Zahrada

15. listopadu 2021 14:00

Simona Sedláčková

I v listopadu najdete na louce květiny! Nenápadné, drobné, ale plné květů

Díváte se při procházce parkem nebo loukou pozorně pod nohy? Jedině tak máte možnost povšimnout si drobných květů, které se krčí v trávě, i když je počasí na teplý kabát a kulicha. Sedmikrásky, maličké kakosty nebo jetel jsou velcí otužilci.

Při pohledu na posmutnělé zahrady, kde kvetou nanejvýš poslední listopadky, které to pozdní kvetení mají v popisu práce, málokoho napadne, že i na louce stále vykvétá pár otužilců. Sedmikrásky dokážou vykvétat i pod sněhem, ale zdaleka nejsou jediné. V listopadu ještě můžete potkat i kvetoucí jetel plazivý, mléč rolní, kakost maličký nebo violku trojbarevnou.

Jetel plazivý (Trifolium repens)

Vytrvalá, poléhavá, až plazivá bylina, která vykvétá od května až do listopadu bílým, kulovitým květenstvím. Trojčetné, občas i vícečetné listy, známé jako trojlístky nebo čtyřlístky, zůstávají na rostlině zelené téměř po celý rok.

Jetel plazivý roste na loukách, pastvinách a trávnících, v přírodě i ve městech. Preferuje mírně vlhké, na živiny bohaté půdy, ale spokojí se i s málem. Přežívá velmi dobře i v trávnících, nevadí mu ani sešlapávání.

Violka trojbarevná (Viola tricolor)

Nakvétá postupně a vytrvale od dubna až do listopadu. Roste na nejrůznějších místech, stanoviště a podmínky si příliš nevybírá. Violku trojbarevnou najdete téměř po celé Evropě s výjimkou úplného severu a také jihu, tedy Středozemí.

Kakost maličký (Geranium pusillum)

Jednoletá až dvouletá bylina s bohatě větvenou lodyhou. Vykvétá růžovými nebo nafialovělými kvítky od května do listopadu.

Kakost maličký roste hojně po téměř celé Evropě, ale i na severu Afriky, dokonce i ve střední Asii, v Jižní i Severní Americe, a dokonce i v Grónsku. Daří se mu na sušších i středně vlhkých půdách písčitých i hlinitých, roste na plném slunci i v polostínu.

Sedmikráska obecná (Bellis perennis)

Naše snad nejběžnější a nejznámější bylina dokáže růst i nakvétat téměř celoročně, snad s výjimkou mrazivého ledna. Bílé kvítky sedmikrásek zdobí každý trávník ve městech i ve volné přírodě. Sedmikrásky dokážou vyrůst i v trhlinách asfaltu, na chodníku nebo na okraji silnice.

Sedmikráska je rozšířena hojně po celé Evropě a západní Asii.

Mléč rolní (Sonchus arvensis)

Tuhle bylinu se žlutými květy nepřehlédnete. Na rozdíl od ostatních listopadových krásek je mléč rolní vysoký někdy až 150 cm. Na podzim však už do takové výšky nedorůstá. Kvete od června do listopadu, ale květy otevírá jen za slunečného počasí. Brzy odpoledne se květy zase zavírají.

Mléč najdete po celé Evropě, roste na okrajích cest a silnic, na mezích, pasekách a rumištích. Vyhovují mu výživné půdy s dostatkem dusíku.


Přečtěte si také