Udělejte tradiční zázvorky. Vánoční klasika, kterou u nás začíná pečení cukroví
Staročeské zázvorky chutí a vůní tak trochu připomínají známější perníčky. Tradiční vánoční cukroví se peče zhruba čtyři týdny před Štědrým dnem. V těstě totiž není tuk, a proto potřebují dost času, aby změkly a náležitě se rozležely. Jak jejich název napovídá, přidává se do nich zázvor, díky němuž mají kořeněnou vůni, pikantně štiplavou chuť i léčivé účinky. Nezapomeňte si zázvorky letos upéct, třeba podle některého z našich receptů.
Zázvor lékařský (Zingiber officinale) údajně přivezli první kupci po Hedvábné stezce z Číny, a tak už více než dvě tisíciletí mohou i Evropané využívat jeho blahodárných účinků. Kořeněný oddenek obsahuje více než 600 různých látek, hlavně éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol.
NENECHTE SI UJÍT: Co nejspíš nevíte o pravé vanilce, příjemně sladkém a úžasně voňavém vánočním koření
Zázvor má osvěžující pikantní chuť a jedinečné aroma.
- Nejintenzivnější chuť i vůně je v čerstvém zázvoru, připravují se z něj hlavně nápoje.
- Mletý sušený zázvor je zřetelně jemnější než čerstvý a používá se jako koření do pečiva a k masu.
- Sladký kandovaný zázvor je vhodný na přímou konzumaci i na vaření. Někdo ho rád mlsá samotný, skvělý je do moučníků a dezertů.
Zázvor a jeho účinky
Zázvor v sobě skrývá daleko více, než jen pikantně štiplavou chuť. „Připomeňme si, že má účinky antibakteriální, protivirové a protizánětlivé i dezinfekční, může být prevencí i účinnou první pomocí při chřipce a nachlazení, podporuje pocení, prohřívá tělo, uklidňuje a zmírňuje bolesti hlavy. Zázvor také podporuje trávení, pomáhá předejít nadýmání a plynatosti a zklidňuje podrážděný žaludek, což se v čase vánočního přejídání opravdu hodí. A v neposlední řadě působí jako afrodiziakum," uvádí bylinkář Martin Kolár.
- Tradičním vánočním zázvorkám zázvor lékařský dodá kořeněnou vůni, štiplavou chuť i léčivé schopnosti
Nejintenzivnější chuť je v čerstvém zázvoru, mletý sušený je jemnější a kandovaný je sladký Zdroj: iStock
Babiččiny tradiční zázvorky
Ingredience
- 1 žloutek
- 2 celá vejce
- 220 g cukru
- 1 vrchovatá lžička mletého nebo tlučeného zázvoru
- 220 g hladké mouky
- ½ lžičky jedlé sody nebo amonia (cukrářské kvasnice) nebo prášku do pečiva s vinným kamenem nebo vinný kámen
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce horké vody
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
Příprava
- Vejce, žloutek a cukr utřeme do co nejtužší pěny. Přidáme zázvor a mouku prosátou s kypřidlem – práškem do pečiva, amoniem nebo jedlou sodou. Vypracujeme hladké těsto. Pokud by se lepilo, přidáme trochu mouky.
- Těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát asi 5 mm silný a vykrajujeme z něj různé tvary. Ideální je vykrajovací formička zázvorka, jejíž tvar má připomínat kořen zázvoru a je podobný mašličce.
- Vykrájené tvary rozložíme na plechy vyložené pečicím papírem a necháme v chladu přes noc – nejméně 5 hodin a maximálně 12 hodin.
- Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C přibližně 15 minut dorůžova. Necháme vychladnout. Pak je naskládáme do krabice a dáme do chladu, aby změkly. Do krabice můžeme vložit kousek chleba nebo jablka.
- Zázvorky týden před Štědrým dnem ozdobíme cukrovou polevou. Třikrát prosátý moučkový cukr nasypeme do misky, zalijeme horkou vodou, přidáme citronovou šťávu a třeme tak dlouho, až je poleva hladká, lesklá a houstne. Pokud je poleva stále řídká, přidáme trochu cukru.
Pikantní kolečka s kandovaným zázvorem
Ingredience
- 100 g špaldové mouky
- 150 g hladké mouky
- 35 g strouhaných mandlí
- ½ lžičky jedlé sody
- strouhaná citronová kůra asi z poloviny citornu
- 100 g cukru
- 40 g kandovaného zázvoru nakrájeného na tenké proužky
- ½ lžičky perníkového koření
- 125 g změklého másla
- asi 4 lžíce medu
- 1 žloutek
- 1 bílek
- 1 lžička vody
- cukr krystal na obalení
Příprava
- Na těsto v míse smícháme obě mouky, mandle, sůl, sodu, citronovou kůru, cukr, zázvor a perníkové koření. Přidáme máslo, med a žloutek a ručně vypracujeme hladké těsto. Z těsta vytvoříme válečky o průměru asi 1,5 cm a dáme je na 2 hodiny do ledničky.
- Na potření smícháme bílek s vodou a válečky před pečením potřeme mašlovačkou. Obalíme v cukru a nakrájíme na 0,5 cm plátky.
- Plátky rozložíme na plechy vyložené papírem na pečení. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 10 minut. Kolečka necháme vychladnout.
INSPIRUJTE SE: 32 tipů na nejkrásnější zdobení perníčků. Jak připravit perfektní polevu?
Zázvorky z čerstvého zázvoru
Ingedience
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 300 g cukru
- nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
- 2 lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
- špetka mleté skořice
- 4 žloutky
- 2 vejce
Příprava
- Smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, citronovou kůrou a nastrouhaným zázvorem. Nakonec přidáme žloutky a vejce a vypracujeme hladké těsto. Zpracování těsta chvíli trvá.
- Na pomoučeném vále rozválíme na plát silný zhruba 4 mm a vykrajujeme různé tvary. Rozložíme je na plechy vyložené pečicím papírem a necháme přes noc rozležet.
- Pečeme v troubě předehřáté na160 až 170 °C 15 až 20 minut.
- Zázvorky nesmí být moc upečené – jeden kousek nadzdvihneme, a když drží pohromadě a je zespodu narůžovělý, plech vyndáme z trouby. Necháme vychladnout.
- Skladujeme jako tradiční zázvorky.
Zdroje: toprecepty.cz, kucharkaprodceru.cz, cs.wikipedia.org, bylinkář Martin Kolár,