Praktické tipy, jak využít zdánlivě nepotřebné papírové ruličky od toaleťáku

Ruličky od toaletního papíru, kuchyňských utěrek, papírových ručníků či alobalu většinou končí v koši, což je škoda, protože se dají ještě jednou smysluplně využít. Máme pro vás nápady a tipy, jak zužitkovat papírové ruličky v domácnosti a v zahradě.

Květináčky na semena

Asi nejznámější je využití papírových ruliček od toaleťáku nebo utěrek (ty musíte nařezat ostrým nožem asi na tři kousky) jako semenáčků na předpěstování zeleninové a květinové sadby.

  • Nejprve z ruličky vytvořte malý květináč – na jednom konci ji čtyřikrát nastřihněte asi do výšky jednoho až dvou centimetrů a následně proužky složte, aby vzniklo dno.
  • Na tác nebo širokou misku postavte květináčky těsně vedle sebe, aby se nepřevrátily, když je budete zalévat, a také tak spíše udrží vláhu.
  • Do každého válečku zlehka natlačte výsevní substrát a vložte semínko, které překryjete další vrstvou zeminy. Nezapomeňte zalévat či spíše rosit.
  • Za dva až čtyři týdny, v závislosti na druhu rostliny, můžete vyrostlou sazeničku i s roličkou zasadit buď do většího květináče, nebo na záhon.
  • Rulička by měla být celá zakrytá zeminou, takže váleček na jedné straně nastřihněte, aby šel lépe zahrabat.
  • Kromě předpěstování sadby se ruličky dají velmi dobře využít například i pro vytvoření bylinkové zahrádky na okně.

Kompostování

Ruličky od toaletního papíru, kuchyňských utěrek, alobalu nebo kartonů od vajec můžete hodit do zahradního i domácího kompostu, dodají hnojivu z kompostu uhlík potřebný pro rostliny. Před kompostováním je dobré je zmuchlat nebo natrhat, aby nebránily přístupu kyslíku.

PŘEČTĚTE SI: Kompost je skutečný poklad. Ale musíte se k němu chovat slušně. Co do něj nepatří?

Lapač hmyzu

Udělejte si vlastní mucholapku a zbavte se otravných much, komárů a dalšího létajícího hmyzu, který svou přítomností dokáže znepříjemnit léto. Stačí pečlivě polepit ruličku oboustrannou lepicí páskou a pověsit na vhodném místě. Nepoužívejte sladké sirupy jako lákadlo, jelikož by papír rozmočily.

Přenosný chránič stromků

Při likvidaci plevelů strunovou sekačkou či sekání trávy, můžete snadno nedopatřením poškodit kmínek mladého stromku. Zabrání tomu lepenkový tubus. Rozřízněte ho v půli a na dobu, kdy sekáte kolem stromku obě poloviny ke kmínku připevněte.

Krmítka pro ptáčky

Krmíte na zahradě nebo na balkoně od podzimu do jara ptáčky? Pak vám přijde vhod nápad, jak z ruličky od toaletního papíru jednoduše a rychle udělat krmítko. Rourku potřete lojem a obalte ho ve směsi semínek vhodných pro krmení ptáků. Hotové krmítko navlečte na jakoukoliv větvičku nebo jím provlečte šňůrku a pověste ho za ni na strom nebo keř. A máte hotovo.

INSPIRUJETE SE: Kartony od vajec nevyhazujte. Poslouží jako organizér i květináč

Pouzdro na nůž

Pokud potřebujete ochránit čepel nože, sešlápněte ruličku od papírových utěrek, jeden konec zalepte izolepou – a máte pouzdro na piknikový nebo tábornický nůž. Celé to ještě zajistěte ještě páskou a bezpečný obal máte na světě. Na menší nožíky stačí rourka od toaletního papíru.

Pevný podpalovač

Nachystejte si do ruliček od toaleťáku účinné podpalovače. Připravte si jich několik do zásoby, hotové podpalovače se budou vždycky hodit ať už do krbu, na rozdělání táboráku či na rozpálení grilu. Do prázdných ruliček nacpěte natrhaný starý papír, drobné suché větvičky, suchý mech, třísky nebo jiné snadno hořlavé věci (můžete dát i kousek tuhého podpalovače). Oba konce přelepte. Uvidíte, že to dobře funguje.

Kabely a šňůry se už nebudou zamotávat

Proč se trápit se zamotanými kabely a šňůrami od různých elektrických spotřebičů, když máte po ruce ruličky od toaleťáku!

  • Šňůry poskládejte a protáhněte je ruličkou a teprve pak zasuňte do zásuvky. Nabíječky, prodlužovačky nebo jiné kabely jsou často dlouhé a špatně se udržují srovnané.
  • Ruličky se hodí i v čase, kdy kabely nepoužíváte. Opatrně je stočte zhruba po dvaceti centimetrech, přetáhněte přes ně rourku a uložte do šuplíku. Ruličky si můžete popsat, k čemu kabel je, a pak jen vytáhnete ten správný.

Prolézačka pro křečka

Dejte do klece křečkovi několik rourek od toaleťáku. Tahle roztomilá zvířátka jimi ráda prolézají a také je hryzají. Až budou tyhle hračky poněkud opotřebované, prostě je vyměníte za nové.

Tubus na balicí papír či výkresy

Jakmile jednou rozbalíte dárkový balící papír, už se bude vždy rozmotávat, protože jen nerad drží v úhledných rolích., Pomoc je rychlá a snadná. Navlékněte lepenkovou ruličku na papír, ten se sám rozvine do jejího průměru, ale dál ne. Podobně poslouží rulička jako tubus, když si chcete uložit například dětské výkresy – zůstanou čisté a nepomačkají se.

Organizér, stojánek na mobil i hračky

Tohle byly jen malé, a hlavně praktické ukázky toho, jak dát druhou šanci zdánlivě už nepotřebným papírovým ruličkám od toaletního papíru, papírových utěrek či alobalu a papíru na pečení. Dobře však poslouží například i jako organizér na nejrůznější drobnosti – hřebeny, štětce, pastelky, hračky, psací potřeby, vyrobit si z nich můžete stojánek na mobil, adventní kalendář nebo krabičku na drobný dárek. Ruličky můžete napřed ozdobit, natřít nebo polepit podle svých představ. Ruličky jsou taky vynikající základní materiál pro kreativní tvoření s dětmi a hračky.

Zdroje: Neobyčejné užití obyčejných věcí (Rider´s Digest Výběr), hometalk.comthriftyfun.com


Přečtěte si také