Kuchyně

27. listopadu 2024 08:40

Lenka Valjentová

Udělejte tradiční zázvorky. Vánoční klasika, kterou u nás začíná pečení cukroví

Staročeské zázvorky chutí a vůní tak trochu připomínají známější perníčky. Tradiční vánoční cukroví se peče zhruba čtyři týdny před Štědrým dnem. V těstě totiž není tuk, a proto potřebují dost času, aby změkly a náležitě se rozležely. Jak jejich název napovídá, přidává se do nich zázvor, díky němuž mají kořeněnou vůni, pikantně štiplavou chuť i léčivé účinky. Nezapomeňte si zázvorky letos upéct, třeba podle některého z našich receptů.

Zázvor lékařský (Zingiber officinale) údajně přivezli první kupci po Hedvábné stezce z Číny, a tak už více než dvě tisíciletí mohou i Evropané využívat jeho blahodárných účinků. Kořeněný oddenek obsahuje více než 600 různých látek, hlavně éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol.

NENECHTE SI UJÍT: Co nejspíš nevíte o pravé vanilce, příjemně sladkém a úžasně voňavém vánočním koření

Zázvor má osvěžující pikantní chuť a jedinečné aroma.

  • Nejintenzivnější chuť i vůně je v čerstvém zázvoru, připravují se z něj hlavně nápoje.
  • Mletý sušený zázvor je zřetelně jemnější než čerstvý a používá se jako koření do pečiva a k masu.
  • Sladký kandovaný zázvor je vhodný na přímou konzumaci i na vaření. Někdo ho rád mlsá samotný, skvělý je do moučníků a dezertů.

Zázvor a jeho účinky

Zázvor v sobě skrývá daleko více, než jen pikantně štiplavou chuť. „Připomeňme si, že má účinky antibakteriální, protivirové a protizánětlivé i dezinfekční, může být  prevencí i účinnou první pomocí při chřipce a nachlazení, podporuje pocení, prohřívá tělo, uklidňuje a zmírňuje bolesti hlavy. Zázvor také podporuje trávení, pomáhá předejít nadýmání a plynatosti a zklidňuje podrážděný žaludek, což se v čase vánočního přejídání opravdu hodí. A v neposlední řadě působí jako afrodiziakum," uvádí bylinkář Martin Kolár.

  • Tradičním vánočním zázvorkám zázvor lékařský dodá kořeněnou vůni, štiplavou chuť i léčivé schopnosti

Babiččiny tradiční zázvorky

Ingredience

  • 1 žloutek
  • 2 celá vejce
  • 220 g cukru
  • 1 vrchovatá lžička mletého nebo tlučeného zázvoru
  • 220 g hladké mouky
  • ½ lžičky jedlé sody nebo amonia (cukrářské kvasnice) nebo prášku do pečiva s vinným kamenem nebo vinný kámen
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce horké vody
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy

Příprava

  1. Vejce, žloutek a cukr utřeme do co nejtužší pěny. Přidáme zázvor a mouku prosátou s kypřidlem – práškem do pečiva, amoniem nebo jedlou sodou. Vypracujeme hladké těsto. Pokud by se lepilo, přidáme trochu mouky.
  2. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát asi 5 mm silný a vykrajujeme z něj různé tvary. Ideální je vykrajovací formička zázvorka, jejíž tvar má připomínat kořen zázvoru a je podobný mašličce.
  3. Vykrájené tvary rozložíme na plechy vyložené pečicím papírem a necháme v chladu přes noc – nejméně 5 hodin a maximálně 12 hodin.
  4. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C přibližně 15 minut dorůžova. Necháme vychladnout. Pak je naskládáme do krabice a dáme do chladu, aby změkly. Do krabice můžeme vložit kousek chleba nebo jablka.
  5. Zázvorky týden před Štědrým dnem ozdobíme cukrovou polevou. Třikrát prosátý moučkový cukr nasypeme do misky, zalijeme horkou vodou, přidáme citronovou šťávu a třeme tak dlouho, až je poleva hladká, lesklá a houstne. Pokud je poleva stále řídká, přidáme trochu cukru.

Pikantní kolečka s kandovaným zázvorem

Ingredience

  • 100 g špaldové mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 35 g strouhaných mandlí
  • ½ lžičky jedlé sody
  • strouhaná citronová kůra asi z poloviny citornu
  • 100 g cukru
  • 40 g kandovaného zázvoru nakrájeného na tenké proužky
  • ½ lžičky perníkového koření
  • 125 g změklého másla
  • asi 4 lžíce medu
  • 1 žloutek
  • 1 bílek
  • 1 lžička vody
  • cukr krystal na obalení

Příprava

  1. Na těsto v míse smícháme obě mouky, mandle, sůl, sodu, citronovou kůru, cukr, zázvor a perníkové koření. Přidáme máslo, med a žloutek a ručně vypracujeme hladké těsto. Z těsta vytvoříme válečky o průměru asi 1,5 cm a dáme je na 2 hodiny do ledničky.
  2. Na potření smícháme bílek s vodou a válečky před pečením potřeme mašlovačkou. Obalíme v cukru a nakrájíme na 0,5 cm plátky.
  3. Plátky rozložíme na plechy vyložené papírem na pečení. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 10 minut. Kolečka necháme vychladnout.

INSPIRUJTE SE: 32 tipů na nejkrásnější zdobení perníčků. Jak připravit perfektní polevu?

Zázvorky z čerstvého zázvoru

Ingedience

  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 300 g cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
  • 2 lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
  • špetka mleté skořice
  • 4 žloutky
  • 2 vejce

Příprava

  1. Smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, citronovou kůrou a nastrouhaným zázvorem. Nakonec přidáme žloutky a vejce a vypracujeme hladké těsto. Zpracování těsta chvíli trvá.
  2. Na pomoučeném vále rozválíme na plát silný zhruba 4 mm a vykrajujeme různé tvary. Rozložíme je na plechy vyložené pečicím papírem a necháme přes noc rozležet.
  3. Pečeme v troubě předehřáté na160 až 170 °C 15 až 20 minut.
  4. Zázvorky nesmí být moc upečené – jeden kousek nadzdvihneme, a když drží pohromadě a je zespodu narůžovělý, plech vyndáme z trouby. Necháme vychladnout.
  5. Skladujeme jako tradiční zázvorky.

Zdroje: toprecepty.czkucharkaprodceru.czcs.wikipedia.org, bylinkář Martin Kolár,


Přečtěte si také