Jak na to

8. ledna 2024 08:00

redakce Prima Living

Jak bleskově rozmrazit přední sklo auta. Vyzkoušejte domácí sprej s dezinfekcí

Zimy u nás v posledních letech většinou bývají mírné, ale teď se připomněly pořádnými mrazy. A ty mohou ráno motoristům připravit nepříjemné chvíle. Potřebujete rychle do práce a odjezd komplikuje zamrzlé čelní sklo... Vyzkoušejte trik, jak auto superrychle rozmrazit.

Má-li vaše auto ve výbavě funkci rozmrazování oken, máte výhodu. Ale i tak to chvíli bude trvat. Vyzkoušejte osvědčený trik s dezinfekcí, který do světa ho vyslal Ken Weathers, meteorolog zpravodajské stanici WATE-TV v americkém Tennessee. Jeho vychytávku, jak bleskově rozmrazit auto, se vyplatí přinejmenším vyzkoušet. Samozřejmě si můžete koupit drahý rozmrazovací sprej, vyrážet ráno co ráno o dvacet minut dříve nebo se lopotit se škrabkou na led. Ale Ken Weathers přišel s domácím zlepšovákem, který zabere jen pár minut.

SLEDUJTE RADAR: Teploty klesnou hluboko pod nulu

Jak rychle rozmrazit led na skle auta

Ingredience, které potřebuje, máte s největší pravděpodobností už doma a vězte, že tenhle rozmrazovač vám zimní rána opravdu výrazně usnadní.

Suroviny

  • 2 díly dezinfekčního roztoku s obsahem isopropylalkoholu.
  • 1 díl vody
  • odměrka
  • lahev s rozprašovačem

Příprava

Smíchejte dezinfekci s vodou, ideálně destilovanou. Přelijte směs do lahvičky s rozprašovačem a nastříkejte na zamrzlé přední okno. Prakticky okamžitě, jakmile se první kapky dotknou okna, led a námraza začnou tát. Nenechávejte směs v dosahu dětí a domácích mazlíčků!

Proč rozmrazovač s dezinfekcí funguje

Za účinností této domácí směsi stojí právě látka zvaná isopropylalkohol.  Vlastnostmi je velmi blízká klasickému alkoholu, je rozpustná ve vodě a rychle se odpařuje. Používá se v lakýrnictví, kosmetickém průmyslu nebo ve farmacii jako součást dezinfekce. Na rozdíl od vody má schopnost rozpouštět lepkavé zbytky, jako jsou zaschlé žvýkačky, inkoustové skvrny, lak na vlasy na zrcadle v koupelně a v našem případě i nenáviděný led na čelním skle auta. Není to nijak významně nebezpečná látka, ale rozhodně ji neochutnávejte ani nevdechujte!

Podívejte se na video, jak zázračnou směs vyrábí Ken Weathers:

Další tipy, na rozmrazit sklo u auta

  • Smíchejte v rozprašovači bílý ocet s vodou v poměru 3:1 a aplikujte na přední sklo.
  • Pomoci může i teplá (nikoliv horká nebo vroucí) voda smíchaná se solí.
  • Osvědčený je také roztok vody a lihu (v poměru 1:2). Na sklo ho stačí nastříkat rozprašovačem.
  • Pokud večer přituhuje, můžete na čelní sklo umístit speciální folii nebo obyčejnou deku.

Zdroje: youtube, WATTE-TV, portalridice.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také