Muškáty v létě: Jak správně odstranit zvadlé květy a poškozené listy pelargonií

Pelargonie, česky muškáty, vás při správné péči budou těšit svými nádhernými květy od jara až do podzimu. Potřebují dostatek slunečního světla, tepla, vody a živin, aby mohly nepřetržitě a mnoho měsíců vytvářet nové květy. Ideální péče o muškáty v létě zahrnuje i pravidelné odstraňování zvadlých květů a poškozených listů. Poradíme, jak na to.

Pelargonie (Pelargonium) neboli muškáty jsou na předních místech v oblíbenosti balkonových květin. Od května do října zdobí terasy, balkony a okenní parapety záplavou barevných květů. U nás se pěstují převážně pelargonie štítnaté (Pelargonium peltatum), známé jako převislé muškáty, a pelargonie páskaté (Pelargonium zonale) neboli vzpřímené muškáty. Mají velmi podobné nároky na světlo, teplo, vláhu i výživu. Kvetou nejrůznějšími odstíny bílé, růžové, červené, fialové a purpurové.

Proč odstranit zvadlé květy muškátů

Pro dokonalý vzhled a maximální vitalitu květů pelargonií je důležité pravidelně odstraňovat zvadlé nebo poškozené květy či listy. A to hned ze tří důvodů:

  1. Muškáty po odstranění těchto částí jednoduše vypadají lépe.
  2. Zabráníte tím šíření chorob, protože ve vlhkém prostředí mají zvadlé květy a listy tendenci se slepovat, což vytváří ideální podmínky pro houbové choroby.
  3. Odstraněním zvadlých květů výrazně zvýšíte produkci dalších květů. Ošetřený muškát se může totiž místo toho, aby soustředil energii na tvorbu semen, věnovat pouze vytváření nových květů.

PŘEČTĚTE SI: Letos můžete mít nejkrásnější muškáty široko daleko. Tipy a rady, jak pěstovat pelargonie

Jednotlivé květy a květenství

Květy muškátů rostou v květenstvích, která se skládají z velkého počtu jednotlivých kvítků. Zpravidla nekvetou všechny květy v květenství současně, a tak některé již mohou být odkvetlé, zatímco jiné ještě ani nezačaly kvést. Dokud je vidět jen několik hnědých vybledlých květů, mnoho milovníků pelargonií se zdráhá odstranit celé květenství. V takovém případě je v pořádku dát pryč jen vybledlé květy jeden po druhém. Pokud však máte hodně muškátů, může být jejich ošetření tímto způsobem časově velmi náročné. Je tedy zcela v pořádku odstranit celé květenství.

  • Rozhodně se nedoporučuje dlouhodobě ignorovat zvadlé květy a listy. To je důležitější u polokvětých a plnokvětých odrůd než u jednokvětých muškátů.

Odtržení místo odříznutí

K odstranění odumřelých květů a listů z muškátů nepotřebujete nůž ani nůžky. Uvadlé květy můžete snadno otrhat. Pokud jsou květy zvadlé, ale ještě ne suché, můžete je odlomit jednotlivě u stonku.

  • Chcete-li odstranit celé květenství, uchopte stonek pod květenstvím dvěma prsty a odlomte jej proti směru růstu.

NENECHTE SI UJÍT: 8 nápadů, jak originálně pěstovat muškáty. Pelargoniím se bude dařit v lodi i na štaflích

Muškáty v dešti

Muškáty se lépe čistí, když jsou stonky plné vody. Obvykle je to několik hodin po zalití nebo dešti. Když už jsme u deště: Muškáty jsou odolné rostliny nenáročné na údržbu. Bouřkové a deštivé počasí jim však nedělá dobře. Vytrvalý déšť a silný vítr jsou problematické zejména pro odrůdy s velkými, poloplnými a plnými květy.

  • Pokud nemáte možnost zajistit muškátům chráněné prostředí, odstraňte mokré a poškozené květy a listy hned, jak přestane pršet.

Zdroj: Pelargonium for Europe

Sdílejte článek
Štítky květ léto příroda životní prostředí pěstování balkon stonek květenství pelargónie (muškáty) květiny a rostliny

Přečtěte si také