Bydlení

1. října 2022 17:45

Komerční sdělení

Jak vybrat odolný a zároveň krásný zahradní stůl?

Na zahradu či terasu potřebujete nějaký zahradní nábytek a jeho výběr není vůbec lehký úkol. Jak zvolit ten správný zahradní nábytek, abyste s ním byli spokojeni, aby dlouho vydržel a ještě perfektně vypadal?

Rozmyslete si, jaký zahradní nábytek perfektně zapadne do prostředí

Na začátek je třeba si uvědomit, že nábytek by měl ladit s prostředím, do kterého jej chcete umístit. Často rozhodují detaily. Od tohoto kroku je třeba se odpíchnout. Klidně se postavte dál od místa, kam chcete zahradní stůl se židlemi umísit, a prohlédněte si bezprostřední okolí. Pokud je například dům z cihel a převládá tam tmavě hnědá barva nebo je tam tmavě hnědý detail, jako je rám oken či cokoli jiného, bude dobré hledat nábytek v tmavě hnědé barvě. Zda to bude dřevo nebo třeba umělý ratan, je pak na vás.

Mezi materiály zahradních stolů stále vede dřevo

Teď vás bude čekat asi ten nejnáročnější úkol a tím je výběr materiálu. Rozhodovat bude vzhled, ale možná i cena. Velké oblibě se těší dřevěný zahradní nábytek. Je to z toho důvodu, že zahradní stůl i židle ze dřeva vypadají vždy skvěle a přirozeně. Dřevo je sice jedním z nejméně odolných materiálů, vždy ale máte možnost ho po pár letech zbrousit a následně natřít další vrstvou ochranné barvy nebo finální barvu dokonce zcela změnit. Záleží samozřejmě i na výběru dřeva. Velmi odolné jsou různé exotické druhy, které vám vydrží déle.

Plast i kov skvěle doplníte měkkou textilií

Mezi další oblíbené materiály se řadí také plast, který si zamilujete kvůli jeho dlouhé životnosti. A nemusíte si hned představit obyčejné lehké plastové židle a stůl. Fantasticky vypadá třeba umělý ratan. Samostatnou kapitolou je pak kovový nábytek, který vás osloví svou nezničitelností. Jeho nevýhodou je pouze to, že je studený a může působit lehce neosobně. Ale to není nic, co byste nevyřešili jednoduše podsedáky a měkkými poduškami. Těmi se ostatně dá vdechnout život a styl jakémukoli zahradnímu nábytku.

Na zimu zahradní stůl uklízejte, nebo alespoň zakryjte

Pamatujte také na to, že zahradní nábytek byste měli na zimu úplně uklízet např. do suché garáže, dílny či technické místnosti nebo nechat venku, ale důkladně přikrýt. Pravděpodobnost, že si během ledna půjdete vychutnat šálek čaje na zahradu, je mizivá, a tak by vám nepřízeň počasí nábytek zbytečně devastovala. Ať už zvolíte zahradní nábytek z jakéhokoli materiálu, důkladně ho na zimní měsíce zakryjte a chraňte před mrazem, sněhem či deštěm.


Přečtěte si také