Jak se staví sen

13. ledna 2023 22:30

redakce Prima Living

Jak se staví sen: Povedená proměna pro babičku Zdeňku a vnučku Anitku je inspirovaná přírodou

Bytová nouze a emotivní příběh, to byla velká výzva pro designérskou dvojici Kamilu Douděrovou s Františkem Kobližkou. A jako vždy měli na práci pouze pět dní. Podívejte se, jak dopadla proměna bydlení pro babičku Zdeňku a její vnučku Anitku.

Život se s paní Zdeňkou nemazlil, dnes už důchodkyně měla dvě děti, syna a dceru. Její dceru Zdeničku, matku dvojčat Anity a Sofie, zavraždili v Itálii, a tak holčičky skončily v její péči, protože biologický otec o ně nejevil zájem. Zdravotní stav Sofie se bohužel zhoršil, a tak zůstala v ústavní péči. Paní Zdeňka by starost o ni už sama nezvládla. Sofinku společně s Anitkou pravidelně navštěvují a finančně přispívají také na její péči.

Dům, ve kterém babička Zdeňka s vnučkou Anitkou bydlí, nebyl před proměnou dispozičně praktický. Měly společný pokoj na spaní, učení apod., dokonce spolu spaly v jedné posteli. Nejen tohle ovšem vyřešili designéři pořadu Jak se staví sen, zkušená a oblíbená dvojice Kamila Douděrová a František Kobližka. Pustili se nejen do proměny pokoje, ale i obývacího pokoje a kuchyně, změnami prošla i chodba, z níž se do bytu vstupuje. A to vše v secesním duchu.

Jak populární designéři Kamila Douděrová František Kobližka zvládli proměnu, se podívejte v galerii.

Proměna očima designérů Kamily a Františka

Proměna byla velmi citlivá, bolestivá, emotivní, něžně květinová, inspirovaná secesí. Hned od prvního povšimnutí si secesních obrazů v chodbě jsme věděli, že budou pro paní Zdeničku osobní vzpomínkou, a tudíž pro nás inspirací pro proměnu.

Oddělit dětský pokoj od obýváku

Hledali jsme cestu, jak oddělit dětský pokoj od obývacího pokoje, aby měla Anitka samostatný vstup. První problém, kterého jsme si povšimli hned u zádveří, byl chlad. Zádveří není odděleno dveřmi od chodby, ze které se vstupuje také do koupelny, kde by měla být teplota komfortnější.

Nové dveře v chodbě

Další problém byly průchozí místnosti, z kuchyně se vstupuje do obývacího pokoje a z obývacího do ložnice, kde spaly vnučka s babičkou pohromadě. Chybělo jim oběma soukromí. Vyřešili jsme to přidáním dveří v chodbě, vznikla tak chladná část navazující na zádveří a teplá se vstupy do koupelny a nově vzniklého dětského pokoje.

Inspirace secesí a květinami

Paní Zdeňka je přes všechny rány osudu veselá paní, respektive bývala dříve, před tragédií. Proto jsme interiér pojali vesele, barevně, je inspirován secesí. Vyšli jsme z výrazného květinového motivu, netradičně umístěného na strop. Napínaný podhled přechází v tapetu na stěně. Květiny přecházejí za nábytek. Ten byl volen světlý, neutrální, s lehkou profilací, aby to odpovídalo zlehka secesi.

Květinový leitmotiv se nám promítl i do tvaru svítidel a tapety v nice. Nika vznikla zazděním původního průchodu mezi obývacím pokojem a ložnicí. Umístili jsme do ní pietní místo s urnou dcery. V obývacím pokoji jsme navrhli sklopnou postel pro babičku, umístěnou do nábytkové sestavy se skleníkem a knihovnou pro gramodesky. Ve složeném stavu je místo dvoulůžka sedací souprava.

Fialová propojuje celý byt

Dětský pokoj je navržen v podobném konceptu, dominuje zde fialová rostlinná fototapeta. Fialová propojuje všechny místnosti, je to oblíbená barva babičky i vnučky. Jako doplňkovou barvu jsme zvolili zelenou, která je netradičně umístěna na dveře, podtrhuje náš koncept splynutí s přírodou, které bylo pro secesi typické.

Na tuto epizodu pořadu Jak se staví sen se můžete podívat zde.

Partnerem této sezony pořadu je společnost Raiffeisen stavební spořitelna


Přečtěte si také