Výlety

14. prosince 2023 07:00

Lenka Valjentová

Udělejte si výlet do Pardubic a užijte si kouzelné Vánoce s vůní perníku

Máme pro vás tip na vánoční výlet do východočeských Pardubic. Slavnostní atmosféru si tady můžete užít na několika místech. Všechny ulice města od třídy Míru až po Automatické mlýny jsou vánočně ozdobené a nasvícené. A protože k Pardubicím i k Vánocům neodmyslitelně patří perník, již čtvrtým rokem se tu koná akce Advent s vůní perníku.

Centrem pardubického adventu je Pernštýnské náměstí, kde již tradičně svítí vánoční strom a jsou  vánoční trhy. Za zvuků koled si můžete nakoupit tradiční vánoční ozdoby, vánoční zboží a spoustu drobných dárků pro své nejbližší, dát si svařák nebo vánoční punč. Děti jistě zaujme Ježíškova dílna, kde mohou i napsat dopis Ježíškovi, který následně hodí do Ježíškovy pošty vedle stromečku.

MOHLO BY VAS ZAJÍMAT: Nenechte si ujít Vánoce na Veselém Kopci a Betlém vánoční

Vánoční trhy a různé akce se také konají v nově otevřených Automatických mlýnech. Národní kulturní památka Winternitzovy automatické mlýny je jednou ze staveb architekta Josefa Gočára na břehu Chrudimky v centru Pardubic. Tady se můžete svézt na novém vyhlídkovém kole a prohlédnout si vánoční Pardubice z výšky, děti se mohou projet vánoční mašinkou nebo si prohlédnout výstavu skřítků.

Ochutnávka perníkových dobrot

A protože k městu Pardubice i k Vánocům neodmyslitelně patří perník, již čtvrtým rokem se tu koná akce Advent s vůní perníku. Místní kavárny, cukrárny a restaurace připravují perníkové dobroty – perníkové latté, kávu či čokoládu sypanou perníkovým kořením, k ní nabízí rumové perníčky, perníkový cheesecake a mnoho dalších dobrot s typickou a naprosto nezaměnitelnou vůní. Tak nezapomeňte ochutnat.

INSPIRUJTE SE: Kam si vyrazit na vánoční trhy? Udělejte si výlet k sousedům po Evropě!

Vánoce v muzeu

Také Východočeské muzeum v Pardubicích má na nádvoří zámku rozsvícený vánoční strom a na návštěvníky čekají fotokoutky v podobě historických vánočních pohlednic. Každý se může stát jejich součástí, vyfotografovat se a pak rozeslat svým příbuzným a přátelům. Těšit se můžete i na tradiční Štědrovečerní muzejní noc. Jedná se večerní procházku pardubickým zámkem, zdarma je prohlídkový okruh Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách.

Vánoce na zámku a v muzeu

Pardubický zámek představuje v mnoha ohledech výjimečný památkový objekt. Renesanční palác s reprezentativními sály ukryli Pernštejnové za hradbou mohutných obranných valů.

  • V adventním čase září valy zámku stovkami tisíc světel - světelnými sochami, kilometry světelných řetězů a dekorací. Výstava Světla vyprávějí… je určena pro všechny generace od dětí po seniory a vidět se dá každý den od 16.00 do 21.00 hodin.
  • Srdce ze dřeva. Až do zhruba konce 19. století se ale perník vyráběl v nádherně vyřezaných dřevěných formách. Přijďte se podívat na zámeckou pokladnu a nechte se nadchnout uměním zručných řemeslníků, kteří kdysi zhotovovali složité dřevěné formy pro výrobu tzv. tlačeného perníku. Díky vystaveným formám si můžete udělat obrázek o tom, jaké motivy perníků se dříve prodávaly – třeba zvířata, postavy vojáků, miminka a samozřejmě i srdce nebo Mikuláš.
  • Putování za dárky je volně přístupná venkovní stezka pro děti na nádvoří a v parkánu, děti mohou přinést vlastnoručně vyrobené ozdoby a pověsit je na vánoční strom na malém nádvoří.
  • Také Východočeské muzeum v Pardubicích má na nádvoří zámku rozsvícený vánoční strom a na návštěvníky čekají fotokoutky v podobě historických vánočních pohlednic. Každý se může stát jejich součástí, vyfotografovat se a pak rozeslat svým příbuzným a přátelům.
  • Těšit se můžete i na tradiční Štědrovečerní muzejní noc. Jedná se večerní procházku pardubickým zámkem, zdarma je prohlídkový okruh Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách.

Vánoce na Zelené bráně

Po celou dobu adventu bude otevřena i Zelená brána, takže můžete vystoupit na její ochoz a pokochat se pohledem na slavnostně ozářené vánoční Pardubice. Tento pohled vám poskytne neopakovatelnou atmosféru a připomene, proč jsou Vánoce tak jedinečné.

Zapojit se můžete také do výzvy na vytvoření co nejdelšího vánočního řetězu z papíru. Každý na něj může přidat jedno kolečko, kam na památku napíše svoje jméno, vzkaz nebo věnování.

Pro malé návštěvníky je tu připraven pestrý vánoční program. Od začátku adventu čekají v předbraní na děti dílničky zdarma. Malí umělci budou moci zhotovit svá vlastní vánoční přání, zkrášlit stromeček na špejli a vyrobit pohádkové ozdoby.

Zdroje:  www.adventsvuniperniku.cz, www.ipardubice.cz , www.vychodnicechy.info

Sdílejte článek

Přečtěte si také