Bydlení

17. července 2023 15:44

Josef Šťastna

Fotky z Prigožinova paláce ukazují pohádkový luxus. Putinův stín žil obklopen zlatem

Býval označován za nejbližšího spojence ruského prezidenta Vladimira Putina. Jenže od 24. května není vůbec jasné, jaké postavení Jevgenij Prigožin v Rusku vlastně dnes má, jeho tažení na Moskvu nelze jen tak smést ze stolu. Možná i proto uvolnila Ruská Federální a bezpečnostní služba (FSB) snímky, které ukazují, jak si Prigožin ve svém paláci žil.

Vůdce vojenské jednotky tzv. vagnerovců 24. května pořádně vyděsil Putina a další osazenstvo Kremlu, když jeho jednotky táhly na hlavní město. Vyhrocenou atmosféru uklidnil až telefonát běloruského vládce Alexandra Lukašenka, který dokázal Prigožina zklidnit.

Muž, který díky státním zakázkám získal obrovský vliv, sice za vzpouru ve vězení neskončil, ale bezpečně se cítit rozhodně nemůže. Pořád je ve hře možnost, že Putin se Prigožinovi jednoho dne pomstí. Až ho nebude potřebovat a přijde vhodný čas...

Ruská Federální a bezpečnostní služba zatím nechala na internet a také do ruských médií uniknout snímky z domovní prohlídky Prigožinova paláce v Petrohradě. Při razii byly objeveny bizarnosti jako je obraz s uřezanými lidskými hlavami, vycpaný aligátor, falešné vousy, desítky paruk, svaté obrázky a také alegoricky laděné portréty Vladimira Putina.

Podívejte se, jak Prigožin táhl na Moskvu:

Vyšetřovatelé byli také zaskočeni, když v sídle objevili kladivo s nápisem „pro důležitá jednání“, falešné pasy na cizí jména, nugety zlata či zbraně v hodnotě deset milionů rublů (cca 2,3 milionu korun). Podívejte se do fotogalerie, jak si Prigožin uměl užívat života.

Sdílejte článek
Štítky Vladimir Putin Moskva stůl zlato luxus Petrohrad palác Alexandr Lukašenko Rusko Moskevský Kreml Jevgenij Prigožin

Přečtěte si také