Bydlení

6. prosince 2022 16:38

Komerční sdělení

Jaké chyby děláme při šetření elektřiny?

Neustále se zvyšující zálohy na elektrickou energii jsou aktuálně strašákem pro velké množství lidí. Pokud patříte mezi ty, kterým se zdají placené zálohy na elektřinu nesmyslně vysoké, pak možná nastává pravý čas k zamyšlení, zda někde v domácnosti s energií zbytečně neplýtváte.

Sami budete překvapeni tím, jaké množství elektřiny a tím pádem i finančních prostředků můžete ušetřit malou změnou každodenního chování a návyků. Pojďme se podívat, jak ušetřit na elektřině.

Pohotovostní režim

V běžném životě neřeší pohotovostní režim u elektrických spotřebičů asi nikdo z vás. Televize nebo počítač v takovém režimu pochopitelně zvyšuje pohodlnost jejich používání, ale také rovnou počítejte s šílenými odběry elektřiny navíc. Možná si budete říkat, že při pohotovostním režimu nespotřebuje elektrické zařízení tolik energie, ale opak je pravdou a sami se budete divit, kolik se dá ušetřit, když ceny elektřiny stoupají. Řešení tohoto problému je relativně jednoduché. Stačí, když budete spotřebiče vypínat síťovým vypínačem nebo ho rovnou vytáhněte ze zásuvky.

Zapojená nabíječka

Obdobná je situace u zapojených zabíječek. Zkuste si schválně sáhnout do svědomí, kolik z vás bez větších výčitek nechává nabíječku od mobilního telefonu nebo notebooku zapojenou v zásuvce. Toto chování však není příliš vhodné, protože tím nejenom rapidně zvyšujete riziko propuknutí požáru ve vašem bytě, ale také zbytečně vysáváte rodinný rozpočet. Veškeré kabely a nabíječky připojené do sítě totiž i při odpojení koncového zařízení spotřebovávají malé množství elektřiny, které se v delším období nasčítá na relativně vysokou částku.

Lednička

Určitým problémem při snaze šetřit elektřinu znamenají i staré spotřebiče a hlavně lednice. Věřte, že chladnička vyrobená před několika lety je schopna spotřebovat o více než pětinu energie víc než srovnatelně velké nové zařízení. V případě spotřebičů je důležitá energetická třída spotřebiče. Čím lepší třída, tím více můžete na elektřině ušetřit. Na druhou stranu koupě nové ledničky není zrovna zanedbatelný výdaj, a proto se dá pochopit snaha udržet v chodu starý spotřebič. V takovém případě byste měli ledničku pravidelně odmrazovat a také byste do ní neměli vkládat horké potraviny. Nejenom, že tím hrozí jejich zkažení, ale chladnička bude v takové situaci muset vynaložit více energie k jejich ochlazení.

Nevyužitá pračka nebo myčka

Překvapivě velký problém může představovat také neefektivní využívání pračky nebo myčky. Jakmile tyto spotřebiče nenaplníte až po okraj jejich kapacity, automaticky přicházíte o peníze. Vždy je lepší nashromáždit větší množství špinavého prádla nebo nádobí a spotřebič pustit pouze jednou než jej používat opakovaně v rozmezí několika hodin. Pozor si také dejte na rádoby úsporné programy, které jsou sice kratší nebo šetrnější, nicméně z hlediska elektrické energie nepředstavují žádnou úsporu.

Dvoutarifní sazba

S neefektivním používáním pračky souvisí i přehlížení dvoutarifních sazeb elektrické energie. Používáte-li elektrický bojler na ohřívání teplé vody, pak by měl spínat pouze v nízkém tarifu. V tomto čase je pak vhodné zapnout i další energeticky náročné spotřebiče, jako je například pračka nebo myčka. Všechny tyto moderní zařízení mají funkci odloženého startu, takže není problém jejich zapnutí brzy odpoledne nebo pozdě v noci. Podmínky využívání nízkého a vysokého tarifu naleznete na stránkách poskytovatele elektřiny.

Obyčejné žárovky

Další velkou chybou při šetření elektrické energie je používání starých a velmi neekonomických žárovek. Už dávno totiž neplatí, že jsou LED žárovky pouze předraženou hračkou, která nemá z hlediska úspory energie žádný efekt. Doba však pokročila, takže ve specializovaných prodejnách bez problémů seženete LED žárovky všech myslitelných parametrů. Velkou výhodou je také jejich relativně nízká pořizovací cena, která je navíc podpořena dobrou svítivostí. I tak ale nezapomeňte zhasínat všude tam, kde nejste.

Šetření elektřiny není tak těžké, jak se může na první pohled zdát. Stačí změnit každodenní návyky, na základě, nichž docílíte úspory několik tisíc korun ročně.


Přečtěte si také