Tradiční zázvorky: Vánoční klasika, kterou začíná pečení cukroví
Zázvorky chutí a vůní tak trochu připomínají známější perníčky. Jak jejich název napovídá, přidává se do nich zázvor, díky němuž mají i blahodárné účinky. Upečte je podle některého z našich receptů.
Staročeské zázvorky je tradiční vánoční cukroví, které se peče zhruba čtyři týdny před Štědrým dnem. V těstě totiž není tuk, a proto potřebují dost času, aby změkly a náležitě se rozležely. Jak jejich název napovídá, přidává se do nich zázvor, díky němuž mají kořeněnou vůni, pikantně štiplavou chuť a dokonce i léčivé schopnosti. Pokud nemáte svůj osvědčený recept na zázvorky, zkuste některý z našich tří receptů se zázvorem mletým, čerstvým i kandovaným.
Zázvor lékařský (Zingiber officinale) údajně přivezli první kupci po Hedvábné stezce z Číny, a tak už více než dvě tisíciletí mohou i Evropané využívat jeho blahodárných účinků. Kořeněný oddenek obsahuje více než 600 různých látek, hlavně éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol.
Nenechte si ujít: Co nejspíš nevíte o pravé vanilce, příjemně sladkém a úžasně voňavém vánočním koření
Zázvor má osvěžující pikantní chuť a jedinečné aroma.
Nejintenzivnější chuť i vůně je v čerstvém zázvoru, připravují se z něj hlavně nápoje.
Mletý sušený zázvor je zřetelně jemnější než čerstvý a používá se jako koření do pečiva a k masu.
Sladký kandovaný zázvor je vhodný na přímou konzumaci i na vaření. Někdo ho rád mlsá samotný, skvělý je do moučníků a dezertů.
Zázvor a jeho účinky
Zázvor v sobě skrývá daleko více než jen pikantně štiplavou chuť. „Připomeňme si, že má účinky antibakteriální, protivirové a protizánětlivé i dezinfekční, může být prevencí i účinnou první pomocí při chřipce a nachlazení, podporuje pocení, prohřívá tělo, uklidňuje a zmírňuje bolesti hlavy. Zázvor také podporuje trávení, pomáhá předejít nadýmání a plynatosti a zklidňuje podrážděný žaludek, což se v čase vánočního přejídání opravdu hodí. A v neposlední řadě působí jako afrodiziakum," uvádí bylinkář Martin Kolár.
Nejintenzivnější chuť je v čerstvém zázvoru, mletý sušený je jemnější a kandovaný je sladký Zdroj: iStock
Babiččiny tradiční zázvorky
Ingredience
1 žloutek
2 celá vejce
220 g cukru
1 vrchovatá lžička mletého nebo tlučeného zázvoru
220 g hladké mouky
½ lžičky jedlé sody nebo amonia (cukrářské kvasnice) nebo prášku do pečiva s vinným kamenem nebo vinného kamene
100 g moučkového cukru
1 lžíce horké vody
2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
Příprava
Vejce, žloutek a cukr utřeme do co nejtužší pěny. Přidáme zázvor a mouku prosátou s kypřidlem – práškem do pečiva, amoniem nebo jedlou sodou. Vypracujeme hladké těsto. Pokud by se lepilo, přidáme trochu mouky.
Těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát asi 5 mm silný a vykrajujeme z něj různé tvary. Ideální je vykrajovací formička zázvorka, jejíž tvar má připomínat kořen zázvoru a je podobný mašličce.
Vykrájené tvary rozložíme na plechy vyložené pečicím papírem a necháme v chladu přes noc – nejméně 5 hodin a maximálně 12 hodin.
Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C přibližně 15 minut dorůžova. Necháme vychladnout. Pak je naskládáme do krabice a dáme do chladu, aby změkly. Do krabice můžeme vložit kousek chleba nebo jablka.
Zázvorky týden před Štědrým dnem ozdobíme cukrovou polevou. Třikrát prosátý moučkový cukr nasypeme do misky, zalijeme horkou vodou, přidáme citronovou šťávu a třeme tak dlouho, až je poleva hladká, lesklá a houstne. Pokud je poleva stále řídká, přidáme trochu cukru.
Pikantní kolečka s kandovaným zázvorem
Ingredience
100 g špaldové mouky
150 g hladké mouky
35 g strouhaných mandlí
½ lžičky jedlé sody
strouhaná citronová kůra asi z poloviny
citronu 100 g cukru
40 g kandovaného zázvoru nakrájeného na tenké proužky
½ lžičky perníkového koření
125 g změklého másla
asi 4 lžíce medu
1 žloutek
1 bílek
1 lžička vody
cukr krystal na obalení
Příprava
Na těsto v míse smícháme obě mouky, mandle, sůl, sodu, citronovou kůru, cukr, zázvor a perníkové koření. Přidáme máslo, med a žloutek a ručně vypracujeme hladké těsto. Z těsta vytvoříme válečky o průměru asi 1,5 cm a dáme je na 2 hodiny do ledničky.
Na potření smícháme bílek s vodou a válečky před pečením potřeme mašlovačkou. Obalíme v cukru a nakrájíme na 0,5 cm plátky.
Plátky rozložíme na plechy vyložené papírem na pečení. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 10 minut. Kolečka necháme vychladnout.
Nepřehlédněte: 32 tipů na nejkrásnější zdobení perníčků. Jak připravit perfektní polevu?
Zázvorky z čerstvého zázvoru
Ingredience
300 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
300 g cukru
nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
2 lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
špetka mleté skořice
4 žloutky
2 vejce
Příprava
Smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, citronovou kůrou a nastrouhaným zázvorem. Nakonec přidáme žloutky a vejce a vypracujeme hladké těsto. Zpracování těsta chvíli trvá.
Na pomoučeném vále rozválíme na plát silný zhruba 4 mm a vykrajujeme různé tvary. Rozložíme je na plechy vyložené pečicím papírem a necháme přes noc rozležet.
Pečeme v troubě předehřáté na 160 až 170 °C 15 až 20 minut.
Zázvorky nesmí být moc upečené – jeden kousek nadzdvihneme, a když drží pohromadě a je zespodu narůžovělý, plech vyndáme z trouby. Necháme vychladnout.
Skladujeme jako tradiční zázvorky.
Vyplatí se vědět: Linecké cukroví je stálicí českých Vánoc. Kde se u nás vzalo a proč přináší štěstí?
Tradiční české vánoční cukroví
Vůně vanilky, másla a oříšků k Vánocům prostě patří. K nejoblíbenějším druhům patří perníčky s medem, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Skvělou volbou jsou i plněné ořechy s krémem nebo vosí hnízda, která potěší milovníky nepečených sladkostí. Jemné sádlovky s marmeládou a tradiční Masarykovo cukroví připomenou poctivé recepty našich babiček. Pokud máte rádi výraznější chutě, vyzkoušejte marokánky s ořechy a čokoládou nebo měsíčky s citronovou polevou. A kdo chce mít hotovo raz dva, ocení šlehačkové cukroví z pěti surovin – jednoduché, křehké a dokonale vánoční. Další velkou porci nápadů na tradiční české cukroví najdete v našem speciálu.
Zdroje: toprecepty.cz, kucharkaprodceru.cz, cs.wikipedia.org,