Kuchyně

30. listopadu 2020 14:00

Lenka Valjentová

Upečte si cukroví se zdravým zázvorem: Babiččiny zázvorky a zázvorová kolečka

Staročeské zázvorky chutí a vůní tak trochu připomínají známější perníčky. Tradiční vánoční cukroví se peče zhruba čtyři týdny před Štědrým dnem. V těstě totiž není tuk, a proto potřebují dost času, aby změkly a náležitě se rozležely. Jak jejich název napovídá, přidává se do nich zázvor, díky němuž mají kořeněnou vůni, lehce štiplavou chuť a také léčivé schopnosti.

Zázvor lékařský (Zingiber officinale) údajně přivezli první kupci po Hedvábné stezce z Číny, a tak už více jak dvě tisíciletí mohou i Evropané využívat jeho blahodárných účinků. Kořeněný oddenek obsahuje více než 600 různých látek, hlavně éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol.

Zázvor účinky

Zázvor má výrazné dezinfekční, protizánětlivé, antibakteriální i protivirové účinky, zahřívá, usnadňuje odkašlávání, zmírňuje bolest v krku a uvolňuje hleny. Je tak skvělým pomocníkem v boji s nachlazením a chřipkou. Kromě toho také podporuje trávení, zklidňuje podrážděný žaludek, pomáhá předejít nadýmání a plynatosti. Působí pozitivně na všechny druhy nevolnosti, pomáhá tlumit všechny běžné bolesti. A v neposlední řadě působí jako afrodiziakum.

Zázvor v kuchyni

Zázvor má osvěžující pikantní chuť a jedinečné aroma. Dokonale se hodí k pokrmům z darů moře, některým masům, sladkým jídlům a ovoci. Nejintenzivnější chuť je v čerstvém zázvoru, připravují se z něj hlavně nápoje. Mletý sušený zázvor je zřetelně jemnější než čerstvý používá se jako koření do pečiva a k masu. Sladký kandovaný zázvor je vhodný na přímou konzumaci i na vaření. Někdo ho rád mlsá samotný, skvělý je do moučníků a dezertů.

Babiččiny tradiční zázvorky s citronovou polevou

Ingredience

  • 1 žloutek
  • 2 celá vejce
  • 220 g cukru
  • 1 vrchovatá lžička mletého nebo tlučeného zázvoru
  • 220 g hladké mouky
  • ½ lžičky jedlé sody nebo amonia (cukrářské kvasnice) nebo prášku do pečiva s vinným kamenem nebo vinný kámen
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce horké vody
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy

Příprava

Vejce, žloutek a cukr utřeme do co nejtužší pěny. Přidáme zázvor a mouku prosátou s kypřidlem – práškem do pečiva, amoniem nebo jedlou sodou. Vypracujeme hladké těsto. Pokud by se lepilo, přidáme trochu mouky. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát asi 5 mm silný a vykrajujeme z něj různé tvary. Ideální je vykrajovací formička zázvorka, jejíž tvar má připomínat kořen zázvoru a je podobný mašličce.

Vykrájené tvary rozložíme na plechy vyložené pečicím papírem a necháme v chladu přes noc – nejméně 5 hodin a maximálně 12 hodin. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C přibližně 15 minut dorůžova. Necháme vychladnout. Pak je naskládáme do krabice a dáme do chladu, aby změkly. Do krabice můžeme vložit kousek chleba nebo jablka.

Zázvorky týden před Štědrým dnem ozdobíme cukrovou polevou. Třikrát prosátý moučkový cukr nasypeme do misky, zalijeme horkou vodou, přidáme citronovou šťávu a třeme tak dlouho, až je poleva hladká, lesklá a houstne. Pokud je poleva stále řídká, přidáme trochu cukru.

Pikantní kolečka s kandovaným zázvorem

Ingredience

  • 100 g špaldové mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 35 g strouhaných mandlí
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 sáček Finesse citronová kůra strouhaná Dr. Oetker
  • 100 g cukru
  • 40 g kandovaného zázvoru nakrájeného na tenké proužky
  • ½ lžičky perníkového koření
  • 125 g změklého másla
  • asi 4 lžíce medu
  • 1 žloutek
  • 1 bílek
  • 1 lžička vody
  • cukr krystal na obalení

Příprava

Na těsto v míse smícháme obě mouky, mandle, sůl, sodu, kůru, cukr, zázvor a perníkové koření. Přidáme máslo, med a žloutek a ručně vypracujeme hladké těsto. Z těsta vytvoříme válečky o průměru asi 1,5 cm a dáme je na 2 hodiny do ledničky. Na potření smícháme bílek s vodou a válečky před pečením potřeme mašlovačkou. Obalíme v cukru a nakrájíme na 0,5 cm plátky. Plátky rozložíme na plechy vyložené papírem na pečení. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 10 minut. Kolečka necháme vychladnout.

Voňavé zázvorky z čerstvého zázvoru

Ingedience

  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 300 g cukru
  • nastrouhaná kůra z1 bio citronu
  • 2 lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
  • špetka mleté skořice
  • 4 žloutky
  • 2 vejce

Příprava

Smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, citronovou kůrou a nastrouhaným zázvorem. Nakonec přidáme žloutky a vejce a vypracujeme hladké těsto. Zpracování těsta chvíli trvá. Na pomoučeném vále rozválíme na plát silný zhruba 4 mm a vykrajujeme různé tvary. Rozložíme je na plechy vyložené pečicím papírem a necháme přes noc rozležet. Pečeme v troubě předehřáté na160 až 170 °C 15 až 20 minut. Zázvorky nesmí být moc upečené – jeden kousek nadzdvihneme, a když drží pohromadě a je zespodu narůžovělý, plech vyndáme z trouby. Necháme vychladnout. Skladujeme jako tradiční zázvorky.


Přečtěte si také