Jak se staví sen: Takhle dopadla proměna několika místností za pět dní

Paní Martu, se kterou se život v poslední době nemazlil, do proměny přihlásil její bratr Vojta. S rekonstrukcí svého domu začala po smrti manžela, ale chybí jí síly i peníze, a i když jí celá rodina pomáhá, potřebuje pomoc, aby se odrazila ode dna a posunula se dál. Jak si designérky Hana Šmejkalová a Jaroslava Hájková s proměnou hned několika místností v pěti dnech poradili?

Paní Marta pracuje jako nižší manažerka ve fabrice. Aby si přivydělala a hlavně aby zaměstnala hlavu, má ještě brigádu – odstřihává nitky z ortéz. V domě bydlí spolu se svým dospělým synem Michalem a jeho rodinou. Říká, že má už jen je a že si Michalovu rodinu musí hýčkat, aby ji v domě nenechali samotnou. Pro ně chce předělat rozestavěný pokoj v podkroví a největší radost by jí udělal nový plynový kotel a rekonstrukce kuchyně. A nezůstalo jen u toho. Podařilo se proměnit i obývací pokoj s jídelnou a ložnici v přízemí. V galerii se můžete podívat, jak vypadaly místností před proměnou a jak dnes po proměně.

Jak proměnu u paní Marty vidí designérky Hana Šmejkalová a Jaroslava Hájková

Náš první dojem by se dal rozdělit v podstatě na dvě části. Marta si přála novou kuchyň, a to se nám jevilo jako celkem snadno realizovatelné. Když jsme potom procházely zbytek přízemí, na první pohled jsme si říkaly, že by stačilo ho trochu učesat a dát celému interiéru jednotný koncept. A projekt nám začal trochu objemově bobtnat. Nicméně v podkroví nás humor přešel, jelikož se ukázalo, že hlavním přáním rodiny je vestavba nové ložnice do půdního prostoru, a to kompletní – jednalo se o provizorně a značně amatérsky zateplenou půdu, takže stavba se měla odehrávat hlavně zde, nicméně i tak jsme to nevnímaly jako nějaký zásadní technologický problém. Dokonce ani výměna plynového kotle se nám nejevila jako zásadní komplikace vzhledem k tomu, že komín byl relativně čerstvě po úpravě, a mělo by tedy jít o výměnu kus za kus. Celkově tedy jsme si byly vědomy obrovské nálože práce, kterou jsme si na sebe celý stavební tým nachystaly, ale nepředpokládaly jsme žádné zásadní překážky v realizaci.

Největší problém proměny

Největším problémem během proměny se nakonec ukázala být půdní vestavba. Pod stávající podlahou bylo nasypáno obrovské množství staré stavební suti a také trámů, které vlastně ohrožovaly obyvatele domu, protože zbytečně a nepřiměřeně zatěžovaly strop nad obývacím pokojem. Vyčistit celý prostor nakonec zabralo mnoho hodin práce, a celá stavba tak hned první den nabrala veliký skluz.

Stejně tak výměna starého plynového kotle nakonec odhalila, že skutečný stav věcí je v mnohem horším stavu, než se zpočátku zdálo, a bylo třeba koordinovat v rekordním čase práce kotlařů, kominíků a plynařů.

Kdybychom na proměnu měly více času, určitě bychom ho věnovaly důkladnější úpravě přízemí, a to zejména opravám a výmalbám stěn a pravděpodobně také výměně původní podlahy, kterou jsme nakonec musely právě z časových důvodů zachovat.

Designový koncept

Pokud jde o designový koncept proměny, má vlastně dvě roviny. Samostatnou je horní ložnice, která je určena mladým manželům, tedy respektuje jejich vkus. Je to moderní prostor realizovaný ve velmi světlých přírodních tónech pouze s drobnými akcenty v černé barvě.

Přízemí potom volně navazuje na styl, který Marta sama naznačila zahájením renovace vlastními silami. Nejen z nedostatku času, ale také z respektu k ekologii a ekonomii jsme se rozhodly zachovat stávající podlahy, tedy keramickou dlažbu a lamináty a také interiérové dveře, které byly nedávno vyměněné. Vycházely jsme tedy z tohoto barevného ladění a použily jsme snad všechny tóny béžové, krémové a hnědé s velkým akcentem na zemité ladění interiéru. A jako kontrast nám opět posloužily detaily v černé barvě a hlavně hodně zelených rostlin, které každému interiéru dodají ten správný tón.

Jedinou výjimku tvoří Martina ložnice, dozvěděly jsme se totiž, že má ráda modrou barvu, a zde jsme ji tedy využily. Nejzajímavějším prvkem v této místnosti se však zřejmě stal zajímavý 3D plastický obklad stěny, který evokuje vlnu horizontu. Nadšené jsme také ze sedací soupravy, která je úžasně hravá a pohodlná a pro takto velkou, semknutou rodinu úplně ideální.

Na pořad Jak se staví sen se můžete podívat zde.

Partnerem této sezóny pořadu je společnost Raiffeisen Stavební spořitelna.

Sdílejte článek
Štítky rodina dům ložnice Hana Šmejkalová Jak se staví sen 2022 Jak se staví sen proměna Raiffeisen stavební spořitelna

Přečtěte si také