
Jak na vážení bez váhy? Rady do kuchyně podle našich babiček Zdroj: iStock
Kuchyně není alchymistická dílna ani chemická laboratoř, proto se většinou nic nestane, když jednotlivé ingredience na vaření či pečení navážíme tak trochu od oka. Ale zase ne moc! Odměřování na lžíce, lžičky nebo sklenice či hrnky bude určitě tak akorát.

Kolik váží lžička oleje? Zdroj: iStock
Surovina | 1 lžička | 1 lžíce | 1 sklenice/hrnek |
---|---|---|---|
cukr krystal | 5 g | 25 g | 220 g |
sůl | 5 g | 20 g | 200 g |
mouka | 6 g | 22 g | 160 g |
rýže | 6 g | 22 g | 220 g |
krupice | 4 g | 20 g | 200 g |
olej | 5 g | 20 g | 245 g |
máslo | 8 g | 25 g | 210 g |
rozpuštěné máslo | 5 g | 17 g | 240 g |
mléko | 5 g | 20 g | 250 g |
sušené mléko | 5 g | 20 g | 120 g |
smetana | 8 g | 25 g | 210 g |
vody | 5 g | 18 g | 250 g |
tvaroh | 8 g | 26 g | 200 g |
mleté ořechy | 6 g | 20 g | 140 g |
kečup | 8 g | 20 g | 220 g |
ocet | 5 g | 15 g | 240 g |