Vánoce

12. listopadu 2023 09:00

Lenka Valjentová

Nejen vánoční hvězda, i čemeřice je sváteční rostlina. Jak ji přimět, aby na Vánoce vykvetla

Čemeřice jsou jedny z mála rostlin, které kvetou v zimě. Největším otužilcem je čemeřice černá s velkými bílými nebo narůžovělými květy. Říká se jí Kristova, vánoční, sněžná, postní či zimní růže. Je to tradiční vánoční květina především v Anglii, Německu a Francii. Jak na to, aby čemeřice rozkvetla doma v čase Vánoc.

Čemeřice (Helleborus) je coby tradiční vánoční květina rozšířená především v Anglii, Německu a Francii. V Anglii je nazývána „Christmas rose“, v Německu jí říkají „Weinachtsrose“ a ve Francii „Rose de Noël“. U nás se jí často říká vánoční, sněžná, zimní nebo Kristova růže.

Legenda o čemeřici

Podle jedné legendy je čemeřice dokonce svatá. Chudý pastýř putoval do Betléma, kde se narodil Ježíšek a chtěl mu přinést dárek. Ale nic neměl, a protože bylo chladné období, ani žádné květiny nekvetly, a tak se rozplakal. Když se však jeho slzy dotkly půdy, ze země vyrašily čemeřice – květiny krásné jako růže. Pastýř je natrhal a dal Ježíškovi jako dar. Od té doby se říká čemeřici  Kristova růže.

Pro vánoční rychlení je ze všech čemeřic nejvíce vhodná čemeřice černá (Helleborus niger). Co musíte udělat pro to, aby čemeřice doma rozkvetla v čase vánočních svátků?

  • V druhé polovině listopadu až začátkem prosince silnou a zdravou rostlinku vyjměte ze záhonu (pokud není zemina promrzlá) a přesaďte do květináče.
  • Přeneste čemeřici v nádobě do sklepa, chodby nebo do pařeniště či skleníku, kde teplota nepřesáhne 8 °C.
  • Rostlinu zatemněte fólií nebo krabicí a nechte po dobu zhruba dvou týdnů.
  • Potom květináč s rychlenou čemeřicí dejte na světlé místo, ale ne na přímé slunce, kde je stálá pokojová teplota do 17 °C.
  • Čemeřici pravidelně a přiměřeně zalévejte. Přemokření nesnáší.
  • Květy nebudou asi tak krásné, jako když kvetou na zahradě, ale i tak svým svěžím půvabem potěší a jsou vhodné i k řezu.
  • Po odkvětu čemeřici zase přesuňte na chladné místo. Jakmile na záhonu rozmrzne půda, hned ji přesaďte ven.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Jak pěstovat čemeřice. Královny zimní zahrady kvetou, i když sněží

Čemeřice ve váze

Květy čemeřice řežte plně rozkvetlé. Stonky pravidelně seřezávejte, aby dobře sály vodu. Ve váze vydrží krásná čemeřice dlouho, zhruba jeden až dva týdny. Životnost můžete prodloužit opětovným řezáním stonků a každodenní výměnou vody. Krásné jsou také ve vánočních dekoracích z květin.

Čemeřice umí předpovědět počasí

V dřívějších dobách byly čemeřice používány k předpovědi počasí na následující rok, a proto se jim říkalo taky věštecké růže. Hlavně na venkově bylo tradicí dávat před Vánocemi dvanáct poupat čemeřice do sklenice vody, z nichž každé představovalo jeden měsíc následujícího roku. Pokud se poupě otevřelo květu do Štědrého dne, počasí bylo pro daný měsíc příznivé. Pokud se neotevřelo, dalo se očekávat špatné počasí.

Nesahat! Čemeřice je jedovatá

Čemeřice obsahuje glykosid helleborin a další pomalu vstřebatelné jedy, které škodí srdci, vyvolávají srdeční arytmie a mohou způsobit zástavu. Čemeřice jsou nebezpečné jsou zvláště pro osoby s nemocným srdcem a děti. Rostlina je nebezpečná i pro kočky a psy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak na to, aby vánoční kaktus rozkvetl právě na Vánoce? Dopřejte mu předvánoční klid

Čemeřice černá

Nejranější čemeřice černá (Helleborus niger) pochází z východních Alp a z Balkánu. Své jméno získala nikoli podle barvy květu (kvete bíle, občas s narůžovělým nádechem, a když odkvete, zezelená), ale podle černé barvy oddenku. Kvete i v době, kdy zahradu ještě pokrývá sníh, většinou už od prosince.

Čemeřice nachová

Raná čemeřice nachová (Helleborus purpurascens) je doma ve východní Evropě, u nás kvete v únoru a březnu květy vně purpurovými, uvnitř zelenofialovými. Listy vyrůstají až po odkvětu rostliny.

Čemeřice smrdutá

Mohutná čemeřice smrdutá (Helleborus foetidus) má zelené květy s dekorativním vínovým lemováním a listy ve tvaru zvonku. Kvete od února do dubna.

Čemeřice východní

Atraktivní čemeřice východní (Helleborus orientalis) je doma na Balkáně a v Malé Asii. Výrazné květy, často s kresbou nebo tečkováním, jsou v různých barvách od bílé, žluté, zelené, růžové, tmavě červené až po černou. Kvete v březnu až květnu.

Čemeřice zelená

Dekorativní čemeřice zelená (Helleborus viridis) má převislé žlutozelené květy, které rozkvétají v březnu až dubnu.

Zdroje: cs.wikipedia.org, hellebore.co.uk/en/primanapady.cz. Encyklopedie záhonových roslin (Hanneke van Dijková), Květiny moje záliba (M. Martišová a kol.)


Přečtěte si také