné. Na rostlinách vydrží mnohdy i po celou zimu. Libavky vyžadují umístění v polostínu a vlhčí půdu s dostatkem rašeliny.

Zdroj: primanapady.cz; zahrada-centrum.czliving.cz; .ceskestavby.cz


Přečtěte si také