22. května 2014 00:24
Iva KropáčkováRybíz černý / Ribes nigrum
Černý rybíz není náhodou řazen mezi léčivé rostliny. Užívá se jak list, tak plody. Obsahem vitaminu C se plody černého rybízu řadí mezi jeho největší zdroje. Dále obsahují vitamín B a třísloviny. Listy se užívají k přípravě čajů při nachlazení a kašli.
Černý rybíz je bohatým zdrojem nejen vitamínu C (ze 100 g černého rybízu lidské tělo získá až 30 mg vitamínu C), ale i vitamínu P a z hlediska obsahu bioaktivních flavonoidů ho předstihují pouze ostružiny, maliny, lékořice, šípky a plody rakytníku. Obsahuje pektiny a významné množství resveratrolu.
Černý rybíz řadíme mezi rostlinné antioxidanty.
Charakteristickou vůni dávají bobulím a listům černého rybízu některé složky, hlavně éterické silice.
Šťáva zplodů svým obsahem zvyšuje pružnost cév a odolnost těla proti prochladnutí. Sirupy jsou oblíbené zejména u dětí.
Péče:
Černý rybíz oproti červenému a bílém rybízu je méně náročný na vláhu proto dobře snáší i sušší oblasti a dobře se mu daří i na lehčích, ale humózních půdách.
Rybíz černý plodí na jednoletém dřevě a na plodivých větvičkách.
Černý rybíz je náročný na dostatek vody vobdobí květu a tvorbě plodů. Závlaha po sběru plodů pomáhá při tvorbě květních pupenů na příští rok. Zároveň má vliv na dobré vyzrávání dřeva.
Černý rybíz/Ribes nigrum, Foto: Jindřich Votýpka
Černý rybíz/Ribes nigrum, Foto: Jindřich Votýpka
Rybíz černý/Ribez nigrum - detail, Foto: Jindřich Votýpka