Encyklopedie

22. května 2014 00:24

Iva Kropáčková

Rybíz černý / Ribes nigrum

Černý rybíz není náhodou řazen mezi léčivé rostliny. Užívá se jak list, tak plody. Obsahem vitaminu C se plody černého rybízu řadí mezi jeho největší zdroje. Dále obsahují vitamín B a třísloviny. Listy se užívají k přípravě čajů při nachlazení a kašli.

Černý rybíz je bohatým zdrojem nejen vitamínu C (ze 100 g černého rybízu lidské tělo získá až 30 mg vitamínu C), ale i vitamínu P a z hlediska obsahu bioaktivních flavonoidů ho předstihují pouze ostružiny, maliny, lékořice, šípky a plody rakytníku. Obsahuje pektiny a významné množství resveratrolu.

Černý rybíz řadíme mezi rostlinné antioxidanty.

Charakteristickou vůni dávají bobulím a listům černého rybízu některé složky, hlavně éterické silice.

Šťáva zplodů svým obsahem zvyšuje pružnost cév a odolnost těla proti prochladnutí. Sirupy jsou oblíbené zejména u dětí.

Péče:

Černý rybíz oproti červenému a bílém rybízu je méně náročný na vláhu proto dobře snáší i sušší oblasti a dobře se mu daří i na lehčích, ale humózních půdách.

Rybíz černý plodí na jednoletém dřevě a na plodivých větvičkách.

Černý rybíz je náročný na dostatek vody vobdobí květu a tvorbě plodů. Závlaha po sběru plodů pomáhá při tvorbě květních pupenů na příští rok. Zároveň má vliv na dobré vyzrávání dřeva.

Černý rybíz/Ribes nigrum, Foto: Jindřich Votýpka

Černý rybíz/Ribes nigrum, Foto: Jindřich Votýpka

Rybíz černý/Ribez nigrum - detail, Foto: Jindřich Votýpka

Sdílejte článek
Štítky černý rybíz vitamín C

Přečtěte si také