Vánoce

14. prosince 2023 08:20

Simona Sedláčková

Vánoční hvězdy z ruliček od toaletního papíru vytvoříte snadno a úplně zadarmo

Papírové ruličky od toaletního papíru můžete použít snad na tisíc jednoduchých dekorací. Jednou z nich jsou i hvězdy nebo květiny, které využijete jako nápaditý závěs do okna, na stěnu nebo jako ozdoby na vánoční stromek.

Ruličky od toaletního papíru, kuchyňských utěrek, papírových ručníků či alobalu většinou končí v modrém kontejneru, což je škoda. Dají se ještě jednou smysluplně využít, například si z nich můžete udělat originální vánoční ozdobu.

INSPIRUJTE SE: Nápady, jak využít zdánlivě nepotřebné papírové ruličky od toaleťáku v zahradě i doma

Co potřebujete na vánoční hvězdy

  • ruličky od toaletního papíru
  • pravítko
  • tužku
  • kružítko
  • papír na podložku
  • nůžky
  • lepidlo nebo tavnou pistoli
  • provázek na zavěšení

Jak postupovat při výrobě vánočních hvězd

Ruličku nastříhejte na kroužky

Připravte si papírovou ruličku od toaletního papíru. Použijte obyčejnou, ne rozpustnou ve vodě, protože je z mnohem měkčího materiálu. Ruličku rukou zamáčkněte, aby se zploštila a podle pravítka si na ni narýsujte ½ cm široké pruhy, podle kterých trubku nastříhejte na jednotlivé dílky.

Vytvořte si šablonu

Připravte si podložku - šablonu -  pro skládání jednotlivých dílků k sobě. Můžete pracovat i bez podložky, ale souměrnost hvězdy pak udržíte jen ztěžka. Kružítkem si na tužší papír narýsujte soustředné kružnice, vzdálené od sebe asi 1 cm. Vzniklý terč si pak ještě tužkou a pravítkem rozdělte na 8 dílů.

  • Na narýsovanou šablonu si pak začněte skládat jednotlivé dílky k sobě a tvořte různé tvary.

Vyzkoušejte si práci s různými druhy lepidel

Tavná pistole lépe drží, ale musíte pracovat velmi rychle a chybu už nenapravíte. Tyčinkové lepidlo zasychá déle, proto můžete chybně uložené dílky opravovat. Nám se nejlépe osvědčilo disperzní lepidlo typu herkules. Zasychá déle než tavná pistole a po zaschnutí je velmi pevné.

Skládejte různé tvary vánočních hvězd

Když zvládnete udělat jednoduché tvary hvězd,  můžete se pustit do tvarů složitějších. Kroužky z ruliček přeložte na čtvrtiny. Vzniknou menší křidélka, která vám umožní spoustu dalších variant při skládání.

Zdroj: autorský článek Simona Sedláčková


Přečtěte si také