Bydlení

28. března 2022 15:00

redakce Prima Zoom

Jak vybrat okna?

Výběr nových oken může být zapeklitý oříšek. Tápete, zda byste měli upřednostnit spíše atraktivní vzhled, nebo lepší vlastnosti? Při nákupu oken je spousta věcí, na které by si měl člověk dát pozor. Věděli jste například, že výběr oken může pozitivně ovlivnit výši vašich doplatků za energie?

Jak skloubit všechny vaše požadavky a jak se při výběru nespálit se dozvíte na následujících několika řádcích.

Jaká je nabídka aneb z čeho máte na výběr?

Setkat se můžete s okny z plastu, dřeva či hliníku. Všechna mají svá pro a některá i proti. Například dřevěná okna sice mají příjemný přírodní vzhled, ale vyžadují dodatečné náklady na údržbu. Hliníková okna zase umožňují výrobu velkoformátových oken v moderním designu, ale jejich cena je v porovnání s ostatními materiály dražší.

Vítězem se stává… plast

Nejčastější volbou jsou okna plastová. Důvod to má jednoduchý – seženete je za příznivou cenu a disponují výbornými tepelně izolačními vlastnostmi, kterými zajišťují maximální úsporu energie. Navíc vyžadují minimum péče.

Bílá pro vás není ta pravá?

Pokud jste přesvědčeni o tom, že plastová okna mohou mít pouze typický bílý design, jste na omylu. Díky probarveným okenním profilům a barevným fóliím dokážou plastová okna věrně imitovat hliník i dřevo. Získáte tak moderní šedý nebo dřevěný vzhled s vlastnostmi a cenou oken plastových.

Nemusíte se bát ani při otevírání oken – bílá barva totiž díky probarveným profilům neprosvítá a nedá nikomu z kolemjdoucích šanci pochybovat o tom, zda jsou vaše okna skutečně hliníková či dřevěná.

Co zohlednit při výběru

Při pořizování nových oken nezapomínejte na to, že by vám měla sloužit desítky let. Proto nepodceňujte jejich kvalitu a vybírejte s rozvahou. Na co si dát pozor?

Neplaťte zbytečně za energie!

Ceny za energie rostou a úspory rychle mizí. Možná už jste přemýšleli nad tím, jak z této šlamastyky ven, ale na okna jste přitom nepomysleli. Právě okna ale hrají v úniku tepla velkou roli. Díky správnému výběru můžete totiž ušetřit až 40 % nákladů na vytápění.

Zásadní je u určování úniku tepla takzvaný součinitel prostupu tepla (U). U jeho hodnoty funguje jednoduchá úměra – čím je číslo menší, tím méně tepla uniká. Rozdíl mezi starými a novými okny přitom bývá až 2 W/m2K, což je poměrně vysoká hodnota, kterou na svém domácím pohodlí silně pocítíte.

Za co platíte?

Pozor si dávejte také na cenu oken a vždy se ujistěte, že přesně víte, co uvedená částka zahrnuje. Do kalkulace může být započítán menší rozsah služeb a horší kvalita komponentů, a tak vyjde nabídka na oko levněji než u konkurence. Porovnávejte mezi sebou tedy vždy nabídky, u kterých víte, co a v jaké kvalitě dostanete. Rozdíly totiž mohou tvořit až 20 % ceny, a tak se vyplatí si na nabídky posvítit a případné problémy odhalit hned v zárodku.

Pokud tápete a myslíte to s výběrem vážně, nechte si poradit

Stále nemáte jasno v tom, jaká okna by pro vás byla ta pravá? Není se čemu divit, protože zorientovat se mezi nabídkami a velkým množstvím parametrů není vůbec jednoduché. Pokud chcete mít jistotu, že si vyberete tu nejlepší možnost, obraťte se na odborníky. Ti mají mnoho let zkušeností, díky kterým vám navrhnou řešení na míru. Při výběru ideálních oken je totiž potřeba zohlednit řadu faktorů jako způsob vytápění, orientaci fasády či ostatní tepelné ztráty v domě.

Zkrátka pokud to s novými okny myslíte vážně a chcete získat kvalitní zboží s dlouholetou výdrží, je vhodné konzultovat výběr s odborníky, díky kterým neuděláte krok vedle a nová okna se vám budou nejen líbit, ale také vám budou dobře a dlouho sloužit.

Sdílejte článek
Štítky teplo energie okno vzhled plastová okna jak vybrat okna

Přečtěte si také