Jak na vážení bez váhy? Rady do kuchyně podle našich babiček

Nejen za dob dávno minulých, i dnes se nám může lehce stát, že nám při vaření chybí váha. Určitě už víte, jaké to je, když se vám u digitální kuchyňské váhy vybijí baterky. V tu chvíli dojde na šikovné nápady našich babiček, které si vždy uměly poradit. Na vážení vám postačí lžička, lžíce, sklenice nebo hrnek.

Kuchyně není alchymistická dílna ani chemická laboratoř, proto se většinou nic nestane, když jednotlivé ingredience na vaření či pečení navážíme tak trochu od oka. Ale zase ne moc! Odměřování na lžíce, lžičky nebo sklenice či hrnky bude určitě tak akorát.

Surovina 1 lžička 1 lžíce 1 sklenice/hrnek
cukr krystal 5 g 25 g 220 g
sůl 5 g 20 g 200 g
mouka 6 g 22 g 160 g
rýže 6 g 22 g 220 g
krupice 4 g 20 g 200 g
olej 5 g 20 g 245 g
máslo 8 g 25 g 210 g
rozpuštěné máslo 5 g 17 g 240 g
mléko 5 g 20 g 250 g
sušené mléko 5 g 20 g 120 g
smetana 8 g 25 g 210 g
vody 5 g 18 g 250 g
tvaroh 8 g 26 g 200 g
mleté ořechy 6 g 20 g 140 g
kečup 8 g 20 g 220 g
ocet 5 g 15 g 240 g

Přečtěte si také