Výlety

1. prosince 2023 07:00

Lenka Valjentová

Tip na adventní rodinný výlet: Nenechte si ujít Vánoce na Veselém Kopci a Betlém vánoční

Navštivte s dětmi vánoční výstavy Vánoce na Veselém Kopci (od 2. do 10.prosince) a Betlém vánoční v Hlinsku (od 13. prosince do 7. ledna). Slavnostně vyzdobené roubenky přiblíží tradice a obyčeje adventního období od poloviny 19. století do poloviny 20. století a zpříjemní vám adventní i vánoční čas. Na co se můžete těšit?

Vánoce na Veselém Kopci

„Navštívíte-li naši tradiční výstavu Vánoce na Veselém Kopci, tak se například dozvíte, jak vypadalo pohoštění pro dračky peří a přadleny, jaké dárky mohly děti před sto dvaceti lety nalézt v mikulášské nadílce, ale také to, jaké dobroty nesměly chybět na štědrovečerním stole a jak lidé trávili Štědrý večer,“ přibližuje program etnoložka Ilona Vojancová.

Kromě toho můžete na výstavě obdivovat také ukázky tvorby vánočních předmětů, například malování skleněných ozdob, výrobu ozdob ze skleněných perliček, pletení ozdob ze slámy nebo pečení perníků z dřevěných forem. Děti se mohou zapojit do připravené vánoční hry a přemýšlet o tom, jaký dárek donést Ježíškovi. A na závěr prohlídky se mohou stát součástí veselokopeckého betlému a vyzkoušet si úlohu darovníků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kde se vzaly Vánoce aneb Jak slavili vánoční svátky naši předkové

„O víkendech předvánoční atmosféru zpestří hudební vystoupení. V neděli 3. 12. bude na Veselém Kopci nadělovat Mikuláš se svým doprovodem. Program zakončí v neděli 10. 12. Adventní jarmark, kterého se zúčastní vybraní a pozvaní řemeslníci z celé České republiky a o program se postarají Staročeští koledníci z Plzně,“ upřesňuje ředitelka Muzea v přírodě Veselý Kopec Magda Křivanová. Oblíbená vánoční výstava Vánoce na Veselém Kopci bude zahájena v sobotu 2. prosince a potrvá do 10. prosince. Expozice bude otevřena denně od 9 do 16 hodin.

Kdy jindy navštívit Betlém než na Vánoce

Vánoční program v památkové rezervaci Betlém Hlinsko s názvem Betlém vánoční začíná 13. prosince a končí až 7. ledna 2004. Svátečně vyzdobené interiéry roubených domů na Betlémě připomenou, jak naši předkové slavili vánoční svátky a které zvyky a obyčeje jim předcházely. Ve zpřístupněných roubenkách na Betlémě najdete dílny a obydlí tkalce, hračkáře, ševce, pilníkáře nebo továrního dělníka.

Ve dvou roubenkách budou vystaveny betlémy lidových tvůrců ze sbírek muzea. Pozornost upoutá mechanický betlém s postavičkami různých řemeslníků, který vyřezal pan Rudolf Frinta z Nového Města nad Metují před 50 lety. Nebude chybět ani zajímavý betlém pašijový či další betlémy zhotovené ze dřeva nebo ze slámy. V jednom z roubených domků je i prodejna upomínkových předmětů s výrobky lidových řemeslníků.

Zdroje: etnoložka Ilona Vojancová, ředitelka Muzea v přírodě Vysočina Magda Křivanová

Sdílejte článek
Štítky tradice výlet výstava Vánoce advent Vysočina Hlinsko Betlém Muzeum v přírodě Veselý Kopec

Přečtěte si také