Bydlení slavných

5. května 2023 15:32

redakce Prima Living

Král Karel III. je doma v londýnské královské rezidenci Clarence House

Britský král oficiálně sídlí v Buckinghamském paláci, ale Karel III. (74) s manželkou Camillou (76) bydlí v londýnské královské rezidenci Clarence House v ulici Mall ve Westminsteru, zhruba 400 metrů od Buckinghamského paláce. Jak sídlo krále vypadá?

Do sídla Clarence House se Karel III., celým jménem Karel Filip Artur Jiří (Charles Philip Arthur George) nastěhoval po smrti své babičky, matky královny Alžběty II. (94) před dvaceti lety. A velmi pravděpodobně tam s manželkou zůstanou bydlet i po korunovaci. Po smrti královny Alžběty se mělo za to, že se nový král bude muset přestěhovat do Buckinghamského paláce, ale Karel III. údajně stále váhá.

Jak Clarence House vypadá

Rezidenci navrhl architekt John Nash, hotová byla v roce 1827. Jméno dům dostal po vévodovi z Clarence, pozdějším králi Vilémovi IV. Známá bílá štuková budova se stala domovem několika britských panovníků a členů královské rodiny, včetně Alžběty II. před nástupem na trůn. Po přestěhování do Clarence House v roce 2003 princ Charles provedl některé změny v domě i v zahradě, ale atmosféra domu zůstala zachovaná.

Ranní pokoj

Proslulý je tzv. Ranní pokoj, kterému dominuje sedací souprava a křeslo chippendale, které dodává místnosti královský nádech. Nemluvě o velkolepých textiliích na pozadí tlumených bílých stěn. Není divu, že ranní místnost je oblíbeným místem pro pořizování a vystavování fotografií královské rodiny. Podle deníku The Telegraph zaplňují útulnou místnost hlavně fotografie Charlesových vnoučat, stejně jako mnoho fotografií jeho vlastních dětí a rodičů.

Královská jídelna

Za více než sto let zůstala relativně stejná královská jídelna. Ačkoli některá umělecká díla byla vyměněna a byl přidán větší jídelní stůl, je stále ódou na minulost. Obraz sira Edwina Landseera „Hector, Nero a Dash“ ale stále visí ve velkém obdélníkovém prostoru. Zlacení a dekorace přidané ke stropu na počátku 19. století jsou stále velmi přítomné.

Zahradní pokoj

Místnost je často využívána jako místo, kde se přijímají návštěvy. Obsahuje zdobené pohovky, sadu 12 křesel, zlaté ozdoby, velký koberec z perské vlny a zajímavé zarámované olejomalby.

Lancaster Room

Tahle místnost je v podstatě čekárna pro hosty. Charles a Camilla tento prostor zaplnili fantastickými starožitnostmi od čínských váz z konce sedmnáctého století až po anglické pohovky z počátku devatenáctého století. Ačkoli to není oficiální knihovna, v této místnosti se nachází spousta knih.

Královská zahrada

Stejně úžasná a typicky královská je zahrada plná květin, keřů a stromů starých téměř dvě století. Stejně jako zesnulá královna matka ráda pořádala obědy na zahradě, tak i král Karel III. rád plánuje venkovní setkání, akce a večírky. Po přestěhování do Clarence House však princ Charles provedl některé změny, včetně přechodu na organické procesy. Nyní tu je také zeleninová zahrada s řádky hrášku, salátu a špenátu, stejně jako rajčat.

Zdorje: en.wikipedia.orgcs.wikipedia.orgthelist.com,thecrownchronicles.co.uk, rct.uk

Sdílejte článek
Štítky zahrada Alžběta II. křeslo Buckinghamský palác residence Karel III. Camilla, královna-manželka Clarence House Arthur George

Přečtěte si také